reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zycie w Niemczech...

witam, czy maz dostal prace w jakies firmie i bedzie normalnie zarejstrowany, tzn dostal w niemczech pozwolenie na prace? czy otwiera wlasna firme - jednoosobowa tzw gewerbe? (selbstständig) i bedzie sam wystawial rachunki?
jesli maz bedzie pracowal legalnie (obojetnie czy u kogos czy na wlasny rachunek z gewerba) dostaniecie pozwolenie na pobyt (aufenthaltserlaubnis). wiadomo, musicie miec meldunek, konto w banku no i ubezpieczenie zdrowotne. jesli maz bedzie zatrudniony w firmie to moze miec tzw ustawowe ubezpieczenie zdrowotne, a wy mozecie byc przy nim, jesli bedzie mial gewerbe, tylko prywatna kasa chorych wchodzi w gre i wtedy cala wsza trojka musi miec osobne ubezpieczenie- duzo kasy (moj maz ma 26 lat i zalatwilismy mu jak najmniejsze, placi okolo 140 miesiecznie - z tym ze pierwsze 750 euro to wklad wlasny) ja jestem studentka, mam 31 lat i place 170 euro, po studiach pewnie wiecej. kobiety ogolnie placa tu wiecej, wiadomo ciaza :), jak urodzi sie nam dzidzia, tez bedziemy musieli osobno ubezpieczyc.
nalezy sie wam oczywiscie kindergeld, nie wiem ile dokladnie okolo 174 euro miesiecznie. MOZE, ALE TYLKO MOZE uda wam sie dostac pieniazki wstecz na dziecko. co do przedszkola to nie wiem, nie jestem jeszcze w temacie :)
a czy ty rowniez bedziesz parcowac??
pozdrawiam

reklama
tak dokladnie nie jestesmy po slobie ale nie wiem czy to jest istotne.. hehe:-D dostal prace w dobrej restauracji i bedzie mial normalna umowe o prace ten jego szef daje nam mieszkanie do wynajecia wiec na szczescie nie bedziemy mieli z tym problemu ale juz za 2 tgodnie musze tam byc z mala on juz tam jest ja nie bede narazie przez dwa lata pracowac bo siedze z coreczka w domu najwarzniejsze to chyba ubezpieczenie i czy musze miec jakies pozwolenie na pobyt... Pozdrawiam:-)

ogolnie to pl jest w uni, takze troche zmienilo sie na lepsze dla polakow.
nie jestescie po slubie? ogolnie musi byc jakis powod ze tu jestes. tak moglabys w urzedzie powolac sie na to ze jetes z mezem, a tak?? nie wiem do konca, ale do 2011 granice dla nas jeszcze sa zamkniete, wiec legalnie mozesz tu byc tylko 3 miesiace. mozesz sprobowac sie powolac na to ze jestes matka dziecka "tego pana", wiem jak to brzmi i nie wiem czy to wyjdzie. jesli "twoj maz" ma corke w papierach (to znaczy jest wymieniony jako jej ojciec w akcie urodzenia) to oczywiscie dostaniecie kindergeld i powinniscie ddostac przedszkole (chociaz nie bardzo sie orientuje w temacie przedszkoli). na pewno akt urodzenia jest jednym z dokumentow ktory musi byc przetlumaczony u tlumacza przysieglego.
byloby duzo prosciej gdybyscie wzieli slub :)
a wiec ogolnie powinnas miec pozwolenie na pobyt, ale dostaniesz tylko na 3 miesiace. mozesz oczywiscie sprobowac go nie miec i zyc tu :) wiele osob jest tu na czarno, no ale jak zlapia :)
zapomnialam zapytac, a gdzie w niemczech bedziecie? bo nie wiem czy wiesz ale kazdy land w niemczech ma swoje prawa :) ja mieszkam w hamburgu i wiem mniej wiecej jak tu jest. w innych landach moze byc inaczej.
ubezpieczenia na pewno nie dostaniesz tu, ale koniecznie zabierz z polski. musisz isc do oddzialu NFZ w swoim miescie i powiedzic ze chcesz karte europejska na wyjazd. dostaje sie ja bez problemu ale nie na dlugie okresy czasu. maz jesli jest normalnie zatrudniony bedzie mial ubezpieczenie panstwowe i chyba moze podpiac pod to corke.

no wlasnie i tu sie zaczynaja problemy bo ja urodzilam dziecko jak nie milam skonczonych 18 lat i dziecko ma moje nazwisko oczywiscie moglibysmy to zmienic ale nie mielismy na to czasu bo piotrek pracuje caly czas za granica teraz udalo mu sie zalatwic prace na stale i tez nie ma jak tego pozalatwiac zemna w polsce nieiwem co mam teraaz robic ubezpieczenie zalatwiam dla malej w nfz czyli tak naprawde nie mam innego wyboru musze wziasc cywilny jak najszybciej i przepisac corki nazwisko w akcie tak??:-:)-(

jesli jestescie zdecydowani tu zostac, nie na kilka miesiecy ale przynajmniej na kilka lat to najlepiej, najlatwiej, najkorzystniej finansowo itp itd - SLUB
bo inaczej nie masz tu ani ty ani dziecko zadnych praw, mozecie jako turysci byc sobie tu 3 miesiace, z kartami NFZ :)
my tez wzielismy najpierw cywilny, mimo ze mielismy zaplanowany koscielny. u nas wiazalo sie to z podatkami, ale moj maz ma tu gewerbe i pracuje na wlasny rachunek, nie jest zatrudniony u nikogo.
a corce w akcie wpisac ojca. szkoda ze predzej tego nie zrobiliscie, bo od momentu jak twoj "maz" zaczal legalna prace od razu nalezy sie wam kindergeld, nawet wtedy gdy ty bylas w polsce.

to zalezy kiedy bedzie termin wolny w urzedzie. musisz pojsc u siebie do urzedu i sie zapytac. ogolnie nie ma duzo do zalatwiania do cywilnego. chyba ze chcecie wziasc cywilny w niemczech, to juz bedzie trudniejsze i dluzsze :)
a gdzie w niemczech bedziecie?

reklama
zamledowanie w niemczech to nie problem, to 5 min, kazdego mozna zameldowac.
meldunek bedzie legalny i jest podstawa do wszelkich innych dokumentow w niemczech, ale ogolnie nie zmienia to tego ze jestes tam bo jestes, nie masz praw, nic ci sie nie nalezy, itp. meldunek nie jest jakims niesamowicie waznym dokumentem tzn, na jego pdstawie nie dostaniesz pobytu, pobyt dostaniesz przez slub lub prace lub nauke.

Do góry