reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Julia, tak usg przez brzuch, patrzą gdzie wbić igłe.
Dzisiaj dzwoniłam do labo, mają pełne wyniki amnio - potwierdzają FISHA, prawdiłowe :0
Jutro bede po ich odbiór jakbys czegos potrzebowała pisz, mogę cię odwiedzić :D

reklama
Meg87 jak najbardziej mozesz sobie wypic:-). Ja juz po zabiegu niemartw sie jest bezbolesny..

Aaparatka wielkie gratulacje;-)

Ja po malu przestaje sie oszukiwac ze dziecko bedzie zdrowe

Julia, a robili ci usg ? Jak dzidzi wygląda dzisiaj? Odpoczywaj teraz !
Mi tez wydawało się ze jest benadziejnie a jednak....

Meg87, tak jak Julia pisze zabieg bezbolesny, nie ma się co denerwowac.

aparatka-super ,ze wyniki dobre ,ciesze sie razem z toba
meg-nie boj sie badania,a meliska jak najbardziej wskazana
julia-odpoczywaj,moze jednak uslyszysz jakies dobre wiadomosci

Aaparatka tak NT juz nie do zmierzenia ale ten fald karkowy tez jakos wychodzi ja wychodzilo NT...jelita hyp...echogenne czy jakos tak niewiem co to oznacza, kosci nosowej niedalo sie zobaczyc:-\ jutro moze uzyskam wyniki pappy
A fish niby ma byc za 3-5 dni...

Mialam rozmowe z pania psycholog i jako jedyna uswiadomila mi co wiaze sie z brakiem kosci nosowej...tak naprawde niezdawalam sobie sprawy...nikt mi o tym niemowil:-\

tez miałam rozmowe z Panią psycholog, a z czym wiąze się brak kości nosowej? Słyszałam że prędzej czy pozniej pojawiają się te kości nosowe, a jej brak w 13 tc zwiększa ryzyko ZD.

Kurde kochana z tego co ona mi powiedziala ze jesli dziecko niema kosci to znaczy ze jest tam dziura lub znieksztalcenie ktore niemozliwa oddychanie itd...
Troszke mnie zaskoczyla bo ja niemialam pojecia o tym:'(

reklama
Dziewczyny, temat ZD przerabialam na lewo i prawo jakis czas temu.
Brak kosci nosowej na USG w 12 tygodniu ciazy jest wskaznikiem ze dziecko moze miec ZD.
Jelita hypoechogenne to stan zapalny w jelicie u plodu, ktory moze sie wycofac ale jest tez wskaznikiem iz dziecko moze byc chore bowiem przy ZD wystepuje wiele chorob dodatkowo jako problemy z nerkami, sercem, wzrokiem ukladem trawiennym.
NT to jest pomiar przeziernosci karkowej, czyli dokladnie to samo tylko z dwoma roznymi nazwami. Poziom przeziernosci karkowej, czyli mierzenie grubosci faldu na karku u dziecka jest kolejnym wskaznikiem ze moze wystepowac ZD.
Podobnie mierzy sie dlugosc kosci udowej, ilosc plynow owodniowych, przeplywy krwi w serduszku.

Do góry