reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zycie w Niemczech...

Musialbys przepisac te mieszkanie na kogos bo tu ze socjalu nic nie dostaniesz majac majatek w polsce:tak:

dzieki za odpowiedz to jest wlasnie problem nie mamy na kogo przepisac wiecie jak to jest z rodzina...
a majac kredyt hipoteczny tez nie wiem czy moge tak przepisac...

a czy na dzieci mozna?? chyba raczej nie wie moze ktos???

reklama
nigdy tu nie zagladalam, a tu taka wazna dyskusja, no to sie pozwole dolaczyc

od 2008 roku Polacy sa na liscie (chyba 10-ciu krajow), ktore moga miec podwoje obywatelstwo: do spelnienia sa nastepujace warunki:
- malzenstwo z Niemcem / lub Niemka
- conajmniej 3 letni staly pobyt w Niemczech
- stale miejsce zamieszkania w Niemczech
sklada sie wniosek o obywatelstwo, rozne dokumenty, pisze test z niemieckiego (pisemny i ustny), podpisuje rozne listy, czy nie jesz sie czlonkiem np. organizacji terorystycznych itp i koztuje to oczywiscie tez, w momnecie kiedy ja skladalam(poczatek 2008) bylo to jakies 250 Euro

i tyle: ja mam dwa obywatelstwa, dwa dowody osobiste, na razie tylko polski paszport, bo niemiecki nie byl mi do niczego potrzebny
moge normalnie glosowac (nie tylko w wyborach do EU)

moje dzieci maja od urodzenia tylko obywatelstwo niemieckie
jak beda chcialy kiedys to moga zrobic sobie polskie

Hej mam pytanie co do tego testu pisemnego i ustnego bo ja rowniez bylam sie dopytac jak to jest i mi cos tam jeszcze o szkole mowili ze najpierw musze isc do szkoly na jakis tam kurs a dopiero potem moge robic ten test????
Czego nie rozumie bo umie Niemiecki z czytaniem i pisaniem tez nie mam problemow tak wiec po co ten kurs?????
Jestem juz 5 lat zameldowana w Niemczech a od 4 po slubie z Niemcem i robia tu mi takie problemy ze szok zebym dostala Niemieckie obywatelswo.
Moja corka ma oczywiscie od urodzenia Niemieckie obywatelstwo ale co ze mna????
Moze Ty mi troszke pomozesz i napiszesz jak to bylo u Ciebie?????
Z gory dziekuje za odpowiedz:-):-):-):-):-)

no dobra rozumiem terAZ , ze i mY mozemy miec oba obywatelstwa , ale gdzie sie wtedy sklada wniosek na niemieckie obywatelstwo i naprawde nie trzeba sie zrzekac polskiego ?w takim razie to ja bym sie tez na to pisala , chociaz ze wzgledu na dowod , bo zawsze jak cos trzeba to musze im pomagac sie doczytywac i takie tam ale bym tylko i wylacznie zrobila , gdybym nie musiala sie polskiego zrzeknac

Ja jak chodzilam na Sprachkurs to wlasnie na koniec bylo iles tam godzin z polityki i przerabialismy te wszystkie pytania co sa do tego testu potrzebne...potem byl egzamin z niemieckiego plus egzamin z polityki wlasnie...zdalam go i terza gdybym chciala sie starac o papiery to mam skrocony czas oczekiwania o rok...Czyli nie 8 lat a 7....Nie wiem czy kiedys jeszcze sie dam na to bo nauki tego "badziewia" troche bylo...Noale skoro raz zdalam to i drugi powinnam:-D

Blond - na pewno nie musisz sie zrzekac polskiego, ja mam dwa jak mowilam i funkcjonuje
wniosek sklada sie w "Ausländerstelle", u nas jest to w ratuszu, albo w Landratsamt
cala procedura troche trwa, jakies 2-3 miesiace, bo musza Cie sprawdzic itp.

Agnieszka - ja najpierw zlozylam dokumenty i automatycznie dostalam termin egzaminu, nikt sie nie pytal, czy mam kurs skonczony czy nie (generalnie to jakas wymowka, bo przeciez mozesz juz swietnie mowic po niemiecku uczac sie w Polsce). Przed egzaminem bylo spotkanie, na ktorym mowiono co i jak wyglada, czesc pisemna byla b.latwa, naprawde poziom "normalny", troche na zrozumienie np, czytala tekst i trzeba bylo odpowiedziec na pytania, na rozumienie czytania i potem troche od siebie na wybrany temat
czesc ustna byla od razu tego samego dnia (przerwa 2-godzinna) i byla to calkiem luzna rozmowa w 4-oczy
dostalam 100pkt na 100
innego dnia , na sam koniec mialam rozmowe w facetem o Niemczech - wczesniej dostalam broszurke o konstytucji, fladze, systemie dymokratycznym itp., musialam wymienic landy, "usadowac" je na mapie, pytal mnie o kilka nazwisk politykow
teraz zamiast tej rozmowy, jest podobno jakis test, ale to jeszcze latwiej, bo mozna sie konkretnie przygotowac,

generalnie wszystko pewnie zalezy od landu, ja mieszkam w Bayern

nie dajcie sie zwariowac i wmawiac glupoty- zlozyc wniosek i juz :tak:

pscola , ale chyba bede miala problem , bo od czerwca szukam pracy , bo nie jestem juz z mezem i niestety , ale na razíe dostaje pieniazki z arge .wiec moze byc z tym problem

Einbürgerung nach Ermessen (§ 8 StAG)
Voraussetzungen

Folgende Voraussetzungen müssen vorliegen:
  • Sie leben mindestens acht Jahre rechtmäßig im Bundesgebiet.
  • Sie sind im Besitz einer anrechnungsfähigen Aufenthaltserlaubnis oder einer Niederlassungserlaubnis.
  • Sie sind bereit, Ihre bisherige Staatsangehörigkeit aufzugeben.
  • Sie sind nicht vorbestraft.
  • Sie bekennen sich zur freiheitlichen demokratischen Grundordnung.
  • Sie verfügen über ausreichende Kenntnisse der deutschen Sprache.
  • Ab dem 01.09.2008 müssen außerdem Kenntnisse der Rechts- und Gesellschaftsordnung und der Lebensverhältnisse in Deutschland von Ihnen nachgewiesen werden (Einbürgerungstest).
  • Sie bestreiten Ihren Lebensunterhalt grundsätzlich ohne Inanspruchnahme von ARGE-Leistungen und Grundsicherung

to znalazlam i tam jest napisane , ze musze sie polskiego obywatelstwa zrzec

reklama
OK Blond, moze to i problem bedzie, ale najlepiej zapytaj, bo te warunki, to chyba dla innych obcokrajowcow ogolnie
jedno jest pewne, Polacy nie musza sie zrzekac polskiego obywatelstwa

pozdrawiam,

Do góry