reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Dziewczyny mam wyniki testu Pappy
trisomia 21 trisomia 18 trisomia 13
a wiec ryzyko podstawowe 1:694 1;1842 1:5733
OBLICZONE RYZYKO 1:6 1:346 1:1092

To jaki procent na zdrowe dziecko? minimalne:(

Parametry biochemiczne surowicy matki:
próbka pobrano w dniu 13 styczeń 2014, Wyposażenie: Delfia Xpress.
Wolna ß-hCG: 53,8 IU/l odpowiada 1,866 MoM
PAPP-A: 3,532 IU/l odpowiada 0,710 MoM

to niedobre rozumiem sa te wyniki biochemiczne aaparatko?

Markery wad chromosomalnych:
Kość nosowa: brak / hypoplastyczna; Przepływ w przewodzie żylnym: w normie;
Małe markery: Hydronephrosis (>= 1.5mm): tak; jelito hiperechogeniczne: tak;

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny, jakiś czas temu pisałam o kiepskich wynikach pappy, wyszło u mnie ryzyko trisomi 21 na poziomie 1:65.

Dziś już mam wyniki i może kogoś podniosę na duchu. Wynik prawidłowy - chłopak.

Dodam ze u mnie niski poziom białka, ktory popsol test oznaczał problemy z łożyskiem a nie genetyke.

Julia, sama biochemia nie jest wg mnie zła, bo beta powinna być do 2 MOM, a białko nie powinno miec mniej niż 0,5 MOM. Wiec twoje wyniki mieszczą się raczej w tym zakresie, ale tutaj specjalista nie jestem, bo to tez zalezy w którym dokładnie tygodniu się robi badanie. Ale mysle ze ta biochemia az tak bardzo nie wypłyneła na skorygowanie ryzyka , a raczej takie ryzyko wynika z markerów z USG.
Ryzyko 1:6 oznacza, że jedno dziecko na 6 jest chore, czyli daje to jakies 83 % szans na zdrowe dziecko.... Naczytałam sie sporo historii gdzie przy ryzyku 1:2 było zdrowe dziecko, a przy ryzyku 1:100 chore.. Niestety to jest trochę taka loteria... :(

Dla pocieszenia napisze że ja miałam ryzyko ZD 1:8, ZE 1:7, ZP 1:103, czyli dwa bardzo wysokie, jedno wysokie i dziecko nie ma wad genetycznych.
Nie pozostaje nic innego jak poczekać do wyników FISHA i nie załamywac się, oby to było jutro !

La Luna, jak ty sie kochana trzymasz? Mam nadzieję że masz wsparcie wśród najbliższych... Jestem myślami z Toba.

Julia, laboratorium pracuje miedzy 8 a 13. Ja zawsze dałam im rano troche czasu na prace i dzwoniłam około 10, ale i tak przeważnie kazali mi dzwonić pozniej, ok 12.30.

ja miałam to samo, raz byłam pełna nadziei, po chwili wydawało mi się że przeciez nie moze byc dobrze... przeciez widziałam to wielkie NT aż do głowy do pleców....Ja czekałam 4 tygodnie na amniopunkcjie od pierwszego USG i ten okres był straszny... Pa amnio byłam juz jakos dziwnie spokojna...

Ostatnia edycja:
Dzieki za info! Jutro bede dzwonic kolo 10!!!
Naprawde mialas duze.ryzyko wad i masz.zdrowa dzidzie w brzuszku!:-):-):-) Ile bym dala zeby u mnie tez.bylo

La luna jak sie trzymasz kochana?

Hej dziewczyny, jakiś czas temu pisałam o kiepskich wynikach pappy, wyszło u mnie ryzyko trisomi 21 na poziomie 1:65.

Dziś już mam wyniki i może kogoś podniosę na duchu. Wynik prawidłowy - chłopak.

Dodam ze u mnie niski poziom białka, ktory popsol test oznaczał problemy z łożyskiem a nie genetyke.

bardzo dobre wieści, super, że wynik prawidlowy

reklama
Do góry