reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla dziecka na lipiec

Juliaf20

Aktywna w BB
Dziewczyny zaczynam myśleć ile ubranek będzie mi potrzebne dla dziecka.

Termin mam na koniec lipca i nie mam pojęcia ile kupić ubranek, jakich (body, pajace itp.) i w jakich rozmiarach. Będzie to moje pierwsze dziecko i jestem w tym zielona.

Bardzo was proszę o radę ile czego kupić i w jakich rozmiarach, podzielcie się proszę swoim doświadczeniem :)

reklama
Ja urodziłam w lipcu pajacyk przydał mi się tylko zaraz po porodzie później tylko body bo było ciepło, miałam zakupione po 3 pary z każdego rodzaju. Noworodek strasznie szybko rośnie więc nie ma co szaleć bo nie zdążysz ubrać. Body z krótkim rękawkiem max 5 szt. Do tego cieniutka czapeczka i cieniutkie skarpetki. Moja córka na początek potrzebowała rozmiar ubranek na 56 cm. Kolejny rozmiar ubranek jaki miałam to na 62 cm i tych ubranek miałam już zdecydowanie więcej.

Nie do konca zgadzam się z tym szybkim rośnieciem, moj syn w 56 i 62 chodzil dlugo.
Kup po kilka sztuk, a potem zobaczysz w szpitalu. Jak zamówisz nawet w szpitalu online, to szybko dostaniesz. Zależy od dziecka. U mnie syn tak ulewał, ze czasami 7-8 bodziakow schodziło dziennie.

No i niektore dzieci po wyjściu ze szpitala marzną, nawet w srodku lata. Pajace na wszelki wypadek zawsze się przydadzą.

Dziewczyny zaczynam myśleć ile ubranek będzie mi potrzebne dla dziecka.

Termin mam na koniec lipca i nie mam pojęcia ile kupić ubranek, jakich (body, pajace itp.) i w jakich rozmiarach. Będzie to moje pierwsze dziecko i jestem w tym zielona.

Bardzo was proszę o radę ile czego kupić i w jakich rozmiarach, podzielcie się proszę swoim doświadczeniem :)
Ja rodziłam pod koniec czerwca ale w największe skwary i upały 🥵🥵🥵
Co się przydało a co kompletnie nie .
Body z krótkim rękawkiem albo wręcz na takich ramiączkach 👌 - z 6/8 sztuk.
Sama zobaczysz jak szybko będzie ci dziecko wyrastać z ubranek. Ani się obrócisz a już będziesz o większym rozmiarze rozmyślać. A nawet jeśli nie, jak u LadyLoka powyżej ... to poniżej dojdę do tego.
Body z długim rękawem - z 2/3 wystarczą, na wszelki wypadek gdyby się akurat ochłodziło.
I teraz co do ilości : teraz serio ubranka można kupić niemal wszędzie od ręki, więc w razie czego można naprawdę szybko dokupić. Kupisz dużo i będą ci leżeć nie używane. Mój np nie ulewał . U innych dziecko bardzo ulewa. Mój np w ciągu swojego niemowlęcego życia taką zwyczajną 💩 upaprał się tylko raz.
Są niemowlaki które mają pewnego rodzaju "talent" do notorycznego brudzenia się ową 💩.
Pajace mi się np w ogóle nie przydały w tym czasie, założone miał tylko raz podczas wypisu ze szpitala.
Jak pisałam - akurat były takie skwary, że ubrany był niemal cały czas tylko w body z krótkim rękawkiem albo w takich cieniutkich na ramiączkach .
Warto jednak ze względu na pogodę ( któż to zgadnie jaka akurat pogoda będzie ? ) mieć jakiś sweterek, owy pajacyk na wszelki wypadek pod ręką też można mieć , z jedne czy dwoje śpioszków .
A potem życie samo ci podpowie co dokupić i czy potrzebujesz by dokupić.

Ja nie lubilam jak mi mlody leżal w samym bodziaku, nie podoba mi sie ten wystający bokiem pampers, więc u nas były do tego albo krótkie spodenki, albo ubieralam rampersy :)

I ja bardzo lubiłam półspiochy. Jak było chłodniej to zakładałam i w nocy, jak widzialam, ze się ochłodzilo to zawsze miałam parę przy łózeczku na wypadek zimnej stopy. Potem kd rozmiaru 68 wskoczylismy w spiworek na noc.

PS. Sunbrella to najlepszy krem na słonce :) i parasolka do wózka koniecznie, zadnego zasłaniania pieluszką.

Moja córka z kwietnia, ale przypomniało mi się jak woziłam te tłuściutkie nóżki w gondoli... 🥰

Też bym nie kupowała dużo, dodam jeszcze do tych argumentów wyżej, że nie wiesz, co Ci będzie wygodniej. Mi polecali body kopertowe, a wolałam wkładane przez główkę. I tego typu rzeczy.

Żadnych "ładnych" sztuczności, maluchowi musi być wygodnie. Nie chcesz się bujać w upale z maściami i kąpielami od dermatologa. Koniecznie parasolka, ale gondola odkryta - z podobnych powodów. Zapoci się, przewieje i masz chorego noworodka. Nie mówiąc o tym, że to okropne, wozić dziecko w saunie.

Ja to bym zebrała wszystko co dziewczyny napisały i sobie wyciągnęła taki środek. Trochę ciuchów trzeba mieć, ale bez przesady. Kupiłabym trochę wszystkiego i zobaczyła co jest wygodne. W dzisiejszych czasach to żaden problem, przecież nie trzeba nawet z domu wychodzić.

Poza tym wygodna na pierwszym miejscu. Jak pisała @Malina126. Pamietaj, że to, że dziecko wystroisz zadowala tylko Twoje ego... Ja się zawsze kieruje tym, że najpierw wygodne, potem ładne. To jest bardzo dobra rada i we wszystkich poradnikach do kompletowania wyprawki powinna być na pierwszym miejscu. Teraz jest tyle ubranek, marek, sklepów, że są i ładne, i wygodne.

Z kolei ja podobnie jak @Lady Loka, nie lubiłam jak w lato bokiem dziecku wystawał pampers i głównie zakładałam rampersy. Wydawalo mi się ze jej sie tak wszystko ciśnie w pachwinach. Zwróć tylko uwagę, żeby rampersy nie miały gumki w nogawkach. Ja tak kupiłam dwupak nieopatrznie i potem wypruwałam gumkę. Te bez gumki były sto razy lepsze. Spodenek nie zakładałam, bo to była dodatkowa warstwa.

Jeżeli bedziesz miała córkę i koniecznie chcesz jej czasem założyć sukienkę to polecam sukienkę razem z body. Najlepiej same bawełniane, absolutnie bez żadnych tiulow itp.

Co do tego, że dziecko szybko rośnie to prawda, ale nigdy nie wiesz, w którym rozmiarze pochodzi najdłużej. U mnie 56 skończyło się nie wiem kiedy, 62 nosila córka dlugo, potem 68 chyba szybko przeszła w miarę, a 74 to nie nie wiem kiedy smignelo.

A i jeszcze mam jedną radę, może nie każdy się zgodzi. Trochę ciuchów dostałam od znajomej po jej córce. Teraz bym ich nie wzięła. To było dla mnie dodatkowe pranie i prasowanie a córka mało w nich chodziła, bo miałam swoje predyspozycje (o których dowiedziałam się dopiero jak dziecko miałam).

reklama
Urodziłam córkę w lipcu 2023 w czasie największych upałów, po których przyszło ochłodzenie. Miałam dużo body na krótki rękaw i szczerze to ubierałam je dopiero po 3tygodniach, bo po prostu córka nie regulowała temperatury. Teraz zaopatrzyłabym się przede wszystkim w body zapinane kopertowo z długim rękawem, do tego leginsy i skarpetki, no i pajace ze stopkami. Plus dwa/trzy kocyki, czapeczki. My zaczynałyśmy od rozmiaru 56, potem długo było 62. Uważaj na te wszystkie pólspiochy i pajace ze stopami. U mnie córka ma długie nogi i stopy, więc szybko z tego wyrastała, mimo, że rękawki musiałam podwijać. Generalnie dziecko nie powinno czuć oporu w paluszkach u stóp. Najbardziej polecam kappahl serię w prążki. Mega miękka i niezniszczalna

Do góry