reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwracanie innym uwagi "grzeczne dziecko" "cioci będzie przykro"

reklama
Pozwolę sobie na komentarz, mimo że mama jeszcze nie jestem, nie licząc aniołka w niebie. Kiedyś jedna babeczka się wypowiadała, że nie można mówić dziecku: daj buzi babci, bo będzie jej przykro.
Powiedziała, że nie można kazać dziecku robić coś wbrew jego woli, bo to źle wpływa na jego asertywność w przyszłości. Teraz mowimy co ma robić wbrew sobie, a później będziemy oczekiwać, że będzie potrafiło być asertywne. Moim zdaniem ma to sens.

Zapewne jak większość ludzi w tym kontekście pielęgniarka miała na myśli czy mała jest spokojna 🫣 ja odpowiadam też czasami: masz na myśli spokojna?
Warto, żeby ktoś się zastanowił, chociaż wiem,że nie mówi tego w złych intencjach.
Ja to odebrałam jak by pytała o to czy właśnie jest spokojna, nie jest bardzo płaczliwa.

Ja stwierdziłam właśnie,że jak jeszcze raz moja siostra wypali coś o tym,że dziecko jej przykrości nie zrobiło czy zrobiło itd to też zwrócę się do dziecka delikatnie to prostując np.: nie martw się niunia, my wcale nie chcemy, żebyś była grzeczna w ten sposób albo : nie martw się,nie sprawiasz przykrości cioci, dorośli muszą sobie radzić z emocjami.

Ja bym uważała, że 15 latek też nie jest niegrzeczny. Na IG jest taki fajny profil psychologa właśnie o nastolatkach (nie pamiętam teraz nazwy) który fajnie tlumaczy ich zachowania i skąd się biorą.

Mam też zapisany gdzieś post psycholożki Agnieszki Stein która wskazywała, że np poziom melatoniny u nastolatków jest specyficzny i dlatego lubią spać do południa 🤷‍♀️
Wydziela się dopiero po 24 i utrzymuje długo rano. Też to czytałam.

Jezu! Bardzo dziękuję za ten temat! Właśnie złapałam się na tym, że sama czasem do prawie 8 miesięcznej córy mówię „grzeczna” i nie mogłam znaleźć zamiennika tego słowa bo co ono w ogóle znaczy? Usiądź ładnie też czasem palnę, wiem czym to zastąpić i jak reagować dzięki dziewczyny 😍

A tak a propos czy miałyście już może sytuacje gdzie Wasze dziecko nie chciało z Wami iść i jak na „stare babska” przystało padło hasło - „chodź pójdziesz ze mną jak z mamą nie chcesz” jak reagowałyście? 🧐

A tak a propos czy miałyście już może sytuacje gdzie Wasze dziecko nie chciało z Wami iść i jak na „stare babska” przystało padło hasło - „chodź pójdziesz ze mną jak z mamą nie chcesz” jak reagowałyście? 🧐
Miałaś taką sytuację?? Chyba padnę jak mnie to spotka... I planuję powiedzieć "proszę nie straszyć mojego dziecka"

reklama
Ale to obce kobiety? Można powiedzieć, ze zadzwonisz zaraz do odpowiednich służb, bo chce co dziecko uprowadzić 😂

Do góry