reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zwolnienie w ciąży a koronawirus

Nie będę prowadzić dyskusji z osobą, która uważa, że wie "lepiej". Życzę powodzenia. A zdania nie zmienię. I radzę czytać ze zrozumieniem. I mało tego, lekarze wystawiaja zwolnienia nie zawsze jak są wskazania.
Wzajemnie....najpierw czytaj,potem analizuj a na koniec....tylko proszę z sensen....odpisuj.😉

reklama
Wzajemnie....najpierw czytaj,potem analizuj a na koniec....tylko proszę z sensen....odpisuj.😉
Naprawdę nie będę polemizować z osobą, która kompletnie nie wie o czym pisze i sama sobie przeczy. Jeżeli pracowałaś kiedyś w kadrach, jak to wcześniej napisałaś, to powinnaś wiedzieć jakie są przepisy i tylko do nich odnoszę się tutaj. Więc daruj sobie kolejne zaczepki i nie odpowiadaj na moje posty.

Naprawdę nie będę polemizować z osobą, która kompletnie nie wie o czym pisze i sama sobie przeczy. Jeżeli pracowałaś kiedyś w kadrach, jak to wcześniej napisałaś, to powinnaś wiedzieć jakie są przepisy i tylko do nich odnoszę się tutaj. Więc daruj sobie kolejne zaczepki i nie odpowiadaj na moje posty.
Po to mamy forum, aby mogła się każda wypowiedzieć. 😊 A Tobie chyba zacznę zazdrościć takiej postawy, gdzie grasz perfekcyjną, ciekawie ile w tym prawdy ile tu piszesz. No nic, miłego dnia życzę.

A potem wielki płacz, że Państwo nie ma na zasiłki i nie jest w stanie pomóc potrzebującym.
Akurat emerytalne nijak ma się do chorobowego, więc podejrzewam, że jednak większość społeczeństwa nie wie skąd się biorą pieniądze na zasiłki. Nie rozumieją pojęć i je mylą.
Szkoda, że nie uczą o tym w szkołach.

A ja jestem tylko ciekawa, ile z tych, które tak bardzo muszą odpoczywać w imię dobra dziecka i tak bardzo szkodzi im stres równie zajadle chciało by korzystać z e zwolnienia lekarskiego gdyby nie było ono płatne 100% ? Myślę, że wtedy praca w ciąży nagle przestanie być śmiertelnie niebezpieczna i będzie więcej prawidłowo przebiegających ciąż.

Po to mamy forum, aby mogła się każda wypowiedzieć. 😊 A Tobie chyba zacznę zazdrościć takiej postawy, gdzie grasz perfekcyjną, ciekawie ile w tym prawdy ile tu piszesz. No nic, miłego dnia życzę.
Do bycia perfekcyjną naprawdę mi brakuje. Ale czytając niektóre posty tutaj to nóż w kieszeni się otwiera.

Musisz wiedzieć, ze ludzie sa rozni, maja rozne opinie, roznie postepuja i kazdy ma do tego prawo. Nie musisz sie z tym zgadzać. Ale trzeba akceptować, hejt nic nie daje.
Ja nikogo nie hejtuje. Piszę tylko jakie jest prawo. Jak ktoś tego nie przestrzega to nie pisz, że muszę to akceptować.

reklama
Kochane mamusie!
Chciałam zapytać jak w tym roku wygląda sprawa ze zwolnieniami w ciąży. Pracuje w handlu, po 12h. Na zmianie jestem sama. Nie mam możliwości na spokojnie zjedzenia posiłku, ponieważ jest to praca na wyspie w galerii handlowej. Obecnie jest zakaz spożywania posiłków na terenie galerii. Więc mam dosłownie chwilę, jak nie mam żadnego klienta. Zaczynam źle się czuć, bardzo mnie mdli, jestem okropnie wyczulona na zapachy, mam potrzebę częstego korzystania z toalety- nie zawsze mam taką możliwość, bo teraz w okresie świątecznym jest wzmożony ruch. Przez 12h musimy pracować w maskach na twarzy, zakrywając usta i nos, co jest szczególnie uciążliwe.
Ostatnią miesiączkę miałam 2 listopada. 2 grudnia byłam na badaniu ginekologicznym, jednak lekarz nic na usg nie widział. Powiedział tylko, że widzi zmiany w macicy i widzimy się za 3 tygodnie. Dodatkowo mam torbiel 5x5 cm. Cykle przed zajściem w ciążę miałam bardzo nieregularne, bywało że nie miałam miesiączki po 2 miesiące. Beta przyrasta prawidłowo, test jest pozytywny. Moje samopoczucie z dnia na dzień jest coraz gorsze. Chciałabym przed świętami pójść na zwolnienie, bo nie ukrywam że w obecnej sytuacji epidemiologicznej martwię się o siebie.
Czy prosiłyście lekarza o zwolnienie czy sam proponował? Po otrzymaniu pierwszego zwolnienia pytałyście, czy możecie kontynuować L4 do dnia porodu?
Ja w tej ciaży jestem na zwolnieniu od 3 tyg ciaży. Powiedziałam, że boję sie koronawirusa, a miałam duży kontakt z ludźmi i mi wypisał. Ja w Twojej sytuacji też bym poszła, a jeśli lekarz odmówi to idź do innego prywatnego na pewno wypisze Ci od ręki.
Jeśli ktoś ma ochotę pracować do końca ciąży to super, ale jeśli źle się czujesz w pracy to uciekaj :)
Trochę komplikuje u Ciebie co prawda ta umowa na czas określony, ale to dopiero po porodzie nie dostaniesz macierzyńskiego :(