reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Dziewczyny, czy w 23tc tętno 150 jest prawidłowe? Ja u swojej gin na badaniach zawsze mam tętno dziecka 150. 🤷‍♀️ Tylko na echo serca w 20tc było 142. Myślę, czy nie za wysokie? Nie powinno być w okolicy 130-140?

reklama
Hej, wtrace sie bo tez mialam problemy z ciaza - pierwsze poronienie w sierpniu 2020, 2 msc pozniej zaszlam w ciaze, okazalo sie ze pecherzyk zoltkowy jest za duzy i po przewertowaniu przeze mnie miliona artykulow po angielsku, praktycznie marne szanse na zdrowe dziecko :( np badania pokazujace ze na 80 kobiet badanych 65 poronilo, 1 zdrowe dziecko, reszta chora :( 1 prenatalne wyszlo ok jednak ja dalej pamietalam ten zakichany pecherzyk, na amnio sie nie zdecydowalam a wiwm ze ten pecherzyk np w UsA czy Niemczech jest wskazaniem, w PL chyba nie. Zdecydowalam sie na nifty pro, nic nie wykrylo, zaczelam sie bac o triploidie ale uslyszalam od lekarzy i tez wyczytalam gdzies, ze przy triploidii typu matczynego jest b niska frakcja plodowa w nifty pro czy jakimkolwiek przesiewowym wiec nie jest do konca tak ze to w ogole nic nie widac w tym badaniu, choc rzeczywiscie bezposrednio tego nie wykrywa. Z kolei przy triploidii typu ojcowskiego sa ewidentne znaki na usg z przerosnietym lozyskiem. U mnie 34 tydzien, nie wszystko jest ok, bo wyszly jakies niedomykalnosci zastawki w sercu w 29tc, echogeniczne jelita w 33tc, ostatnio i w ogole cala ciaza jest dla mnie koszmarnie stresujaca, chcialam tu tylko wyjasnic sytuacje z tym nifty i triploidia bo tez sie tego balam swego czasu.
Bardzo wam wspolczuje przezyc bo sama po sobie wiem jaka moja cala ciaza jest mega stresujaca i ciagle czekanie co sie wydarzy, czy dziecko bedzie zdrowe czy nie, z czym to wszystko sie wiaze, a tu jeszcze w Polsce utrudniaja i zmuszaja do donoszenia ciaz ktore od poczatku nie rokuja dobrze. Strach tu w ciaze zachodzic :/

Nie wiem czego szukam...Chyba pocieszenia, zrozumienia....przeziernosc karkowa 3,6 (12tydz), resztą wyników usg ok. Test pappa wynik skorygowany ZD 1:29,zespol patau 1:94,reszta ok. Test Nace 24-wysokie ryzyko ZD oraz wysokie ryzyko trisomia chromosomu 5. Jutro genetyk,zapewne pójdę na amniopunkcje. Czy jest tu jakaś dziewczyna z podobnym przebiegiem A mimo to urodziła zdrowe dziecko????

Nie wiem czego szukam...Chyba pocieszenia, zrozumienia....przeziernosc karkowa 3,6 (12tydz), resztą wyników usg ok. Test pappa wynik skorygowany ZD 1:29,zespol patau 1:94,reszta ok. Test Nace 24-wysokie ryzyko ZD oraz wysokie ryzyko trisomia chromosomu 5. Jutro genetyk,zapewne pójdę na amniopunkcje. Czy jest tu jakaś dziewczyna z podobnym przebiegiem A mimo to urodziła zdrowe dziecko????
Jesli moge spytac, usg robili dokładnie? Przy zd jeszcze rozumiem, ze nie widac czasem wiekszych zmian w usg ale przy trisomii 5 czy podwojnej trisomii to juz dziwne troszke... i troche tez zalamujace, skoro mozna miec trisomie a lekarze nie widza nic w usg :( wspolczuje, testy wylapują czasem nieprawidlowe lozysko i tutaj wynik rzeczywiscie moze byc falszywie pozytywny, tzn lozysko ma trisomie a plod nie, rzadko sie to zdarza jednak zawsze jakas nadzieja... amniopunkcje warto zrobić, ewentualnie biopsję kosmówki, zalezy w ktorym tygodniu jestes...

Ja bym zrobiła amniopunkcję.

reklama
Jesli moge spytac, usg robili dokładnie? Przy zd jeszcze rozumiem, ze nie widac czasem wiekszych zmian w usg ale przy trisomii 5 czy podwojnej trisomii to juz dziwne troszke... i troche tez zalamujace, skoro mozna miec trisomie a lekarze nie widza nic w usg :( wspolczuje, testy wylapują czasem nieprawidlowe lozysko i tutaj wynik rzeczywiscie moze byc falszywie pozytywny, tzn lozysko ma trisomie a plod nie, rzadko sie to zdarza jednak zawsze jakas nadzieja... amniopunkcje warto zrobić, ewentualnie biopsję kosmówki, zalezy w ktorym tygodniu jestes

Do góry