reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Przepraszam, ale co to za badanie to fish? Inwazyjne czy nie? Przyznam, że pierwszy raz się spotykam z tą nazwą. Dużą daje pewność?
Fish jest dodatkowym badaniem przy amnipunkcji ( niestety odpłatnym) przy nakłuwaniu Twojego brzucha. Nie trzeba długo czekac do 5 dni max ja dostałam wynik po 2. W tej metodzie spradzane sa chromosomy czy nie sa uszkodzone i wtedy tez wiadomo czy nie ma wad genetycznych u dzidziusia.

reklama
Dzięki dziewczyny za odpowiedź. No ja nie zdecydowałam się na amniopunkcję, trochę żałuję, bo jakby wynik był prawidłowy byłabym spokojniejsza. No ale wierzę, że maluszek będzie zdrowy :) Jeszcze niecałe dwa miesiące :)

Gloria na pewno będzie zdrowy ! Ja tez s drugiej ciąży się nie decydowałam bo to badanie inwazyjne i urodziłam zdrowego synka a w pierwszej dałam się naciągnąć na nifty ... i tez mam
Zdrowego synka :) rylko przy drugiej ciąży byliśmy mądrzejsi

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Swoją droga czy jest tu jakaś mama która zna historie tego wątku i wie ile było przypadków ze potwierdziło
Się ze będzie chore dziecko?
Bo mnie się wydaje ze znam tylko 1 i to tez bez szczegółów.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Witajcie dziewczyny, miałam dziś usg genetyczne i wyszło mi podwyższone ryzyko dla trisotomii 13: 1:216, ryzyko to wyszło na podstawie testu pappa oraz z wysokiego tętna płodu (179), w poniedziałek jadę pobrać krew na nifty. Czy któraś z was tez miała podwyższone ryzyko trisomii 13 i dziecko urodziło sie zdrowe?

Ja miałam podwyższone ryzyko tris 18 tylko z samej biochemii. Białko i Beta koło 0, 2 i 0,3. Ale trisomie 18 tak samo jak 13 raczej widać na usg. Dla wprawionego lekarza te dwa zespoły nie powinny umknąć bo dają bardzo poważne i widoczne wady więc myślę, że u Ciebie też będzie dobrze...

Ja miałam podwyższone ryzyko tris 18 tylko z samej biochemii. Białko i Beta koło 0, 2 i 0,3. Ale trisomie 18 tak samo jak 13 raczej widać na usg. Dla wprawionego lekarza te dwa zespoły nie powinny umknąć bo dają bardzo poważne i widoczne wady więc myślę, że u Ciebie też będzie dobrze...

No właśnie usg wyszło wszystko dobrze, tez mi sie tak wydaje ze przy trisotomii 13 jest szereg wad które na usg widać. W 1 szej ciazy miałam gestoze i z tego co lekarz mówił to właśnie tez mogło dać takie wyniki. Dziękuje za odpowiedz :)

Truskawka jeżeli decydujesz się na NIFTY to będziesz niedługo pewna na 100% że Twoje dziecko jest zdrowe, ale jeżeli z jakiś powodów byś zrezygnowała z badania to polecam Ci wykonanie porządnego USG na etapie 16- 17 tc u specjalisty który dokładnie będzie wiedział jakie są cechy Zespołu Patau i takie USG też Cię uspokoi.
Ja nie robiłam dalszych badań, ale wiedziałam jakich markerów szukać na USG- W TRIS 13 i 18to wady serca, przepukliny, wadliwa budowa czaszki, rozszczep podniebienia, nieprawidłowa budowa uszu, wady narządów wewnętrznych itp. Sporo tego więc trudno przegapić na USG

Truskawka jeżeli decydujesz się na NIFTY to będziesz niedługo pewna na 100% że Twoje dziecko jest zdrowe, ale jeżeli z jakiś powodów byś zrezygnowała z badania to polecam Ci wykonanie porządnego USG na etapie 16- 17 tc u specjalisty który dokładnie będzie wiedział jakie są cechy Zespołu Patau i takie USG też Cię uspokoi.
Ja nie robiłam dalszych badań, ale wiedziałam jakich markerów szukać na USG- W TRIS 13 i 18to wady serca, przepukliny, wadliwa budowa czaszki, rozszczep podniebienia, nieprawidłowa budowa uszu, wady narządów wewnętrznych itp. Sporo tego więc trudno przegapić na USG

Jestem zdecydowana na nifty, juz sie umówiłam nawet, koszty sa bardzo wysokie ale to tez ciąża po poronieniu, wiec wole być spokojna. Napewno mam iść wcześniej na połówkowe (18tc) i tez bede mieć robione echo serca płodu. Na dzisiejszym usg z tych narządów co sa sprawdzane na usg 1 trym to wszystkie były prawidłowe. A co do tętna płodu to syn tez miał bardzo wysokie a jest zupełnie zdrowym dzieckiem, nie wiem czemu to ryzyko az takie wysokie wyskoczyło, to chyba dość rzadka trisotomia. A u Ciebie jakie wyszło ryzyko tris 18? Jesteś jeszcze w ciazy czy masz juz dzidzie przy sobie?

reklama
Nie pamiętam dokładnie ryzyka, ale było coś koło 1:300.
Trisomia 13 jest chyba najrzadsza z tych trzech najczęściej występujących, ale jednym z jej markerów jest właśnie wyższe tętno więc jak wyszła ci kiepska biochemia (przy T13 jest niska) to pewnie to tętno spowodowało wskazanie na tris 13.
Moja córeczka ma 14 miesięcy i jest doskonała :)))
Ale niskie wartości pappa i beta mogą wskazywać na późniejsze problemy łożyskowe i u mnie być może tak było bo mała od 34 tc nie rosła. Więc w przyszłości- na etapie III trymestru kontroluj to na wszelki wypadek...

Do góry