reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zycie w Niemczech...

Witajcie dziewczyny!
Mam do Was pytanie...ile trzeba zarabiać w Niemczech,żeby utrzymać 4-osobową rodzinę,tzn.dwoje dorosłych i dwójka małych dzieci?Dodam,że nie mam tam żadnej rodziny u której na początek można by się "zaczepić",więc będziemy musieli wynająć mieszkanie.Ile to może kosztować

reklama
Wszystko zależy od miasta , odległości od pracy-paliwo, ceny mieszkania itp.

Kiedyś dziewczyny już tutaj pisały na ten temat . My osobiście mamy dużo stałych wydatków, a niby mąż mało nie zarabia.

Witam Mam pytanie dotyczące Kindergeld Otóż czy to świadczenie jest wypłacane razem z pensja tzn czy familienkasse przesyła do pracodawcy i on wysyła razem w pensji, czy jednak jako oddzielny wpływ z familienkasse Pozdrawiam i z góry dziękuje z odpowiedz

Witam. Jestem tutaj nowa. :) Opisze tak dokladnie.
Przperowadzilam do niemiec kolo Erfurta. w tym mieszkaniu mieszkam z rodzicami i z moja siostra z rodzina. Jestem zameldowana od 2 stycznia a mam termin porodu 20 marca, moj (narzeczony) pracuje od 3 stycznia na legalnie z moim ojcem. Dowiedzielismy jesli zameldowana po trzem miesiaca to bym byla ubepizeczona w urzedzie pracy i dodatek (czy by dostala jakiejs euro np 300 miesieczne skoro ja nie pracujaca) w tej chwili nie jestem ubepzieczona. Aok dowiedzielismy ze AOK jedynie wyjscie wziasc slub (slub juz zaplanowane w tym roku w kwietniu) i bede ubepizeczona pod jego meza. Druga sprawa moj ojciec mowi zeby ubepizeczyc prywatnie 180 euro miesiac do kwietnia dopoki w marcu zarejestruje w urzedzie a potem slub w kwietniu. Pytanie:
jak urodze w niemczech czy cos mi sie nalezy jako becikowe cos w stylu? wiem ze dostaje kindergeld ale cos dodatkowo 300 euro jesli moj nie zarabia wiecej nie wiem jak sie mowi (opieka nad dzieckiem po urodzeniu przez 3 lata) dostane 300 euro miesieczne? czy tylko mi sie nalezy kindergeld.
Bo mam lekarza z polskiego ale chce tutaj w tym tyg zarejestrowac u gina prywatnie czy wogole moge dostac pieniazki (nie chodzi ze kasa bo szkoda w Polsce stracic becikowe bo podobno mam dostac becikowe z polski 2,5 i jesli by mi sie zalezalo w niemczech to wiem ze nie moge pobrac z polskiego becikowe, a jesli mi sie nie zalezy w niemczech tylko kindergeld i nie dadza jako opieka po 300 euro miesieczne. to wtedy wroce do polski i urodze w polsce i dostac becikowe i wrocimy do niemiec na stale i wtedy spokojnie staramy kindergeld.
Bo w niedziele mamy jechac do polski chwilowo zeby zalaltlwic sprawe.

nikusiaa, bez ubezpieczenia tutaj bardzo duzo ryzykujesz, musisz byc ubezpieczona. Koszty wizyt czy pobytu w szpitalu tutaj moga Cie zabic:tak: Ja bralam slub tutaj, jestem na ubezpieczeniu meza, urodze tak jak Ty w marcu. Tyle ze maz pracuje tutaj ponad 20 lat, ostatnia praca to juz ponad 3 lata wiec nie wiem kiedy nabywa sie pelne prawa do swiadczen. To musisz sie dowiedziec. Ja jako zona dostalam bez problemu kindergeld na starsze dziecko i tez prawdopodobnie dostane elterngeld. Ja nie pracuje, nie pracowalam tutaj, mieszkam tu prawie 2 lata. jesli chodzi o slub to najlepiej tutaj, wtedy dokumenty sa juz na miejscu i oszczedzisz sobie problemow, papiery trzeba zalatwic w Pl, jakie- dowiesz sie tutaj w urzedzie stanu cywilnego, jak zapytasz, dostaniesz rozpiske, a potem juz szybko, 2 tygodnie i po slubie:-)

Każdej mamusi która ma zameldowanie w Niemczech należy się oprócz kinderged, elterngeld- jeżeli nie pracowała (nie musi być zarejestrowana w urzędzie pracy) jest to 300e miesięcznie przez rok, lub 150e przez 2 lata. Jeżeli pracowała to procentowo w zależności od wypłaty. 403 Forbidden
Obecnie można otrzymać dodatkowy dodatek dla mamuś które zostają z dzieckiem w domu do 3 roku życia. Obecnie wynosi on 100e a od sierpnia 2014r 150e. Nazywa się Betreuungsgeld i załatwia się go w tym samym urzędzie gdzie elterngeld :)

reklama
Witam jestem tu nowa poszukuje lekarza ginekologa mówiącego po polsku w Bremen,jestem w 8 tygodniu ciąży,lekarza którego znalazłam w internecie to w syke to dla mnie za daleko dojeżdżać bo nie znam języka,a mąż cały dzień w pracy więc sama mogę się zgubić.Będę wdzięczna za informacje .Mieszkam w Bremen

reklama
Do góry