reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Witam dzisiaj bylam 2 raz na badaniu prenatalnym poniewaz w pierwszym wyszly nieprawidlowosci .
W tamtym wyszlo przeziernosc 4,2 mm , brak kosci nosowej , I cos z przeplywami .
A w tym badaniu wyszlo przeziernosc 3,5 mm , kosc nosowa czesciowo . Czyli jakby jednej czesci nie bylo , zle przeplywy I niedomykalnosc prawej zastawki serca . Zostala mi od razu zlecona biopsja jutro . Jestem w 13 tyg . Przeraza mnie to badanie . Miala ktoras tak wczesnie ? Bo widze ze tutaj tylko amniopunkcja a na ile wiem to dopiero sie robi w 15 tyg ciazy . Boje sie co wyjdzie bo krew na bete I pappe dopiero dzisiaj mi pobrali I wynik bedzie za tydzien ale nie chca czekac lekarze na wynik tylko od razu dzialac. Musze sie jakos przygotowac do tego badania ?

Witam dzisiaj bylam 2 raz na badaniu prenatalnym poniewaz w pierwszym wyszly nieprawidlowosci .
W tamtym wyszlo przeziernosc 4,2 mm , brak kosci nosowej , I cos z przeplywami .
A w tym badaniu wyszlo przeziernosc 3,5 mm , kosc nosowa czesciowo . Czyli jakby jednej czesci nie bylo , zle przeplywy I niedomykalnosc prawej zastawki serca . Zostala mi od razu zlecona biopsja jutro . Jestem w 13 tyg . Przeraza mnie to badanie . Miala ktoras tak wczesnie ? Bo widze ze tutaj tylko amniopunkcja a na ile wiem to dopiero sie robi w 15 tyg ciazy . Boje sie co wyjdzie bo krew na bete I pappe dopiero dzisiaj mi pobrali I wynik bedzie za tydzien ale nie chca czekac lekarze na wynik tylko od razu dzialac. Musze sie jakos przygotowac do tego badania ?
Nie musisz się przygotowywać ale pamiętaj o odpoczynku po

A jest mozliwosc ze nie wyjdzie wada genetyczna tylko jedynie wada serca ?
Wszystko jest możliwe. Na tak wczesnym etapie sece jeszcze może być ok (tak mi się wydaje ale lekarzem nie jestem) ja robiłam amnio w połowie ciąży. Wyszła nam wada. Moje dziecko właśnie marudzi leżąc obok mnie 😆

Tak.
Podejrzenie zd, tu było ok ale ma mikrodelacje w długim ramieniu chromosomu 15.
Ta wada powoduje ryzyko wystąpienia różnych wad, od serca po problemy psychiczne
A jesli moge zapytac , to u was sie skonczylo na tym ze z powodowalo wade serca czy cos jeszcze ? Mam dwie zdrowe corki I jest to wszystko nowe I przerazajace wiec wole dopytac
Edit: poczytalam troche I jednak to bardziej zlozone u was . Ja wiem ze na ten moment nie mam co porownywac ale jestem poprostu zalamana. Probuje sie trzymac I nie ryczec ale z kazda wizyta u lekarza jest coraz ciezej

reklama
A jesli moge zapytac , to u was sie skonczylo na tym ze z powodowalo wade serca czy cos jeszcze ? Mam dwie zdrowe corki I jest to wszystko nowe I przerazajace wiec wole dopytac
Edit: poczytalam troche I jednak to bardziej zlozone u was . Ja wiem ze na ten moment nie mam co porownywac ale jestem poprostu zalamana. Probuje sie trzymac I nie ryczec ale z kazda wizyta u lekarza jest coraz ciezej
W chromosomie 15 to pewnie inna wada nóż czytałaś. Ta jej jest słabiej opisana i tylko w publikacjach zagranicznych. Jest lżej. W sercu się poprawiło a to co jest to może z tym żyć bez problemów. Kontrola kardiologiczna raz do roku. Ma wodonercze obustronne i tam jeszcze parę rzeczy ale jest dobrze 😌

Do góry