reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Nifty to również badanie krwi, tylko że z krwi matki wyodrębniają krew dziecka i tę badają. Jest dużo dokładniejsze. Będziesz u lekarza, to na pewno Ci wszystko wytłumaczy. Powodzenia :)

reklama
Czesc dziewczyny ja robilam fish i wyszedl prawidłowo wyniki dostałam po 2 dniach, a dzisiaj dzwonil z kliniki Genom i z amniopunkcji tez wyszedl pozytywny wynik. Jestem ogromnie szczesliwa.
Nie taki diabeł straszny... nakłucie samo w sobie nie boli ale owszem stres jest i to duży.

Czesc dziewczyny ja robilam fish i wyszedl prawidłowo wyniki dostałam po 2 dniach, a dzisiaj dzwonil z kliniki Genom i z amniopunkcji tez wyszedl pozytywny wynik. Jestem ogromnie szczesliwa.
Nie taki diabeł straszny... nakłucie samo w sobie nie boli ale owszem stres jest i to duży.

No taaak... jeśli nie ma powikłań, to jest to extra badanie... :)

Dziewczyny, pamiętam swoje początki tu - robiłam pappa, lekarz nie mógł zbadać kości nosowej. Inny lekarz znalazł bez problemu. Namawiano mnie na amniopunkcję z uwagi na wiek - 39l. Odmówiłam :) 5 grudnia urodził się mój silny, zdrowy, cudowny syn. Mamom czekajàcym na wyniki życzę siły. Zawsze trzeba wierzyć, że koniec będzie piękny. To pomaga:) pozdrawiam.

Kochani odmowilam aminopunkcje no i w koncu lekarz zaproponowal test Nifty tutaj w Szwajcarji termin 20.12 godz.10 takze prosze was trzymajcie kciuki i poproscie Boga w moim imieniu aby wyniki wyszly pomyślne! Wynik dopiero po 14 dniach wiec pewnie zaraz po nowym roku jak bede jeszcze w pl sie dowiem bo do szwajcarji wracam 8 stycznia kurde boje sie okropnie ! Myslicie ze 50 % szans to duzo ? Ze mizna miec nadzieje? Pozdrawiam was kochane i dzieki za slowa otuchy
Znasz już wyniki? Daj znać jak już będziesz wiedzieć. Myślę ciepło o Tobie i trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :)

Kochani odmowilam aminopunkcje no i w koncu lekarz zaproponowal test Nifty tutaj w Szwajcarji termin 20.12 godz.10 takze prosze was trzymajcie kciuki i poproscie Boga w moim imieniu aby wyniki wyszly pomyślne! Wynik dopiero po 14 dniach wiec pewnie zaraz po nowym roku jak bede jeszcze w pl sie dowiem bo do szwajcarji wracam 8 stycznia kurde boje sie okropnie ! Myslicie ze 50 % szans to duzo ? Ze mizna miec nadzieje? Pozdrawiam was kochane i dzieki za slowa otuchy
Napewno bedzie wszystko dobrze, ja robiłam fish i moje wyniki sa dobre, Twoje z pewnoscia tez beda, trzymam mocno kciuki za Was :) daj znac

reklama
Przepraszam, ale co to za badanie to fish? Inwazyjne czy nie? Przyznam, że pierwszy raz się spotykam z tą nazwą. Dużą daje pewność?

Fish to badanie przyspieszone, robi się je z tego samego materiału co kariotyp, czyli np. Z płynu płodowego pobranego podczas amniopunkcji. Czyli inwazyjne. Po prostu płacisz jakieś 700 zł i masz poza kariotypem na który czeka się 2-3 tygodnie wynik przyspieszony w 2 dni na podstawowe trisomie. Wynik jest bardzo wiarygodny, ale istnieje maleńkie prawdopodobieństwo, ze da wynik fałszywy. Dlatego rozstrzygający jest kariotyp. Odkąd jestem w temacie, czyli prawie od 2 lat poznałam tylko jedna osobę, której fish wyszedł fałszywy. Dziecko miało być z Trisomia a kariotyp wykazał ze zdrowy chłop. Potem powtarzano dziewczynie kariotyp, kilku specjalistów go interpretowali i jeszcze raz wynik, ze zdrowy. I był zdrowy.
Ale to sytuacja naprawdę wyjątkowa była, większość ginekologów z którymi rozmawiałam się z czymś takim nie spotkało.

PGS, 5 zdrowych blasteczek na mnie czeka, od stycznia pierwsze crio :)

Do góry