reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

9 miesięcy bez przespanej nocy

Wszystko to, co jesz, ale dostosowane do umiejętności dziecka i bez dodatku zakazanych produktów: soli, cukru, słodzików, miodu, surowego mięsa/jajek, surowych i wędzonych ryb.

U nas była np. jajecznica z surowymi warzywami na parze na śniadanie. Kaszka helpa na wodzie z owocem na drugie śniadanie. Obiad: kurczak/makaron z sosem lub jakiś słoik (nie patrzyłam na sugerowany wiek, ale czy nie ma soli i cukru w składzie). Kolacja: guacamole z chlebem lub amarantusem ekspandowanym.

Zobacz np. na Link do: Strona główna - Alaantkoweblw
W tym wieku powinno się wprowadzać już nieco większe kawałki, ale możesz tez blendować :)

Kaszki z dodatkiem mm czasami maja cukier w składzie - zobacz, czy takiej nie podajesz, bo cukier może pobudzać.
Dziękuję ❤️

reklama
To moje pierwsze Dziecko więc mogę być trochę ułomna w tym wszystkim 😅 wybaczcie 😅.
Czyli pierś, a jak po godzinie znowu jest głodna to normalne jedzenie wtedy? Bo od razu po piersi też nie chce jeść czegoś innego 😅 dobrze rozumiem? I później jak zgłodnieje to znowu pierś itd.? 😅 czuję się głupia, że tego nie wiem 😅

Dziecko miedzy 6 a 12 miesiacem zycia ma poznawac smaki, konsystencje, kolory jedzenia. Jest to bardziej probowanie. Jak przy okazji zje to super. Nie musi pelnoporcjowych obiadow zjadac.
Karmisz piersia, czekasz godzine i wtedy proponujesz inny posilek ☺️
No i rozmaitosc to klucz potem do tego, zeby dziecko chetnie porobowalo nowosci i lubilo wiecej smakow. Kaszka 2x dziennie to troche nudy 😁
Wejdz na alaantkoweblw i sobie popatrz przepisy, moze cos cie zainspiruje.
Tak szczerze to zaczęłam ograniczać jej mleko z piersi, nie całkowicie ją odciąć od tego, bo mniej więcej dwa razy dziennie dostaje pierś, po rozmowie wstępnej do żłobka gdzie idzie w styczniu, pani dyrektor zasugerowała mi żeby zacząć odzwyczajać dziecko, bo to długi proces, a jak wrócę do pracy i dziecko pójdzie do żłobka to wiadomo jak będzie.. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

Nie ma potrzeby odzwyczajania dziecka od piersi do zlobka. Dziecko samo sie nauczy, ze jak nie ma mamy to nie ma piersi. Ja rano corke karmilam piersia, w zlobku jadla inne rzeczy, a po powrocie do domu nadrabiala piers. Pracowalam. Nic tu nie wyklucza kp.

Miałam nadzieję, że pierwsza odpowiedź będzie: to zaraz się skończy:)!!
Dzięki dziewczyny, chociaż wiem, że inni też to przeżywają i że to w miarę normalne ;)
tak, to jest w miarę normalne. Już mnie męczą filmiki w necie, w których mamy opowiadają, że ich dzieci już przesypiają całe noce, a inne pytają jak to osiągnęła 🙈 mój na rok. Na kp budzi się milion razy. Nie daje się odłożyć do łóżeczka. Raczej rady z internetu nam nie pomogą. Bardziej liczę na czas ;)

tak, to jest w miarę normalne. Już mnie męczą filmiki w necie, w których mamy opowiadają, że ich dzieci już przesypiają całe noce, a inne pytają jak to osiągnęła 🙈 mój na rok. Na kp budzi się milion razy. Nie daje się odłożyć do łóżeczka. Raczej rady z internetu nam nie pomogą. Bardziej liczę na czas ;)
No niekoniecznie. Jeżeli Ty zastosowałas jakieś rady i Ci nie pomogły to nie znaczy, że nie pomogą komuś innemu. Tak samo niekoniecznie to co pomogło mi, pomoże autorce, albo Tobie.

Po prostu trzeba szukać możliwości i rozwiązań, a nie zakładać z góry, że "rady z internetu" nie pomogą. Mi wiele rad z tego forum pomogło, nawet ze starych wątków, nie tylko zakładanych przeze mnie.

Moja starsza zaczela przesypiac cale noce jak miala 2-2.5 roku 🤣

Wszystko to, co jesz, ale dostosowane do umiejętności dziecka i bez dodatku zakazanych produktów: soli, cukru, słodzików, miodu, surowego mięsa/jajek, surowych i wędzonych ryb.

U nas była np. jajecznica z surowymi warzywami na parze na śniadanie. Kaszka helpa na wodzie z owocem na drugie śniadanie. Obiad: kurczak/makaron z sosem lub jakiś słoik (nie patrzyłam na sugerowany wiek, ale czy nie ma soli i cukru w składzie). Kolacja: guacamole z chlebem lub amarantusem ekspandowanym.

Zobacz np. na Link do: Strona główna - Alaantkoweblw
W tym wieku powinno się wprowadzać już nieco większe kawałki, ale możesz tez blendować :)

Kaszki z dodatkiem mm czasami maja cukier w składzie - zobacz, czy takiej nie podajesz, bo cukier może pobudzać.
Martyna jeszcze nie ma ząbków więc większe kawałki jeszcze idą jej z trudnością 🥹🥹
Kaszkę kupuję bez dodatku cukru, najbardziej naturalne jakie można 😇

Martyna jeszcze nie ma ząbków więc większe kawałki jeszcze idą jej z trudnością 🥹🥹
Kaszkę kupuję bez dodatku cukru, najbardziej naturalne jakie można 😇
Link do: Solid Starts - How to introduce any food to babies - tutaj super pokazali jakie kawałki dawać dziecku i w jakiej konsystencji. Ważne, żeby była w stanie jest zmiażdżyć językiem/dziąsłami.
My zaczęliśmy od początku od kawałków i mieszaliśmy je z papkami, ale spokojnie możecie zacząć powoli coś wprowadzać.

Cześć Dziewczyny.
Martysia skończyła 9 miesięcy. Od samego początku miała problemy ze snem, od 2 tygodnia życia do 4 miesiąca miała kolki, problemy brzuszkowe, ale to już dawno za nami. Problem jednak nadal mamy ze spaniem. W ciągu dnia jej drzemki W DOMU trwają nie więcej jak pół godziny, na dworze za to może spać 1,5-2 godziny bez problemu. W nocy nie jest lepiej. Zasypia ok 20 śpi spokojnie max 4 godziny, później się wybudza i płacze, wręcz lamentuje, próba uspania jej kończy się na tym, że muszę nosić ją na rękach. Czasem dam jej jeszcze cycka i wtedy też się uspokaja, ale po godzinie budzi się znowu, płacze i ma zamknięte oczy, podnosi się, wstaję, nie chce leżeć. I tak całą noc walczymy. Wstaje zazwyczaj ok 5-6 rano. Wyspana, a ja nie :(. Jest żywiołowym dzieckiem, chętnie się bawi, śmieje, "gada". Tylko ten sen jest totalną udręką, nie przespała jeszcze nigdy całej nocy :(. Rytuały przed snem, jak kolacyjka, kąpiel, masażyk... wszystko mamy wprowadzone, jednak to nie pomaga nic. Może jakieś rady?
Próbowałaś przy każdej pobudce dać pierś? Mi to wygląda na głód w nocy co przekłada się na stres związany ze snem. Przez to sen w dzień i w nocy słaby. I nie jest prawdą że po rozszerzeniu diety powinno się skończyć noc bo takie głupoty też już czytałam

reklama
Martyna dostaje kawałki chlebka z serkiem bieluchem np. Albo w zupce kawałki makaronu, marchewki, ale raczej takie małe kawałki to są 🤭 jestem chyba za bardzo bojaźliwa żeby dawać jej większe, ale muszę nad tym, tzn..nad sobą popracować 😇

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry