reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja zrobiłam w środę gołąbki. Wyszedł ogromny gar. Gołabki pychotka, naprawdę polecam, myslę, że nie ma możliwości żeby nie wyszły. Mój mąż pochłonąl już cały gar :)

reklama
Ja zrobiłam w środę gołąbki. Wyszedł ogromny gar. Gołabki pychotka, naprawdę polecam, myslę, że nie ma możliwości żeby nie wyszły. Mój mąż pochłonąl już cały gar :)

Też tak myślę że nie ma możliwości żeby nie wyszły. Ale następnym razem robię we włoskiej kapuście, a nie w takiej zwykłej... bo jadlam ostatnio u kumpeli gołąbki we włoskiej i są jeszcze pyszniejsze :-) A jutro robię pulpeciki w sosie pomidorowym, czyli w sumie gołąbki bez kapusty i z mniejszą ilością ryżu, bo mąż ma ochotę to mu dogodzę :-D A niech tam się cieszy ;-)

Kochane, oto idealne ciasto dla ciężarówek ;-) Łatwe, szybkie, tanie (jak się zapomni, że jeszcze w piecu siedzi to nie szkoda do śmietnika wywalić :-p), nie za słodkie! No i z jabłuszkami - na zaparcia ;-) Nie potrafię za specjalnie piec i gotować, więc potrzebuję przepisów baaardzo szczegółowych dlatego też napiszę Wam go tak, jak ja chciałabym go przeczytać :-D

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
I. Na blasze od piekarnika (takie standardowo w komplecie co są ;-)) układamy papier do pieczenia i smarujemy go masłem. Następnie gęsto układamy pokrojone w półplasterki jabłuszka.

II Białka ubijamy mikserem na sztywno. Następnie miksując dalej dodajemy po jednej łyżce cukru, potem po jednym żółtku.
Na koniec mieszając już tylko łyżką dodajemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

III. Zalewamy wcześniej przygotowane jabłuszka naszym ciastem.

IV. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 30 minut.

V. wyłączamy piekarnik i lekko odchylamy drzwiczki. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto.

VI. Jak wystygnie przerzucamy ciasto (jabłkami do góry) na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy delikatnie roladę :tak:

A oto końcowy efekt:
gen. ciastoń..jpg

Ostatnia edycja:
Kochane, oto idealne ciasto dla ciężarówek ;-) Łatwe, szybkie, tanie (jak się zapomni, że jeszcze w piecu siedzi to nie szkoda do śmietnika wywalić :-p), nie za słodkie! No i z jabłuszkami - na zaparcia ;-) Nie potrafię za specjalnie piec i gotować, więc potrzebuję przepisów baaardzo szczegółowych dlatego też napiszę Wam go tak, jak ja chciałabym go przeczytać :-D

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
I. Na blasze od piekarnika (takie standardowo w komplecie co są ;-)) układamy papier do pieczenia i smarujemy go masłem. Następnie gęsto układamy pokrojone w półplasterki jabłuszka.

II Białka ubijamy mikserem na sztywno. Następnie miksując dalej dodajemy po jednej łyżce cukru, potem po jednym żółtku.
Na koniec mieszając już tylko łyżką dodajemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

V. wyłączamy piekarnik i lekko odchylamy drzwiczki. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto.

VI. Jak wystygnie przerzucamy ciasto (jabłkami do góry) na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy delikatnie roladę :tak:

A oto końcowy efekt:
Zobacz załącznik 225320

Przepysznie wygląda to ciasto !! mmm uwielbiam wszytsko co jest z jabłkami :) , juz wiem co jutro bedzie na deser po obiadku :)

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

A oto końcowy efekt:
Zobacz załącznik 225320

mmmmniamm palce lizać, jutro robię jak nic-no bo dzisiaj to raczej za późno;)

mmm wygląda smakowicie ;)) ja gdzieś mam przepis na podobne ale nie zawijaniec i z cynamonem za to - też samkuje i łatwe. poszukam to podam;]

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

A oto końcowy efekt:
Zobacz załącznik 225320

ciasto cudne , narobiaś mi smaka :)))))))

Black Opal - dzięki za przepis. !! :-D
Ja do pieczenia raczej się nie nadaję, ale to wygląda rzeczywiście bardzo prosto... no a na moje jabłkowe smaki tymbardziej.
Też dodałabym do jabłek cynamonu, bo uwielbiam to połączenie... może w weekend spróbuję!

reklama
Ciasto brzmi pysznie, ja w niedzielę robię to "kubusiowe" od fiuufiuu, to od Black_Opal jest następne w kolejce.
Póki co mam pytanie - czy któraś z Was zna fajny przepis na ciasteczka, najlepiej owsiane? "Łażą" za mną od paru dni, przydałby się sprawdzony i prosty przepis. Z góry dziękuję :-)
A w ogóle od paru dni u mnie wieczorem króluje kisiel z owocami - gotuje wodę, wrzucam pokrojone jabłuszko, gotuję dosłownie pół minuty, zdejmuję z ognia, wlewam rozrobiony kisiel, mieszam, a na końcu dodaję pokrojonego banana. Jabłuszka mięciutkie, banan gorąca ciągutka, kisiel słodziutki, no nie ma lepszego deserku na dobranoc :cool:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry