reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Ja wiem jak to jest bo sama przez to przechodzilam. 3 lekarzy uspokajalo mnie po Nifty że jest ok a ja miałam obawy aż do polowkowego. Mój prowadzący mówił że jest ok, lekarz od prenatalnych tak samo a ja uparlam się że muszę jeszcze z genetykiem porozmawiać. Oczywiście nikt nie widział potrzeby kierowania mnie do genetyka więc umówiłam się prywatnie. Genetyk popatrzył na wyniki Pappa i nifty i powiedział że skierowania na amnio na pewno mi nie da. Zaczęłam więc szukać amnio prywatnie i też okazało się że trzeba skierowanie bo takiego badania z byle fanaberii mamusi się nie robi. Po tym wszystkim wreszcie odpuściłem. Udałam się na polowkowe do słynnego dr Roszkowskiego ( prywatnie za 450 zł pomimo że miałam na NFZ w innym miescie za darmo) i dopiero on ostatecznie mnie uspokoił.

Nie sądziłam, ze nipt (czy Nifty czy Harmony) są naprawdę tak wazne dla genetyków

reklama
U Renaty ewidentnie Nifty, bo skorygowane miała 1 do bodajże 57, a nifty OK.
Myślę że u mnie dla genetyka najważniejsze było to, że dość wysokie ryzyko podstawowe z racji wieku zmalalo po Pappie 3 krotnie.(podstawowe u mnie było 1:148 pomyłka we wcześniejszym poscie). Dla przykładu powiedział mi że całkiem inaczej sytuacja wyglądałaby gdyby po Pappie wzrosło 3 krotnie czyli np podstawowe 1: 1500 a skorygowane 1:455, wtedy możnaby się zastanawiać dlaczego wzrosło ryzyko a tak gdy ono spadło 3 krotnie to jest to wynik bardzo dobry.

Nie wiem czy genetyk sugerował się wynikiem Nifty czy Pappa (T21 1:455 skorygowane przy podstawowym 1:173 ) ale patrząc na wszystkie wyniki powiedział że skierowania na amnio mi nie da.

Skorygowane ryzyko było niższe niż 1:300.
Ryzyka od 1:300 czyli 1:299 itd są wskazaniem do amniopunkcji oraz wiek matki - ukończone 35 lat w chwili ciąży lub przewidywanego porodu.
Inaczej amniopunkcja tylko prywatnie na własny koszt.

Skorygowane ryzyko było niższe niż 1:300.
Ryzyka od 1:300 czyli 1:299 itd są wskazaniem do amniopunkcji oraz wiek matki - ukończone 35 lat w chwili ciąży lub przewidywanego porodu.
Inaczej amniopunkcja tylko prywatnie na własny koszt.
Sam wiek nie jest wskazaniem do amnio- u mnie 37 lat i nikt na to nie patrzył. Ja szukałam amnio prywatnie, dzwoniłam do kilku ośrodków w Wawie, Rzeszowie i Lublinie i wszedzie usłyszałam że tylko ze skierowaniem bo to jest inwazyjne badanie, ryzyko utraty dziecka więc bez wyraźnych wskazań nikt mi tego nie wykona. Skierowanie tylko i wyłącznie z poradni genetycznej. Tak mi powiedziano. Nie wiem może takie sprawy inaczej się załatwia ale oficjalnie wszedzie usłyszałam że badania tego prywatnie bez skierowania nie da się zrobić.

Sam wiek nie jest wskazaniem do amnio- u mnie 37 lat i nikt na to nie patrzył. Ja szukałam amnio prywatnie, dzwoniłam do kilku ośrodków w Wawie, Rzeszowie i Lublinie i wszedzie usłyszałam że tylko ze skierowaniem bo to jest inwazyjne badanie, ryzyko utraty dziecka więc bez wyraźnych wskazań nikt mi tego nie wykona. Skierowanie tylko i wyłącznie z poradni genetycznej. Tak mi powiedziano. Nie wiem może takie sprawy inaczej się załatwia ale oficjalnie wszedzie usłyszałam że badania tego prywatnie bez skierowania nie da się zrobić.

Bo skierowanie musi być.
Podstawa do skierowania są właśnie te dwa czynniki.Podwyzszone ryzyko i wiek.

Tak czy inaczej ryzyka nie masz wysokiego, zwłaszcza biorąc pod uwagę wiek.Takze śpij spokojnie, to badanie nie jest fajne więc nie ma czego żałować ;)
Trzymam kciuki za Twoją Kruszynke..

No właśnie. Amnio nie da się zrobić prywatnie za kasę. A jak jest skierowanie to robi się bezpłatnie na NFZ nie ma skierowania nie ma amnio.

Prywatnie się da.
W Poznaniu w Euromedicusie i Pre MediCare.
Koszt ok 1500zl plus ewentualnie dodatkowo płatne przeciwciała (immunoglobulina)

reklama
Prywatnie się da.
W Poznaniu w Euromedicusie i Pre MediCare.
Koszt ok 1500zl plus ewentualnie dodatkowo płatne przeciwciała (immunoglobulina)
Hmmm. Ja szukałam po prawej stronie Wisły ;) i uznałam że skoro w Wawie i Krakowie się nie da to pewnie tak jest w całej Polsce. A swoją drogą może to polityka rządzącej partii i lekarze boją się robić pewnych rzeczy a wiadomo prawa strona Polski zawsze była pro Pisowa. Bo przecież badania prenatalne to samo zło ehh. Poznań pewnie bardziej cywilizowany.

Do góry