reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Vinga -super. Ciesze sie , ze jestes przykladem ktory daje nadzieje :) Alex - moje siostry rodziły tez później o dzieci są zdrowe-wiek o niczym nie przesadza. Ciesze się ze równie u Ciebie było wszystko OK.
Trzymam kciuki za dziewczyny które czekają na wyniki amnio oraz takie jak ja- czekające na amnio.... brak wiedzy na czym się stoi jest dla mnie najgorszy

Ostatnia edycja:
reklama
Robiłam usg w Katowicach u prof. Sodowskiego, specjalizują się tam w diagnostyce prenatalnej, mają dobry sprzęt, obraz w 4D.. Teraz już sama nie wiem co myśleć, zobaczymy co doradzą po kontrolnym usg za 3 tyg. Ale niepokój się pojawił.. :-(

Robiłam usg w Katowicach u prof. Sodowskiego, specjalizują się tam w diagnostyce prenatalnej, mają dobry sprzęt, obraz w 4D.. Teraz już sama nie wiem co myśleć, zobaczymy co doradzą po kontrolnym usg za 3 tyg. Ale niepokój się pojawił.. :-(

Trzymam kciuki, żeby było OK. Z tego co przejrzałam to forum( przeczytałam całe) oraz ile się dało materiałów w internecie , porozmawiałam też z 2 ginekologami ( polski i czeski ) endokrynologiem oraz genetykiem wynika, że to wady genetyczne to ogromna rzadkość i zdecydowana większość kobiet kierowanych kontrolnie do amnio ma zdrowe dzieci.

Asiu wiem, że łatwo mówić, ale nie martw się na zapas :tak: Zrobiłaś usg u dobrego specjalisty i myślę, że jakby coś było niepokojącego to zostałabyś o tym poinformowana. Będzie dobrze Kochana :-)

no niestety maszyny, zwłaszcza stare są omylne + element ludzki czyli mało kompetentny lekarz.
Znam osobiście przypadek kobiety, która miała USG idealne - lekarz podał długość kości udowej, ma opis paluszków a dziecko się urodziło bez kończyn. Laska wylądowała w szpitalu psychiatrycznym.

Jezus Maria.... to przerażające - nie rozumiem jak to możliwe?przecież na zwykłym usg widać ze dziecko macha 4 kończynami

Asiu będzie dobrze, nie martw się teraz niczym.
skrajne przypadki są i były, ale nie możesz od razu popadać w pesymizm że dotkną akurat Ciebie. Za chwilę drugie USG i zobaczysz że też wyjdzie idealne.
Vinga gratuluję!!! to super wiadomość, dbaj teraz o malucha i wymyślaj imiona :-D

Ostatnia edycja:
anka_d imię już jest odkąd pamiętam chciałam Saszę :tak: (Sasha) ew jak M nie da się przekonać bo strasznie jest na nie jeżeli chodzi o Saszę to będzie Franek ;-)
Dziewczyny przed amnio naprawdę nie ma co się bać zabiegu dla mnie mniej nie przyjemne od pobrania krwi. Nie boli ani w trakcie ani po. Przy okazji uśmiałam się z Panią Dr do łez bo jak tylko zamontowała wężyk to mały wciągnął rączkę i próbował złapać. Trzeba było łaskotać światełkiem z drugiej strony brzusia żeby się tam odwrócił ;D
A gorsze od samego badania i dla dziecka i dla mamy jest moim zdaniem to cholerne czekanie na wynik. Więc głowy do góry i na pewno będzie dobrze :tak:

Ostatnia edycja:
witajcie dziewczyny!
Piszę po raz pierwszy na tym wątku, ale forum znam bardzo dobrze, jestem na wątku pierwsze dziecko po 30-stce. Zaglądnęłam do Was, bo mnie czeka to samo...czyli amnio...
Zacznę może od początku...mieszkam w Londynie. Tydzień temu mialam robione pierwsze usg w szpitalu z badaniem krwi w kierunku wad genetycznych. Gdyby ryzyko było małe mieli wysłać do mnie list, a gdyby większe to zadzownić....No i wczoraj do mnie zadzwonili:-( Komputer wyliczył moje ryzyko 1:45, TN było 2.1mm...a obok drugi wynik 1.17...nie wiem o co chodzi, no ale tak jest podane. Byłam dziś na wizycie w szpitalu, trafiła mi się fajna położna, wyjaśniła mi,że to nie jest diagnoza, że to się zbiera wszystkie wyniki, do tego wiek matki, i komputer wylicza statystycznie. No ale nie powiem,że nie działa taki wynik na wyobraźnię...Wczoraj tez dużo poczytałam na ten temat, nawet Wasz wątek przeleciałam chyba z połowę i widzę, że większości dziewczyn amnio wychodzi dobrze, mimio, że wczesniej miały wysokie ryzyko...Trzymam się tej myśli, bo inczej chyba bym już zwariowała...
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny!

reklama
Katiuszka nie martw się na zapas. Tak naprawdę NT 2,1 mm jest dobrym wynikiem, a robiony miałaś pewnie test potrójny? Jak tak to moja genetyczka powiedziała wprost, że już dawno powinien on być wycofany, a jest wykonywany przez NHS ze względu na niski koszt. Mojej psiapsióle ryzyko wyszło 1:19, a 5 dni po mnie urodziła całkiem zdrowego synka. Trzymam kciuki za Ciebie i Twojego Maluszka :tak:

Do góry