reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

W chromosomie 15 to pewnie inna wada nóż czytałaś. Ta jej jest słabiej opisana i tylko w publikacjach zagranicznych. Jest lżej. W sercu się poprawiło a to co jest to może z tym żyć bez problemów. Kontrola kardiologiczna raz do roku. Ma wodonercze obustronne i tam jeszcze parę rzeczy ale jest dobrze 😌
No to ciesze sie ze tak zakonczyla sie historia pozytywnie . To zycze duzo zdrowka i oby bylo caly czas dobrze :) a przez ta wade mialas zalecana cesarke czy moglas rodzic naturalnie ?

reklama
Witam dzisiaj bylam 2 raz na badaniu prenatalnym poniewaz w pierwszym wyszly nieprawidlowosci .
W tamtym wyszlo przeziernosc 4,2 mm , brak kosci nosowej , I cos z przeplywami .
A w tym badaniu wyszlo przeziernosc 3,5 mm , kosc nosowa czesciowo . Czyli jakby jednej czesci nie bylo , zle przeplywy I niedomykalnosc prawej zastawki serca . Zostala mi od razu zlecona biopsja jutro . Jestem w 13 tyg . Przeraza mnie to badanie . Miala ktoras tak wczesnie ? Bo widze ze tutaj tylko amniopunkcja a na ile wiem to dopiero sie robi w 15 tyg ciazy . Boje sie co wyjdzie bo krew na bete I pappe dopiero dzisiaj mi pobrali I wynik bedzie za tydzien ale nie chca czekac lekarze na wynik tylko od razu dzialac. Musze sie jakos przygotowac do tego badania ?
Ja miałam, złe wyniki biochemii w teście Pappa, wyszło ryzyko trisomii 18 1:206.
Na USG dodatkowo lekarz wykrył i prawostronny łuk aorty (13 tydzień ciazy)
Lekarz powiedział, że na tak wczesnym etapie ciąży może się to jeszcze cofnąć, zlecił kolejne USG w 16 tygodniu ciąży.
W 16 tygodniu lekarz potwierdził prawostronny łuk aorty i wykrył niedomykalność zastawki trójdzielnej.
UWAGA: niedomykalność zastawki trój dzielnej może się cofać na tak wczesnym etapie i u nas jeszcze tego samego dnia u innego specjalisty nie było widać tej niedomykalności :)
Dostaliśmy skierowanie na aminopunkcje, maluszek zdrowy :)
Prawostronny łuk aorty został, na echo serca powedziano, ze to absolutnie nic groźnego ( jeśli nie uciska tchawicy jak u nas) , to żadna wada, jedynie może to w przyszłości powodować problemy trawienne, ale raczej się to nie zdarza :)
A czemu biopsja a nie aminopunkacja?

Ja miałam, złe wyniki biochemii w teście Pappa, wyszło ryzyko trisomii 18 1:206.
Na USG dodatkowo lekarz wykrył i prawostronny łuk aorty (13 tydzień ciazy)
Lekarz powiedział, że na tak wczesnym etapie ciąży może się to jeszcze cofnąć, zlecił kolejne USG w 16 tygodniu ciąży.
W 16 tygodniu lekarz potwierdził prawostronny łuk aorty i wykrył niedomykalność zastawki trójdzielnej.
UWAGA: niedomykalność zastawki trój dzielnej może się cofać na tak wczesnym etapie i u nas jeszcze tego samego dnia u innego specjalisty nie było widać tej niedomykalności :)
Dostaliśmy skierowanie na aminopunkcje, maluszek zdrowy :)
Prawostronny łuk aorty został, na echo serca powedziano, ze to absolutnie nic groźnego ( jeśli nie uciska tchawicy jak u nas) , to żadna wada, jedynie może to w przyszłości powodować problemy trawienne, ale raczej się to nie zdarza :)
A czemu biopsja a nie aminopunkacja?
Bo biopsje mozna juz teraz a amniopunkcje od 15 tyg . Jestem w 13 tyg

Dzisiaj lekarka dostala wynik bety I pappy ,wyszly zle. Prawdopodobienstwo trisomi 21 jest teraz 1:4 . Mam sie juz powoli nastawiac na wade genetyczna . Czekam teraz na wynik biopsji . Ale nie dala mi duzej nadziei ze bedzie inaczej . Bo I usg zle wyszlo I krew . Jestem zalamana . Lzy caly czas leca . Zastanawiam sie jak ukryc to zalamanie przed starsza corka jak wroci z przedszkola . Juz mam dosc

Dzisiaj lekarka dostala wynik bety I pappy ,wyszly zle. Prawdopodobienstwo trisomi 21 jest teraz 1:4 . Mam sie juz powoli nastawiac na wade genetyczna . Czekam teraz na wynik biopsji . Ale nie dala mi duzej nadziei ze bedzie inaczej . Bo I usg zle wyszlo I krew . Jestem zalamana . Lzy caly czas leca . Zastanawiam sie jak ukryc to zalamanie przed starsza corka jak wroci z przedszkola . Juz mam dosc
Przykro mi.... jak bardzo źle są te wyniki z krwi? Długo musisz czekać na wynik biopsji ?

Ja sie nie znam na tym za bardzo .
Tak mi powiedzieli.
Wolne b-hcg 92,9 IU/I odpowiada 3,598 MoM
PAPP-A 1,030 IU/I odpowiada 0,248 MoM
Biopsja do 2 tyg
Teoretycznie typowe dla ZD jest beta powyżej 2.5 mom i pappa poniżej 0.4 mom .... ale nawet kiepska biochemia i usg to wciąż nie wyrok. Odpowiedź da tylko amniopunkcja/biopsja
Chociaz nie wiem jak bardzo czuła jest biopsja w porównaniu do amnio...
Trzymam mocno kciuki za fałszywy alarm! 🤞

Teoretycznie typowe dla ZD jest beta powyżej 2.5 mom i pappa poniżej 0.4 mom .... ale nawet kiepska biochemia i usg to wciąż nie wyrok. Odpowiedź da tylko amniopunkcja/biopsja
Chociaz nie wiem jak bardzo czuła jest biopsja w porównaniu do amnio...
Trzymam mocno kciuki za fałszywy alarm! 🤞
Daje tez 100 % . No to pozostalo czekac .

reklama
Ja sie nie znam na tym za bardzo .
Tak mi powiedzieli.
Wolne b-hcg 92,9 IU/I odpowiada 3,598 MoM
PAPP-A 1,030 IU/I odpowiada 0,248 MoM
Biopsja do 2 tyg
Trzymam kciuki, żeby to były tylko niepotrzebne nerwy. U mnie prawidłowe USG, ale Beta 5,3913 MoM PAPP-A 0,3897 MoM, czyli również typowo dla ZD. Ryzyko 1:17, prawidłowa amniopunkcja i zdrowy półroczny chłopiec w domu. Ściskam, bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić.

Do góry