reklama
Monisia-1980
Fanka BB :)
Hana tylko spokój Cię uratuje.Stanem ducha możesz wpływać na samopoczucie dzidzi w Tobie. Amniop sama w sobie nie jest bolesna,uwież mi. Bać możesz się jedynie nie zabiegu a samego wyniku ale nie masz na nic wpływu.Po prostu będziesz znała wynik i już. Odpowiedz sobie na pytanie co zrobisz gdy dzieckookarze się chore(według prawa w Polsce można usunąć chorą ciążę do 21tyg) ale wszystko będzie dobrze.TRzymam kciuki.
Karenka-co u Ciebie?
Karenka-co u Ciebie?
Lukrecja_85
Ja nie zdecydowałam się na amniopunkcję, u mojego maleństwa podejrzewano rozszczep kręgosłupa. w 11tc był na usg genetycznym wszystko dobrze, zlecono mi badania krwi, wśród nich AFP wyszło grubo ponad normę. na USG w 17tc nie było widać odcinka lędźwiowego kręgosłupa. 4 dni czekaliśmy na termin w klinice GENOM w Rudzie Śląskiej, na podstawie badań które robili stwierdzono, że "nie można wykluczyć rozszczepu ale szanse na urodzenie dziecka zdrowego są bardzo duże. Na amnio się nie zdecydowałam.
Synek urodził się zdrowy, ważył 4330g.
Też mam krew "-", mąż ma "+".
Synek urodził się zdrowy, ważył 4330g.
Też mam krew "-", mąż ma "+".
luska1979
Ja dokładnie rok temu miałam amnio.Ryzyko wystąpienia u mojej córeczki zd wynosiło 1-57.Zarówno test pappa jak i przezierność karkowa była nieco podwyższona i mój wiek-wtedy 32 lata.Długo nie myśleliśmy z mężem i zdecydowaliśmy się na amnio.Najgorsze było samo czekania na zabieg-o tym ryzyku się dowiedziałam w 13 tc a amnio mogłam mieć dopiero w 16 tc.
Sam zabieg nie jest taki straszny jak to wygląda w wyobraźni.Czułam tylko takie ukłucie jak przy zastrzyku.Miałam tyle szczęścia że już następnego dnia poznałam wyniki odnośnie zespołu downa.Łzy mi leciały po policzkach jak zadzwonili do mnie ze szpitala że córcia jest zdrowa.Na samej amnio się dowiedzieliśmy że najprawdopodobniej będziemy mieli drugą córcię.Za 2 tygodnie doszły całkowite wyniki badań-córcia nie miała żadnej wady genetycznej i potwierdziła się jej płeć.
Po zabiegu leżałam kilka dni ale nic się nie działo-nawet mnie brzuch nie zabolał.A ciąże przenosiłam-w 41 tc 5 dniu trafiłam na wywoływanie porodu.Córcia się urodziła zdrowa i też jak głupia sprawdzałam jakie ma oczy.
W ogóle już pod sam koniec ciąży wmawiałam sobie że może jednak urodzę córę chorą.Dlatego dobrze że zrobiłam tą amnio.
A co bym zrobiła gdyby się okazało to najgorsze....sama nie wiem.Jestem pielegniarką więc wiem co to jest opieka nad takim dzieckiem przez całe życie.
Dobrze że nie musiałam podejmować tak ciężkiej decyzji.
Sam zabieg nie jest taki straszny jak to wygląda w wyobraźni.Czułam tylko takie ukłucie jak przy zastrzyku.Miałam tyle szczęścia że już następnego dnia poznałam wyniki odnośnie zespołu downa.Łzy mi leciały po policzkach jak zadzwonili do mnie ze szpitala że córcia jest zdrowa.Na samej amnio się dowiedzieliśmy że najprawdopodobniej będziemy mieli drugą córcię.Za 2 tygodnie doszły całkowite wyniki badań-córcia nie miała żadnej wady genetycznej i potwierdziła się jej płeć.
Po zabiegu leżałam kilka dni ale nic się nie działo-nawet mnie brzuch nie zabolał.A ciąże przenosiłam-w 41 tc 5 dniu trafiłam na wywoływanie porodu.Córcia się urodziła zdrowa i też jak głupia sprawdzałam jakie ma oczy.
W ogóle już pod sam koniec ciąży wmawiałam sobie że może jednak urodzę córę chorą.Dlatego dobrze że zrobiłam tą amnio.
A co bym zrobiła gdyby się okazało to najgorsze....sama nie wiem.Jestem pielegniarką więc wiem co to jest opieka nad takim dzieckiem przez całe życie.
Dobrze że nie musiałam podejmować tak ciężkiej decyzji.
Monisia-1980
Witajcie, wyniki amnio u mnie dobre, będzie chłopczyk:-), teraz tylko byle do kwietnia
Karenka-gratuluję!Trochę stresu przed wynikiem ale warto hm?Super.Ja zawsze marzyłam o chłopcu ale los dał mi córkę a druga córcia w brzuchu jeszcze.Cóż po moich przejściach to tylko zdrowie się liczy.
Lusa-fajnie że się zdecydowliście.Przynajmniej do końca ciąży mogłaś mieć spokojną psychikę.
Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych mamusiek przed i po amnio!
Karenka gratulacje! bedziesz miała kwietniowego zodiakalnego barankaWitajcie, wyniki amnio u mnie dobre, będzie chłopczyk:-), teraz tylko byle do kwietnia
reklama
luska1979
Karenka gratuluję zdrowego chłopczyka-pewnie poczułaś ulgę wielką.Na kiedy masz termin porodu?Ja z Wiki miałam na 26.04 ale przenosiłam i Wiki się urodziła 9 maja.
Monisia a Ty nigdy nie żałowałaś tej terminacji??????Jeśli nie chcesz odpowiadać to nie pisz.Ja byłam szczęśliwa jak się dowiedziałam że będę miała drugą córcię.Choć nadal mi się marzy chłopczyk ale nie wiem czy się zdecydujemy na drugie dziecko.
A zabieg amnio szczerze polecam jeśli oczywiście zachodzi taka potrzeba-lepiej sprawdzić niż się stresować całą ciążę.
Monisia a Ty nigdy nie żałowałaś tej terminacji??????Jeśli nie chcesz odpowiadać to nie pisz.Ja byłam szczęśliwa jak się dowiedziałam że będę miała drugą córcię.Choć nadal mi się marzy chłopczyk ale nie wiem czy się zdecydujemy na drugie dziecko.
A zabieg amnio szczerze polecam jeśli oczywiście zachodzi taka potrzeba-lepiej sprawdzić niż się stresować całą ciążę.