Dzień dobry!
U nas w nocy też była burza i padało, ale teraz słoneczko wyglada zza chmurek :-)
Puchatka, masz rację :-) Fajne takie babskie pogaduchyprzy winku Tylko następnym razem musi go być troszkę mniej U mnie z tą weną do sprzątania też nie za bardzo, ale jak wróciłam po ołudniu do domu, to nie miałam innego wyjścia. Mąż miał lenia, więc w kuchni możecie sobie wyobrazić ;-)
A dzień spędzamy sobie we dwie. Odkurzyłam, pomyłam podłogi, sprzątnęłam kuchnie, ugotowałam ogórkową, córcia ogląda chwilowo bajkę, więc mogłam zajrzeć :-)
diabelek, i co, i co??? Zrobiłaś test??? :-) Pisz tu jak najszybciej ;-)
Lenna, :-) Nie ma co długo odkładać decyzji o dziecku, bo zawsze się znajdzie powody na nie. Trzymam kciuki żeby szybko się udało :-)
Bastra, ze mnie też tchórz burzowy ;-):-)
aqua, witaj :-) Mam nadzieję, że będziesz pisać :-) Trzymam kciuki :-)
NieSamowita, cieszę się że pierwszy dzień w pracy taki udany :-) A jak dzisiaj?
Kiniusia, jak miło Cię czytać :-) Zaglądaj częściej. I jak u gina?
wagnies, jak dzisiaj w pracy? Mam nadzieję, że lepiej niż wczoraj :-) No przeciez nie mogę Wam napisać co jeszcze robię ;-) Dopiero jak skończę ;-)
Meggie, mam nadzieje, że już na tak długo nam nie znikniesz :-) Kuruj się kochana, kuruj :-)
Ataata, gdzie się podziewasz??? :-)
elza :-) nie zjadło, nie zjadło Nie mam zamiaru więcej tak znikać, ale nigdy nic nie wiadomo ;-)Do września, mam jeszcze sporo czasu, a później to się okaże jak w pracy :-) Sernik, mniam, mniam....Jak dawno nie jadłam :-) Chętnie bym wpadła na kawałeczek :-) Szkoda, ze nie mioeszkasz gdzieś blisko.
A jeśli chodzi o przepisy, to mówisz i masz :-)
1. Naleśniki z serem
2. Leniwe
3. Ciasteczka z sera
Składniki:
• 25 dag białego sera ( nie kwaśny)
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 jajko
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki mleka
• 1/2 proszku do pieczenia
• cukier do posypania
Sposób wykonania:
Ser przekręcić przez maszynkę, dodać mleko, śmietanę, cukier i cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Rozwałkować i foremka wykrawać ciasteczka. Jajko rozbić. Blachę oprószyć mąką, ciasteczka posmarować jajkiem. Piec w piekarniku aż będą miały złoty kolor.
4. Kotleciki z białego sera
Składniki:
- biały ser
- jaja (moga być same żółtka)
- olej
- panierka : bułka badź otręby
Jak przyrządzić?
Rozdrabniamy ser, do tego wbijamy jajo (masa ma mieć konsystencję jak na kotlety mielone), formujemy kuleczki, (ja robię małe bo fajniej wyglądają, ale wystarczą jak np. na pulpety), obtaczamy w bułce, potem w rozstrzepanym jajku i znowu w bułce.
Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy aż się ładnie zarumienią
Jak podawać?
na ciepło, choć na zimno też są smaczniutkie ) z kolorową surówką
Uwagi:
Do masy można też dodać odrobinę mąki, jeśli za rzadka wyjdzie.
Można też wrzucić uprażony słonecznik, soję, dynie, albo jakieś warzywka, jak np. drobno pokrojony brokuł
5. ROGALIKI RUGELAH Z BIAŁEGO SERA Z ORZECHOWYM FARSZEM
Ciasto
1 szklanka masła (225g)
opakowanie białego sera (225g)
¼ łyżeczki soli
3 szklanki mąki
Farsz
¾ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki suszonych wiśni
łyżeczka cynamonu
nieco ekstraktu wanilii
2 łyżeczki śmietany
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Rozetrzeć masło z białym serem. Dosypać sól i mąkę. Utrzeć na gładką masę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Przygotować farsz. Orzechy włoskie wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, posiekać. Posiekać suszone wiśnie, dorzucić do orzechów, dodać cynamon, śmietanę i cukier. Wymieszać. Podzielić ciasto na 6 kawałków. Z jednego utoczyć kulkę. Podsypać stolnicę cukrem pudrem, docisnąć dłonią kulę ciasta i rozwałkować na cienki placek w kształcie koła. Pokroić ciasto na 6 trójkątów. Nałożyć farsz na środek każdego trójkąta. Zwijać rogaliki zaczynając od szerokiego końca do węższego. Można podwinąć rogi. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu, gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!! :-)
Na razie muszę zmykać. Może uda mi się wpaść później.
Papapapa
U nas w nocy też była burza i padało, ale teraz słoneczko wyglada zza chmurek :-)
Puchatka, masz rację :-) Fajne takie babskie pogaduchyprzy winku Tylko następnym razem musi go być troszkę mniej U mnie z tą weną do sprzątania też nie za bardzo, ale jak wróciłam po ołudniu do domu, to nie miałam innego wyjścia. Mąż miał lenia, więc w kuchni możecie sobie wyobrazić ;-)
A dzień spędzamy sobie we dwie. Odkurzyłam, pomyłam podłogi, sprzątnęłam kuchnie, ugotowałam ogórkową, córcia ogląda chwilowo bajkę, więc mogłam zajrzeć :-)
diabelek, i co, i co??? Zrobiłaś test??? :-) Pisz tu jak najszybciej ;-)
Lenna, :-) Nie ma co długo odkładać decyzji o dziecku, bo zawsze się znajdzie powody na nie. Trzymam kciuki żeby szybko się udało :-)
Bastra, ze mnie też tchórz burzowy ;-):-)
aqua, witaj :-) Mam nadzieję, że będziesz pisać :-) Trzymam kciuki :-)
NieSamowita, cieszę się że pierwszy dzień w pracy taki udany :-) A jak dzisiaj?
Kiniusia, jak miło Cię czytać :-) Zaglądaj częściej. I jak u gina?
wagnies, jak dzisiaj w pracy? Mam nadzieję, że lepiej niż wczoraj :-) No przeciez nie mogę Wam napisać co jeszcze robię ;-) Dopiero jak skończę ;-)
Meggie, mam nadzieje, że już na tak długo nam nie znikniesz :-) Kuruj się kochana, kuruj :-)
Ataata, gdzie się podziewasz??? :-)
elza :-) nie zjadło, nie zjadło Nie mam zamiaru więcej tak znikać, ale nigdy nic nie wiadomo ;-)Do września, mam jeszcze sporo czasu, a później to się okaże jak w pracy :-) Sernik, mniam, mniam....Jak dawno nie jadłam :-) Chętnie bym wpadła na kawałeczek :-) Szkoda, ze nie mioeszkasz gdzieś blisko.
A jeśli chodzi o przepisy, to mówisz i masz :-)
1. Naleśniki z serem
2. Leniwe
3. Ciasteczka z sera
Składniki:
• 25 dag białego sera ( nie kwaśny)
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 jajko
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki mleka
• 1/2 proszku do pieczenia
• cukier do posypania
Sposób wykonania:
Ser przekręcić przez maszynkę, dodać mleko, śmietanę, cukier i cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Rozwałkować i foremka wykrawać ciasteczka. Jajko rozbić. Blachę oprószyć mąką, ciasteczka posmarować jajkiem. Piec w piekarniku aż będą miały złoty kolor.
4. Kotleciki z białego sera
Składniki:
- biały ser
- jaja (moga być same żółtka)
- olej
- panierka : bułka badź otręby
Jak przyrządzić?
Rozdrabniamy ser, do tego wbijamy jajo (masa ma mieć konsystencję jak na kotlety mielone), formujemy kuleczki, (ja robię małe bo fajniej wyglądają, ale wystarczą jak np. na pulpety), obtaczamy w bułce, potem w rozstrzepanym jajku i znowu w bułce.
Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy aż się ładnie zarumienią
Jak podawać?
na ciepło, choć na zimno też są smaczniutkie ) z kolorową surówką
Uwagi:
Do masy można też dodać odrobinę mąki, jeśli za rzadka wyjdzie.
Można też wrzucić uprażony słonecznik, soję, dynie, albo jakieś warzywka, jak np. drobno pokrojony brokuł
5. ROGALIKI RUGELAH Z BIAŁEGO SERA Z ORZECHOWYM FARSZEM
Ciasto
1 szklanka masła (225g)
opakowanie białego sera (225g)
¼ łyżeczki soli
3 szklanki mąki
Farsz
¾ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki suszonych wiśni
łyżeczka cynamonu
nieco ekstraktu wanilii
2 łyżeczki śmietany
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Rozetrzeć masło z białym serem. Dosypać sól i mąkę. Utrzeć na gładką masę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Przygotować farsz. Orzechy włoskie wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, posiekać. Posiekać suszone wiśnie, dorzucić do orzechów, dodać cynamon, śmietanę i cukier. Wymieszać. Podzielić ciasto na 6 kawałków. Z jednego utoczyć kulkę. Podsypać stolnicę cukrem pudrem, docisnąć dłonią kulę ciasta i rozwałkować na cienki placek w kształcie koła. Pokroić ciasto na 6 trójkątów. Nałożyć farsz na środek każdego trójkąta. Zwijać rogaliki zaczynając od szerokiego końca do węższego. Można podwinąć rogi. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu, gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!! :-)
Na razie muszę zmykać. Może uda mi się wpaść później.
Papapapa