reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zycie w Niemczech...

reklama
Witam dziewczyny

Nie wem czy ktoras z was jest z Monachium moj maz jedzie tam do pracy i szuka mieszkania albo pokoju jakbyscie mialy jakies Info to prosze o kontakt na priva;-)

Witajcie Dziewczyny!

Jestem nowa na forum i mam dużo nie wiadomych,ale czytając to forum troch się rozjaśniły pewne sprawy :-)
Mój mąż jest Hindusem i ma pozwolenie na pobyt w Polsce, a wraz ze swoim paszportem może podróżować i właśnie tydzień jest już w Berlinie na rozeznaniu terenu.
Jest zachwycony bo 4 lata mieszkaliśmy na Cyprze i mieliśmy bardzo dość.
Mąż mój jest pracoholikiem, więc nie będzie siedział i nic nie robił.Załatwia już coś w kręgu Hindusów.
No i tu się zaczynają pytania. Czy on może podjąć legalną pracę z kartą pobytową na Polskę? Czy tak jak zrozumiałam powinien się najpierw zameldować?
A najważniejsza jest kwestia ubezpieczenia dla mnie gdyż jestem chora przewlekle i gdy ja przyjadę to mogę mieć ubezpieczenie?
Planuje wszystko p nowym roku, więc rynek pracy bedzie już dla nas otwarty i właściwie chętnie bym podjęła pracę na pół etatu i zapisała się na kurs języka.

Pomóżcie proszę od czego zacząć.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkie Forumowiczki

Witajcie Dziewczyny!

Jestem nowa na forum i mam dużo nie wiadomych,ale czytając to forum troch się rozjaśniły pewne sprawy :-)
Mój mąż jest Hindusem i ma pozwolenie na pobyt w Polsce, a wraz ze swoim paszportem może podróżować i właśnie tydzień jest już w Berlinie na rozeznaniu terenu.
Jest zachwycony bo 4 lata mieszkaliśmy na Cyprze i mieliśmy bardzo dość.
Mąż mój jest pracoholikiem, więc nie będzie siedział i nic nie robił.Załatwia już coś w kręgu Hindusów.
No i tu się zaczynają pytania. Czy on może podjąć legalną pracę z kartą pobytową na Polskę? Czy tak jak zrozumiałam powinien się najpierw zameldować?
A najważniejsza jest kwestia ubezpieczenia dla mnie gdyż jestem chora przewlekle i gdy ja przyjadę to mogę mieć ubezpieczenie?
Planuje wszystko p nowym roku, więc rynek pracy bedzie już dla nas otwarty i właściwie chętnie bym podjęła pracę na pół etatu i zapisała się na kurs języka.

Pomóżcie proszę od czego zacząć.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkie Forumowiczki

Witaj :) Ja też w miare "nowa" i też żona Indusa :) My mieszkamy koło Berlina w Brandenburgu :) Pozdrawiam :)

My mieszkamy (znaczy ja) 4 lata w Niemczech a moj mąż 15 :) Taraz jestescie w niemczech czy polsce???

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny.Właśnie się zalogowałam na waszym forum.Mam podobne pytania związane z zamieszkaniem w niemczech.Mój mąż ma tam rodzine w polsce jak to w polsce różne rzeczy sie dzieją:szok: postanowiliśmy sie wyprowadzić:tak:.Mamy 3 letnia Justynkę i zastanawia mnie jak to bedzie czy damy rade?Jak ona sobie poradzi w przedszkolu...?Może wiecie jak traktuja obcokrajowców?Z niecierpliwością czekam na jakieś rady i zlote myśli.

witam,
ja również się dopiero zalogowałam, na Waszym forum i mam podobne obiekcje jak moja poprzedniczka, tylko one dotyczą 7 latka, który w PL uczęszcza do pierwszej klasy i nie zna języka niemieckiego. mam szczególną prośbę do Mam, które miały podpbną sytuację. informacje podawane w necie są sprzeczne i są tylko suchymi faktami, a ja chciałabym wiedzieć jak to wygląda w realu, i czy jest to do przejścia? wielkie dzięki za szybką informację:szok:

Witajcie mamy !!

ja na swoim przykladzie moge napisac ze wyjechalam 2 lata temu jak syn mial 2,5 roku a corka miala 7 lat :tak:
w Pl chodzila do zerowki nie znala tez ani jednego slowa po niemiecku :no:
tutaj zaraz po przyjezdzie po jakims tygodniu poszla do szkoly do 1 klasy wszystkie dzieci mowily po niemiecku :tak:
jako takich problemow nie bylo,bo 1 klasa to bardziej jak zerowka w pl :tak:
pomalu mala zaczela lapac slowka i dzis moge powiedziec ze rozmawia dobrze po niemiecku :tak: fakt nie zna jeszcze wszystkiego ale potrafi sie dogadac i w szkole z nauka nie ma problemu :-)

synek poszedl do przedszkola jak skonczyl 3 lata,on nie mowil nic ani po polsku ani po niemiecku
dopiero okolo 4 latek rozgadal sie na dobre :tak: i tez jest ok dogaduje sie z dziecmi i nie ma z tym problemu :-)

Gorzej z nami rodzicami :-D

Takze Kama, i asia nie przejmujcie sie az tak bardzo dzieci poradza sobie swietnie ;-) dzieciaczki szybko sie ucza wiem to po naszym przykladzie ,wiadomo tez mialam mega obawy przed wyjazdem,te same problemy ale dzieciaczki daly rade i teraz jest ok :-) Warto zaryzykowac :tak:

ps. kiedy i do jakiego miasta wyjezdzacie??

Trzymam za was kciuki ;-)
Pozdrawiam

reklama
cześć Owieczko.
wielkie dzięki za pomoc. my jeszcze dokładnie nie wiemy, kiedy wyjedziemy, ale jeśli wszystko w miarę się ułoży to chcemy być tam w momencie rozpoczęcia się nowego roku szkolnego, ale gdzie wylądujemy to jeszcze nie wiadomo, bo dopiero 4 lutego jedziemy na rozeznanie, ale wiemy, że w zawodzie męża nie ma problemu z pracą, ja niestety muszę nauczyć się języka.

Do góry