reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Cześć :)

Jestem po badaniach prenatalnych, usg wyszło wzorcowe :

NT : 1,3
kość nosowa: jest
pozostałe parametry bez zarzutu.

Ryzyko podstawowe trisomii 21 1:60 (wiek) , nowe wyliczone po badaniu: 1:299,a tam gdzie ja miałam robione badanie na amnio nie kierują przy wyniku od 1:300 ... no i "zabrakło" tego 1 pkt-u:biggrin2:
Pobrano mi krew na Pappa, wynik za 10 dni. Słyszałam, że Pappa to głownie statystyka, a ja jestem po 40 tce.. I pewnie wynik nie będzie dobry.. Zalecono mi rekonsultację za 4 tygodnie, czyli powtórne usg.
Obawiam się, że stanę przed dylematem czy zaufać wynikowi z usg czy dla 100% pewności zrobić amnio ...

reklama
Asiu decyzja będzie należała do Ciebie, ale w Twoim przypadku to wiek zafałszuje wyniki. U mnie wyniki były nieprawidłowe przez fakt, że jedno dziecko już miałam z ZD, a na badania poszłam po całonocnej biegunce i wymiotach ( z tym, że ja miałam test potrójny niezintegrowany - tylko z krwii i z racji posiadania już jednego dziecka z bonusem dodano mi kilka lat ;-) ). Myślę, że z takimi wynikami możesz być spokojna :tak: Trzymam kciuki za Ciebie i Twojego Maluszka :tak:
Swoją drogą te testy nieinwazyjne to powinny być już dawno wycofane ;-)

Do dziewczyn potrzebujących namiarów, a nie polemiki :-)
Ja zrobiłam amnio w Warszawie w szpitalu Bielańskim.
Tam jest 2 lekarzy (płci mieszanej). Ja słyszałam dużo dobrego o dr Kretowiczu
i trafiłam na niego. Zabieg poszedł fajnie, obsługa pogodna, i co ważne redukująca stres humorem. Jak im powiedziałam, że się boję, to mnie luzowali gadając
różne głupoty :-). Prawie nie bolało - bardziej bolało pobieranie krwi na grupę, kiedy zemdlałam.
Po amni leżałam 3 dni bez ruchu i jest oki.
Teraz mija 3 tydzień czekania na wyniki, jeszcze 1,5 tygodnia do wyników.
Także badanie POLECAM.

Jestem z powrotem w W-wie. Spotkalam sie z przyjaciolka. Jej siostra 39lat byla w ciazy, usg bylo OK, wszystko wydawalo sie OK , test Pappa niestety wyszedl zle. Po zrobieniu amnio okazalo sie ze ma ZD. Zarowno badania jak tez terminacje na ktora sie zdecydowala robila w szpitalu Bielańskim. Dostała ogromne wsparcie od personelu wiec go poleca. Jesli ktos bylby zainteresowany kto przeprowadzal zabiegi moge podpytac.

Tak speluna miej wzgląd na innych.Wątek jest o amnio na bb wolno zakładać inne wątki jak chcesz załóż taki jaki chcesz i tam pisz o terminacji.Tu wchodzą takie kobiety np jak ja które pomimo ogromnego strachu przed chorobom o terminacji jednak nie chcą słyszeć

reklama
Kaska jakos wkleja watki i linki do for o dzieciach z ZD a sie nie sie czepiacie. Opisalam sytuacje kolezanki ktora OBYDWA zabiegi miala w tym samym szpitalu w W-wie i w przypadku OBYDWU zabiegow dostala ogromne wsparcie. Jak ktos jest zainterowany KTORYMKOLWIEK moze sie mnie podpytac.Ktory zabieg zostanie wybrany sprawa pytajacej . Kolejna wazna inforacja jest taka : USG bylo OK ciaza wydawalo sie, ze rozwija sie prawidlowo a mimo to w amnio wyszlo ZD. Dlatego wlasnie warto robic amnio.

Ostatnia edycja:
Do góry