@Oliwia088 Jeśli zakładasz pracę do 60r.ż. - to biorąc zwolnienie od początku i pobierając macierzyński musiałabyś pracować mniej więcej od 8 r.ż i nie chodzić na żadne inne zwolnienia - i wówczas byś na swoje zasiłki zapracowała. A jak już byś chciała więcej niż 1 dziecko, to życia Ci nie starczy, by się spłacić. Płaci za Ciebie każdy mężczyzna i każda bezdzietna kobieta.
reklama
Oliwia088
Fanka BB :)
odsyłam do sprawdzenia ile odprawadzają z pensji na ubezpiecznie zdrowotne, mała podpowiedź nie jest to 122 zł jak pisałaś wcześniej.@Oliwia088 Jeśli zakładasz pracę do 60r.ż. - to biorąc zwolnienie od początku i pobierając macierzyński musiałabyś pracować mniej więcej od 8 r.ż i nie chodzić na żadne inne zwolnienia - i wówczas byś na swoje zasiłki zapracowała. A jak już byś chciała więcej niż 1 dziecko, to życia Ci nie starczy, by się spłacić. Płaci za Ciebie każdy mężczyzna i każda bezdzietna kobieta.
A
andziaaa993
Gość
Podoba mi sie twoje podejscie. Rowniez pracuje w danej firmie PANSTWOWEJ blisko 9 lat,podczas pierwszej ciąży nie bylam na l4 do porodu, ale kiedy stan zdrowia nie pozwalal mi na prace, bylam i komus krzywde tym robilam ? Nie sadze. A kobiety w ciąży według mnie po utwierdzeniu sie przez lekarza o swoim stanie nie robia nikomu łaski. Maja prawo robic co chcą i jak i popieram to. Mialam takie w swojej pracy, ktore po samym tescie szly,ale bylo widac jad innych kobiet, bo one pracowały...bo tamta poszla lezec i tyc na kanapie. Maskara, przepraszam ze taki monolog pod twoim postem, ale ciężko mi pojac, ze kobiety rzeczywiście tak moga byc wrogiem dla siebie.... cieszy mnie jednak to, ze sa jeszcze takie osoby jak Ty, ktore nie atakuja takich kobiet. Patrzac jedynie na to co siebie sie tyczy, brawo!kontrole są w przypadku zatrudnienia chwilę przed ciążą czy pracodawca celowo nie zatrudnił owej osoby, aby miała korzyści finansowe z ZUSu, pracując x lat u jednego pracodawcy to nie grozi, a nawet jeśli to wiadomo,ze będąc na l4 w ciąży nie jeździsz na Bahamy (w dzisiejszych czasach w zasadzie nigdzie) także żaden problem. Popieram wolny wybór każdej kobiety bez wtrącania im się do życia.
jasani
Skoro już jesteś taka skrupulatna to sprawdź czym jest ubezpieczenie zdrowotne a czym chorobowe. I z którego jest opłacane zwolnienie lekarskie. Wypowiadasz się w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia. Nie znasz przepisów, więc Twoje zdanie dla ZUSu niestety ale nie liczy się w ogóle. I czy uważasz, że kontrole są tylko w przypadku gdy kobieta zaraz po zatrudniniu idzie na zwolnienie? Mylisz się. taka osoba może i przepracować w firmie 10 lat i być skontrolowana. Niektóre kobiety uważają, że zwolnienie im się należy, żeby odpocząć. A rzeczywistość jest zupełnie inna. I to nie chodzi o to, że kobieta kobiecie wilkiem.odsyłam do sprawdzenia ile odprawadzają z pensji na ubezpiecznie zdrowotne, mała podpowiedź nie jest to 122 zł jak pisałaś wcześniej.
Radzę się doinformować, bo ubezpieczenie zdrowotnego nijak ma się do chorobowego.odsyłam do sprawdzenia ile odprawadzają z pensji na ubezpiecznie zdrowotne, mała podpowiedź nie jest to 122 zł jak pisałaś wcześniej.
Hmm... Jak zawsze w temacie zwolnień w ciąży dyskusja wre. I to nie jest dyskusja o ZUS-ie, tylko o Waszych wartościach, więc jak zawsze będzie temat nierozwiązany Mnie się wydaje, że za każdą dziewczyną stoi inna historia i trudno oceniać, a może właśnie bardzo łatwo, nie znając jej.
Ja np. w pierwszej ciąży musiałam zrezygnować z pracy (miałam własną działalność) w 6 miesiącu , bo mdlałam podczas sesji zdjęciowych i stwierdziłam, że nie będę ludzi straszyć W drugiej musiałam zrezygnować (nadal działalność) pod koniec ze względu na skurcze.
Spotkałam dziewczyny, które rozmawiały, że idą do pracy a po 3 miesiącach zamierzają postarać się o dziecko, żeby mieć kasę i taka postawa wydaje mi się bardzo nie ok, ale znam też takie, które chciały pracować, a lekarz im zakazał i chociaż to nie był ich wybór, to w pracy zaczęto je traktować bardzo słabo. No i jasne część ludzi ma postawę roszczeniową, a część dla odmiany jest gotowa się wykończyć w imię odpowiedzialności (miewam tak, koszmar). Jesteśmy różni
Ja np. w pierwszej ciąży musiałam zrezygnować z pracy (miałam własną działalność) w 6 miesiącu , bo mdlałam podczas sesji zdjęciowych i stwierdziłam, że nie będę ludzi straszyć W drugiej musiałam zrezygnować (nadal działalność) pod koniec ze względu na skurcze.
Spotkałam dziewczyny, które rozmawiały, że idą do pracy a po 3 miesiącach zamierzają postarać się o dziecko, żeby mieć kasę i taka postawa wydaje mi się bardzo nie ok, ale znam też takie, które chciały pracować, a lekarz im zakazał i chociaż to nie był ich wybór, to w pracy zaczęto je traktować bardzo słabo. No i jasne część ludzi ma postawę roszczeniową, a część dla odmiany jest gotowa się wykończyć w imię odpowiedzialności (miewam tak, koszmar). Jesteśmy różni
Czarna 36
W idealnym świecie.....tak pracodawca musi,w realnym to już róznie bywa. Moim zdaniem juz samo zle samopoczucie wystarczy.Ale nie wymieniłaś żadnego powodu, który kwalifikuje Cię do otrzymania zwolnienia lekarskiego.
Niestety prawo jest tak skonstruowane, że to pracodawca ma Ci zapewnić odpowiednie warunki pracy.
Zwolnienie lekarskie jest z przyczyn medycznych, a nie jest związane z Twoim stanowiskiem pracy.
Może jednak warto najpierw porozmawiać z pracodawcą? Masz umowę o pracę?
Czarna 36
A ja powiedzialam o ciąży w pazdzierniku i do dzis nie ma zastępstwa.22 tc za chwilkę a ja dalej w pracy po 10 godzin. Nikt sie nademną nie lituje wiec sama sobie pomoge i od swiat ide na zwolnienie......mieli czas by znaleźć kogos na moje miejsceJa bym powiedziała pracodwacy o wczesnej ciazy i do końca roku przepracowała. Uwazam, ze jakos wszystko da sie pogodzić. Sama pracuje w handlu i pracowalam do 16 tygodnia teraz a mialam takie mdłości maseczka tragedia. Byly urlopy i poprostu czekalam az dzieeczyny wrócą z urlopu zeby nikomu nic nie zepsuć przed świętami takie odejście moim zdaniem nie jest wporzadku bez uprzedzenia chociaz 2 tygodniowego. Ja w 12 tygodniu powiedzialam, zeby szukali kogos na moje miejsce bo bede odchodzić. Wczesniej nie mowilam nic o ciazy bo to wczesna ciaza i wszystko sie moze zdarzyc
reklama
Czarna 36
a dlaczego ja nam tyrac po 10,12h bez prawa do nadgodzin? W stresie i w pracy na czas? Dziwi mnie ze kobieta gada takie bzdury.....wiesz kto placi na L4? ZUS nie ty.Ciaza to szczegolny czas i trzeba zwolnic. Ja od swoich przełożonych nie dostalam takiej szansy,swoje przepracowalam zachowalam sie uczciwie....szkoda że tylko ja.A dlaczego ja mam płacić za kogoś komu się nie chce pracować?