reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie w ciąży a koronawirus

A dlaczego strach? I dlaczego wilkiem?
Ja uważam, że to kobiety wymuszające L4 są dla wilkami, bo wszystkie na tym cierpimy.
Rosną składki, a kobiety które naprawdę potrzebują pomocy mają problem z jej uzyskaniem.

Skończmy z wymuszaniem zasiłków.

@Oliwia088 A wiesz ile wynosi podatek a ile bierzesz od Państwa? Pewnie nie wiesz - zatem zarabiając 5000zł płacisz 122,50 na chorobowe. Pobierając przez 8 m-cy zasiłek chorobowy dostajesz ok 3600/m-c - zatem łącznie 28800zł - policz sobie ile lat musisz pracować, by zapracować na swój zasiłek. Mi wychodzi jakieś 20 lat... Już nie mówiąc o tym, że dostaniesz jeszcze zasiłek macierzyński przez kolejne 12 m-cy. I wychodzi, że musisz pracować jakieś 50 lat by się spłacić.
Bla bla bla....a policz sobie ile odprowadzasz skladki na emeryturę a ile dostaniesz z tego za 30 lat......jesli uwazasz ze ktoś nie uczciwie korzysta z L4 to wyślij do niego ZUS.

reklama
@Oliwia088 Jeśli zakładasz pracę do 60r.ż. - to biorąc zwolnienie od początku i pobierając macierzyński musiałabyś pracować mniej więcej od 8 r.ż i nie chodzić na żadne inne zwolnienia - i wówczas byś na swoje zasiłki zapracowała. A jak już byś chciała więcej niż 1 dziecko, to życia Ci nie starczy, by się spłacić. Płaci za Ciebie każdy mężczyzna i każda bezdzietna kobieta.
I co z tego? Ja place na obecnych emerytów i żyję

A ja powiedzialam o ciąży w pazdzierniku i do dzis nie ma zastępstwa.22 tc za chwilkę a ja dalej w pracy po 10 godzin. Nikt sie nademną nie lituje wiec sama sobie pomoge i od swiat ide na zwolnienie......mieli czas by znaleźć kogos na moje miejsce🤷‍♀️
Ja nie powiedzialam, ze kobiety maja nie chodzic na zwolnienia... Tylko w dniu miesiączki juz masz takie objawy ze ledwo stoisz blagam... Idz na zwolnienie dalas czas pracodawcy to, ze to olał to juz nie twoja sprawa.

a dlaczego ja nam tyrac po 10,12h bez prawa do nadgodzin? W stresie i w pracy na czas? Dziwi mnie ze kobieta gada takie bzdury.....wiesz kto placi na L4? ZUS nie ty.Ciaza to szczegolny czas i trzeba zwolnic. Ja od swoich przełożonych nie dostalam takiej szansy,swoje przepracowalam zachowalam sie uczciwie....szkoda że tylko ja.
Tak, bo przecież ZUS sam sobie drukuje pieniądze i wypłaca chorobowe 🤦‍♀️Na jakim Ty świecie żyjesz dziewczyno?

Ja nie powiedzialam, ze kobiety maja nie chodzic na zwolnienia... Tylko w dniu miesiączki juz masz takie objawy ze ledwo stoisz blagam... Idz na zwolnienie dalas czas pracodawcy to, ze to olał to juz nie twoja sprawa.
A skad ty wiesz kto jakie ma objawy ? Kazda kobieta jest inna i inaczej to przezywa. Nie Tobie czy mi oceniać jak ktos sie czuje. I tu nie chodzi o typowe objawy ciążowe a tu moze dochodzi stres, ktory nie sluzy. Nie rozumiem czemu tak boli kobiety, ze ktoras potwierdzi zdrowa ciaze u lekarza i nie ma prawa isc na l4, bo przecież brak objawów, nie wygląda na obłożnie chora. Kazda tu ma swoje zdanie, ale wiecej taktu, nie idzie lezec na kanapie, tylko dbac o siebie i potomka... mężczyźni inaczej podchodza do tematu a kobiety zaczynają zachowywać sie jakby rozumy pozjadaly. Chcesz to pracuj i nawet rodz w pracy nikt ci nie broni, ale przestań negować inne kobiety, ktore postepuja nie w twoim stylu maja prawo.

Spoko tu masz rację,w pierwszych dniach ciąży moze nie ma az takich objawów. Ja mialam szczęście ze w pierwszym trymestrze tylko mnie mdliło i spalam na stojąco.Chodzilam do pracy. Wiem tez ze kazdy inaczej przechodzi ten okres a jesli idzie na L4 bo tak....to pozostawiam jego sumieniu Ludzie zawsze oszukiwali i kombinowali.

Tak, bo przecież ZUS sam sobie drukuje pieniądze i wypłaca chorobowe 🤦‍♀️Na jakim Ty świecie żyjesz dziewczyno?
Na normalnym swiecie żyję. Zus nie drukuje sobie pieniędzy tylko co miesiąc pobiera kase od kazdej osoby pracującej.Powiem więcej.....Zus to taka piramida która zabiera a później niewiele da chociażby w postaci emerytury.Część swego zycia liczyłam tez place i odprowadzalam Zus wiec wiem jak ten mechanizm działa. Chcesz pracuj do porodu,twoja wola....ja sie nie zamierzam nikomu tłumaczyć a szczególnie tobie czemu idę na L4. Widocznie tego potrzebuję i moze się zle czuję.

Na normalnym swiecie żyję. Zus nie drukuje sobie pieniędzy tylko co miesiąc pobiera kase od kazdej osoby pracującej.Powiem więcej.....Zus to taka piramida która zabiera a później niewiele da chociażby w postaci emerytury.Część swego zycia liczyłam tez place i odprowadzalam Zus wiec wiem jak ten mechanizm działa. Chcesz pracuj do porodu,twoja wola....ja sie nie zamierzam nikomu tłumaczyć a szczególnie tobie czemu idę na L4. Widocznie tego potrzebuję i moze się zle czuję.
No właśnie, sama sobie przeczysz. ZUS od każdego pobiera kasę, żeby potem z tych pieniędzy opłacić osoby siedzące z byle powodu w domu. Ja również jestem za zwolnieniami chorobowymi, ale tylko w przypadku gdy są do tego wskazania. Kobieta ma w tym wypadku do tego pełne prawo. Ale nigdy nie zrozumiem tego, że ktoś ucieka na chorobowe tylko po to by "dbać o potomka" lub ma złą atmosferę w pracy.

No właśnie, sama sobie przeczysz. ZUS od każdego pobiera kasę, żeby potem z tych pieniędzy opłacić osoby siedzące z byle powodu w domu. Ja również jestem za zwolnieniami chorobowymi, ale tylko w przypadku gdy są do tego wskazania. Kobieta ma w tym wypadku do tego pełne prawo. Ale nigdy nie zrozumiem tego, że ktoś ucieka na chorobowe tylko po to by "dbać o potomka" lub ma złą atmosferę w pracy.
Nie masz pojęcia dziewczyno co piszesz.....widocznie nigdy nie mialas tyry w robocie takiej ze płakalas z bezsilności. Ja to przeszlam nie raz. Chcesz szuraj brzuchem w robocie do końca ciąży na pewno Ci podziękują. Ja wystarczajaco narazilam na stres i zmęczenie dziecko ktore nosze pod sercem ba .....i tu cie zaskoczę moj lekarz sam juz od kilku tygodni wygania mnie na L4😁Więc hurra widocznie są wskazania.

reklama
Nie masz pojęcia dziewczyno co piszesz.....widocznie nigdy nie mialas tyry w robocie takiej ze płakalas z bezsilności. Ja to przeszlam nie raz. Chcesz szuraj brzuchem w robocie do końca ciąży na pewno Ci podziękują. Ja wystarczajaco narazilam na stres i zmęczenie dziecko ktore nosze pod sercem ba .....i tu cie zaskoczę moj lekarz sam juz od kilku tygodni wygania mnie na L4😁Więc hurra widocznie są wskazania.
Nie będę prowadzić dyskusji z osobą, która uważa, że wie "lepiej". Życzę powodzenia. A zdania nie zmienię. I radzę czytać ze zrozumieniem. I mało tego, lekarze wystawiaja zwolnienia nie zawsze jak są wskazania.