reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

Justyno19 napisałaś żeby podawać świeże owoce w tym KIWI. Jestem zaskoczona bo myślałam że nasze maluszki jeszcze nie powinny go jeść bo jest silnie alergizujący ale chyba sie myliłam. Jakie jeszcze świeze owoce można podawać maluchom po 7 miesiącu???

reklama
Mnie tez pani doktor powiedziala zeby podawac swieze owoce,ale to juz pisalam,ja z mieska to podaje kurczaka,indyka,koguta i tez bron boze kupione w hipermarketach,slyszlam o golebiach ,ze sa bardzo dobre...u nas schemat jedzenia wyglada tak:
  • 6-7 90 ml mleka
  • 9 120 ml mleka
  • 11-12 deserek
  • 13 120 ml mleka z kaszka smakowa
  • 16 obiadek,zupka z mieskiem i zoltkiem
  • 18-19 ale nie zawsze zalezy czy duzo zje zupki 90 ml mleka
oczywiscie w miedzy czasie pije soczki,wszytkie przecierowe klarowne od poniedzialku zaczne gotowac kompociki

Nasz schemat:
7:15 nutra z kleikiem 150ml
12:00 obiadek (jarzyny, mięsko, kleik)
16:00 deserek (owoce-przecier, musy lub mleko z owocami Nestle)
ok.20:00 nutra z kaszką smakową 180ml a jeśli po kąpieli od razu zasypia to karmię go dopiero na śpiocha nim ja położę się spac

to takie w miarę stałe elementy w jego żywieniu ale np. dziś zjadł o 7:15 nutra z kleikiem 150ml, później o stałej porze miseczkę przetartych na wywarze jarzynek i 90ml nutra z kleikiem jeszcze raz(zamiast deserku, ktorego dziś nie chciał) i to narazie tyle. Teraz już śpi i dostanie na śpiocha 180ml nutra z wkladką...

ale ja malej daje kilka razy dziennie cycusia

No właśnie u mnie też między posiłkami podstawowymi jest kilka razy dziennie cyc.
Mam w związku z tym pytanie do mam karmięcych piersią; czy u Was też cycu jest na pożądku dziennym czy dzieci się bez niego obchodzą ??
Pytam bo tylko własnie justynka o tym napisała i zastanawiam sie czy inne mamy zrezygnowały z dziennego karmienia i jeśli tak, to jak to zrobiły. Mi się wydaje, ze już do końca życia będę karmić Agatkę. Cyc to taki fajny wynalazek i jak dziecko jest marudne, coś mu dolega czy coś mu nie pasi, to wystarczy dać cyca i od razu ma lepsze samopoczucie. Lubię karmić, ale czasem myślę, że nie oduczę dziecka cyckania i się trochę martwię.

Aha i jeszcze jedno do mam karmiących: Karmicie w nocy, jeśli tak to jak często ??
jeśli nie to napiszcie proszę jak to zrobiłyście.
Agatka czasem już przegina i chce cyca co 1-2 godz :wściekła/y:
Buźka, pozdrawiam

Dziewczyny, mogłybyście podac mi linka do jakiegoś schematu żywienia niemowląt sensownie rozpisanego? Ten nowy mam ale chciałam go porównać ze starym a nie mogę znalesć jakiejś sensownej wersji nadającej sie do wydruku. Dziękuję

A i mam jeszcze jedno pytanko, może mi coś doradzice. Moje dziecie od jakiegoś miesiąca zaczeło się budzić o 5.30 zamiast o 6.30 - 7 jak do tej pory. Wydaje się bardzo głodna, wiec chyba właśnie głód ją budzi. Na noc karmie ją piersią i chyba przestało jej to wystarczać. I nie wiem teraz co zrobić, bo jak dam jej na noc kaszkę to mi cyce chyba przez noc pękną, a nie chcę odciągać bo szczerze tego niecierpię. Jak sobie radzą inne mamy karmiące? Dodam, ze moje szczęście nie zasypia zaraz po karmieniu (wtedy bym się nie czepiała) tylko jest w nastroju do zabawy a spac idzie dopiero koło 8.00. Taka wczesna pora jak 5.30 to jednak lekka przesada jak na codzienne wstawanie. Doradzcie!!!

Mala_Mi - ja od kiedy wrocilam do pracy, to karmie mala w ciagu dnia tylko raz, po powrocie z pracy. i to glownie dlatego, ze mam bardzo pelne piersi - one pewnie by sie obyla bez tego. generlanie nie bylo problemu z odzwyczajeniem Niny od cycka w dzien. pewnie gorzej bedzie z rezygnowania a nocnych karmien (Nina budzi sie tak 1-2 razy wnocy na piers) :no: jedyny sposob, to konsekwencja - jesli zdecydujesz sie rezygnowac z ktoregos karmienia, to musisz konsekwentnie odmawiac malej w tym czasie i zamiast tego dawac jej cos innego. po pewnym czasie sie przyzwyczai :tak:

slonko - jesli uwazasz, ze mala sie nie najada, to mozesz jej dawac np. przed kapiela kaszke albo deserek, a przed samym snem jeszcze piers. wtedy mala sie na pewno naje, a ty sobie "oproznisz" piersi :-) ja moja mala tak karmie. ale mimo ze jest strasznie napchana, to i tak budzi sie czasem 2 razy w nocy ...

Słonko u nas to samo Kuba budzi się o godzinę wcześniej, a co będzie jak jesienią przesuniemy znowu zegarki?:szok: to ja mam o 4.30 wstawać:confused:. Tak mamy od marca, pomyslałam sobie że może to przez to że na dworze już jest jasno:confused:, ale jak podam mleczko to zjada sporo, więc widac że i też głodny, a nie karmię już piersią od 3 mcy.

reklama
Daję kaszkę przed kąpielą a po kąpieli cyca ale mimo to budzi sie wcześniej. I chyba to nie dlatego, że na dworzu jasno bo mała ma opuszczone rolety :-(. Oby mineło jak u Agnieszki bo zaczynam czuć się baaaardzooooo niewyspana

Do góry