reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

W chromosomie 15 to pewnie inna wada nóż czytałaś. Ta jej jest słabiej opisana i tylko w publikacjach zagranicznych. Jest lżej. W sercu się poprawiło a to co jest to może z tym żyć bez problemów. Kontrola kardiologiczna raz do roku. Ma wodonercze obustronne i tam jeszcze parę rzeczy ale jest dobrze 😌
No to ciesze sie ze tak zakonczyla sie historia pozytywnie . To zycze duzo zdrowka i oby bylo caly czas dobrze :) a przez ta wade mialas zalecana cesarke czy moglas rodzic naturalnie ?

reklama
Witam dzisiaj bylam 2 raz na badaniu prenatalnym poniewaz w pierwszym wyszly nieprawidlowosci .
W tamtym wyszlo przeziernosc 4,2 mm , brak kosci nosowej , I cos z przeplywami .
A w tym badaniu wyszlo przeziernosc 3,5 mm , kosc nosowa czesciowo . Czyli jakby jednej czesci nie bylo , zle przeplywy I niedomykalnosc prawej zastawki serca . Zostala mi od razu zlecona biopsja jutro . Jestem w 13 tyg . Przeraza mnie to badanie . Miala ktoras tak wczesnie ? Bo widze ze tutaj tylko amniopunkcja a na ile wiem to dopiero sie robi w 15 tyg ciazy . Boje sie co wyjdzie bo krew na bete I pappe dopiero dzisiaj mi pobrali I wynik bedzie za tydzien ale nie chca czekac lekarze na wynik tylko od razu dzialac. Musze sie jakos przygotowac do tego badania ?
Ja miałam, złe wyniki biochemii w teście Pappa, wyszło ryzyko trisomii 18 1:206.
Na USG dodatkowo lekarz wykrył i prawostronny łuk aorty (13 tydzień ciazy)
Lekarz powiedział, że na tak wczesnym etapie ciąży może się to jeszcze cofnąć, zlecił kolejne USG w 16 tygodniu ciąży.
W 16 tygodniu lekarz potwierdził prawostronny łuk aorty i wykrył niedomykalność zastawki trójdzielnej.
UWAGA: niedomykalność zastawki trój dzielnej może się cofać na tak wczesnym etapie i u nas jeszcze tego samego dnia u innego specjalisty nie było widać tej niedomykalności :)
Dostaliśmy skierowanie na aminopunkcje, maluszek zdrowy :)
Prawostronny łuk aorty został, na echo serca powedziano, ze to absolutnie nic groźnego ( jeśli nie uciska tchawicy jak u nas) , to żadna wada, jedynie może to w przyszłości powodować problemy trawienne, ale raczej się to nie zdarza :)
A czemu biopsja a nie aminopunkacja?

Ja miałam, złe wyniki biochemii w teście Pappa, wyszło ryzyko trisomii 18 1:206.
Na USG dodatkowo lekarz wykrył i prawostronny łuk aorty (13 tydzień ciazy)
Lekarz powiedział, że na tak wczesnym etapie ciąży może się to jeszcze cofnąć, zlecił kolejne USG w 16 tygodniu ciąży.
W 16 tygodniu lekarz potwierdził prawostronny łuk aorty i wykrył niedomykalność zastawki trójdzielnej.
UWAGA: niedomykalność zastawki trój dzielnej może się cofać na tak wczesnym etapie i u nas jeszcze tego samego dnia u innego specjalisty nie było widać tej niedomykalności :)
Dostaliśmy skierowanie na aminopunkcje, maluszek zdrowy :)
Prawostronny łuk aorty został, na echo serca powedziano, ze to absolutnie nic groźnego ( jeśli nie uciska tchawicy jak u nas) , to żadna wada, jedynie może to w przyszłości powodować problemy trawienne, ale raczej się to nie zdarza :)
A czemu biopsja a nie aminopunkacja?
Bo biopsje mozna juz teraz a amniopunkcje od 15 tyg . Jestem w 13 tyg

Dzisiaj lekarka dostala wynik bety I pappy ,wyszly zle. Prawdopodobienstwo trisomi 21 jest teraz 1:4 . Mam sie juz powoli nastawiac na wade genetyczna . Czekam teraz na wynik biopsji . Ale nie dala mi duzej nadziei ze bedzie inaczej . Bo I usg zle wyszlo I krew . Jestem zalamana . Lzy caly czas leca . Zastanawiam sie jak ukryc to zalamanie przed starsza corka jak wroci z przedszkola . Juz mam dosc

Dzisiaj lekarka dostala wynik bety I pappy ,wyszly zle. Prawdopodobienstwo trisomi 21 jest teraz 1:4 . Mam sie juz powoli nastawiac na wade genetyczna . Czekam teraz na wynik biopsji . Ale nie dala mi duzej nadziei ze bedzie inaczej . Bo I usg zle wyszlo I krew . Jestem zalamana . Lzy caly czas leca . Zastanawiam sie jak ukryc to zalamanie przed starsza corka jak wroci z przedszkola . Juz mam dosc
Przykro mi.... jak bardzo źle są te wyniki z krwi? Długo musisz czekać na wynik biopsji ?

Ja sie nie znam na tym za bardzo .
Tak mi powiedzieli.
Wolne b-hcg 92,9 IU/I odpowiada 3,598 MoM
PAPP-A 1,030 IU/I odpowiada 0,248 MoM
Biopsja do 2 tyg
Teoretycznie typowe dla ZD jest beta powyżej 2.5 mom i pappa poniżej 0.4 mom .... ale nawet kiepska biochemia i usg to wciąż nie wyrok. Odpowiedź da tylko amniopunkcja/biopsja
Chociaz nie wiem jak bardzo czuła jest biopsja w porównaniu do amnio...
Trzymam mocno kciuki za fałszywy alarm! 🤞

Teoretycznie typowe dla ZD jest beta powyżej 2.5 mom i pappa poniżej 0.4 mom .... ale nawet kiepska biochemia i usg to wciąż nie wyrok. Odpowiedź da tylko amniopunkcja/biopsja
Chociaz nie wiem jak bardzo czuła jest biopsja w porównaniu do amnio...
Trzymam mocno kciuki za fałszywy alarm! 🤞
Daje tez 100 % . No to pozostalo czekac .

reklama
Ja sie nie znam na tym za bardzo .
Tak mi powiedzieli.
Wolne b-hcg 92,9 IU/I odpowiada 3,598 MoM
PAPP-A 1,030 IU/I odpowiada 0,248 MoM
Biopsja do 2 tyg
Trzymam kciuki, żeby to były tylko niepotrzebne nerwy. U mnie prawidłowe USG, ale Beta 5,3913 MoM PAPP-A 0,3897 MoM, czyli również typowo dla ZD. Ryzyko 1:17, prawidłowa amniopunkcja i zdrowy półroczny chłopiec w domu. Ściskam, bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić.

Do góry