cześć dziewczyny ;-)u mnie ponuro więc słonko się przyda ;-)
Ani@k ,Brzózka ....no 7 lat to dużo,wcześnie nie było wokół nas tyle dzieci (w rodzinie ,u przyjaciół) więc się nie przejmowaliśmy ani za bardzo uwagi do tego nie przywiązywaliśmy zwłaszcza ,że to było w wieku 22-25 lat ,ale jak po ślubie nic się nie działo no to już zaczęłam się martwić,(a badania mieliśmy już po roku starań porobione )a tutaj się okazuje,że nic nam nie jest i że nie potrzebnie się martwię...no i tak minęło 7 lat ,na badaniach ,jazdach po lekarzach ,teraz od 3 lat jestem w Novum i tam podchodziłam do in vitro ,
Brzózka pytasz się co to criotransfer?jak podchodzisz no in vitro masz kilka etapów...
1)to stymulacja hormonalna ,jeśli jest wszystko ok to masz krótki protokół (w moim przypadku 1 cykl) brania hormonów ,i jest długi protokół dla kobiet ,która mają większe problemy....
2) i tak jak ma Muma monitoring to i tak tutaj ogląda się na ile jajeczko już urosło ile ich urosło bo w przypadku in vitro trzeba tych jajeczek trochę wyhodować ,i to nie czym więcej tym lepiej tylko aby były dobrej jakości ale za nim to wiemy to monitoring i muszą mieć ok 20 mm
3) to punkcja ,polega na tym ,że poddają Cię delikatnej i krótkiej narkozie ,pobierają śliczne jajeczka i informują Cię ile tych jajeczek wyjęli
4)to transfer ,jeśli moje zdrowe ładne jajeczka się zapłodniły ,to podają mi info ile ich jest w naszym przypadku było z 10 ,zdrowe 8 a 6 się zapłodniło ,i takie zapłodnione jajeczko 2 dniowe podają Ci bezpośrednio do macicy i albo 1 szt albo 2 to zależy od Twojej decyzji ,my chcieliśmy 2 szt większa szansa ....a resztę zapłodnionych zamrażają ,nasze 4 mrozaczki są w Novum i czekają na nas ;-) ,a
criotransfer ,który teraz będę miała to tak się nazywa bo są zarodki zamrożone i dlatego crio.....
dużo tego jest jeśli chcecie coś więcej wiedzieć to na stronce dokładnie jest opisane ;-)
Zapłodnienie pozaustrojowe i embriotransfer - Przychodnia Leczenia Niepłodności nOvum
Muma no kochana trzymam kciuki ,no i działaj ,działaj szkoda tak pięknego monitoringu ;-)
Ani@k,Brzózka rozumiem dziewczyny ,że to pierwsze staranka?