Marbolka
Fanka BB :)
A powiedz mi muszę się do niej jakoś umówić wcześniej? Czy np po porodzie będę mieć jakieś pytania i mogę do niej dopiero napisac ? Czy w szpitalu podaję sie swoją położną? I czy płacimy coś za taką usługę?
Za usługi położnej środowiskowej płaci kasa chorych. U mnie to było tak, że po prostu wyguglowałam położne w moim kodzie pocztowym. Czasami są grupy na fb (Hebammenvermittlung + miasto) i tam się można ogłaszać kto czego szuka. Podajesz przewidywaną datę porodu plus swój kod pocztowy czy nazwę dzielnicy i można tak szukać. Ja piszę z Berlina, gdzie tak to wygląda że jest większe zapotrzebowanie niż ilość położnych i czasem już w 1 trymestrze trzeba się rozglądać. W innych miejscach może być łatwiej
U ginekologa na którejś wizycie pytali, czy już mam położną i dali mi listę położnych w okolicy.
Jakoś mi się udało znaleźć samej. Taka położna przyjeżdża do domu jeszcze w trakcie ciąży na rozmowę i żeby poznać ewentualne ryzyka ciążowe, podpisuje się wtedy też deklarację, na podstawie której ona rozlicza się z kasą chorych. Może też poradzić np w sprawie wyboru szpitala itp, omawia się wywiad rodzinny, stan zdrowia.
Potem jak wiesz kiedy Cię wypiszą ze szpitala to dajesz znać położnej i umawiacie wizyty domowe w zależności od tego, jakie są potrzeby. Czasem przy wypisie pytają czy masz położną ale nie wiem czy trzeba się spowiadać czy podawać nazwisko.
Edit: dodam jeszcze, żeby nie było za słodko: ja miałam do tej pory jedno spotkanie i nie byłam zadowolona, położna gadała głównie o sobie i nie wzbudziła mojego zaufania. Ale mam nadzieję, że ograniczymy wizyty do tych koniecznych i że przy dziecku naprawdę będzie w stanie pomóc. Na pewno można trafić lepiej, w mojej sytuacji cieszę się, że w ogóle jakąś mam
Ostatnia edycja: