reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwolnienie L4 ciąża

Śmieszna Pani jest. Płace podatki różne ubezpieczenia to mi się chyba należy. Ma Pani dzieci? Bierze Pani 500+ i inne dodatki? Jak tak to dlaczego?
Należy Ci się dostosowanie warunków pracy do możliwości i potrzeb osoby w ciąży.

Zwolnienie lekarskie będzie Ci się należało, gdy z uwagi na stan zdrowia nie będziesz zdolna do pracy.

reklama
Większość lekarek pracuje praktycznie do końca ciąży. Chesz powiedzieć, że osoby wykształcone medycznie, ginekologicznie nie dbają o rozwój dziecka?

Bardzo chętnie poczytam badania (mogą być w języku polskim, angielskim lub po łacinie), które o tym mówią, że leżenie, zwolnienie w fizjologicznej ciąży pozwala dbać o dziecko. Mam teraz słaby czas więc chętnie zajmę głowę, możesz podesłać na priv :)

To akurat takie generalizowanie. Ja znam ich bardzo dużo i żadna nie przepracowała nawet tygodnia po tym jak dowiedziała się, że jest w ciąży. ;)

Śmieszna Pani jest. Płace podatki różne ubezpieczenia to mi się chyba należy. Ma Pani dzieci? Bierze Pani 500+ i inne dodatki? Jak tak to dlaczego?

Omg nie lubię tego hasła "500 plus". mogłabym rzec biore, bo mi sie należy... ch...j ze to moje pieniądze przemielone. A inne dodatki to jakie ?

nie odpowiedziała Pani na pytanie,tylko zaczęła mnie tu Pani pouczać
Ale na jakie pytanie?
O 500+? Tak, pobieram 500 plus należne na dziecko (nie na mnie) - bo takie są założenia programu i robię to w 100% zgodnie z przepisami (a że z programem się nie zgadzam i wolałabym by go nie było to inna sprawa). Różnica jest taka, że te pieniądze dostaje zgodnie z założeniami programu.

Założenie zwolnienia chorobowego jest takie że dostaje je kobieta ciężarna która ze wskazań zdrowotnych tego zwolnienia potrzebuje i tego nie neguje nikt. Neguje się korzystanie z niego w celu odpoczynku/celebracji ciąży/ lenistwa czyli wyłudzenia nienależnych zasiłków.
To trochę jak pobieranie 500+ na dziecko które by nie istniało.

Należy to się wtedy kiedy spełniasz kryteria.
Masz dzieci dostajesz 500+.
Jesteś chora to należy ci się zwolnienie chorobowe. Ciąża to nie choroba. Jakby na to nie patrzeć.
Chorobowe zależy od tego czy się ma zatrudnienie a nie od faktu czy się płaci podatki.
Co byś zrobiła gdyby zwolnienie na ciąże było bezpłatne?

reklama
Do góry