reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie L4 ciąża

Śmieszna Pani jest. Płace podatki różne ubezpieczenia to mi się chyba należy. Ma Pani dzieci? Bierze Pani 500+ i inne dodatki? Jak tak to dlaczego?
Należy Ci się dostosowanie warunków pracy do możliwości i potrzeb osoby w ciąży.

Zwolnienie lekarskie będzie Ci się należało, gdy z uwagi na stan zdrowia nie będziesz zdolna do pracy.

reklama
Większość lekarek pracuje praktycznie do końca ciąży. Chesz powiedzieć, że osoby wykształcone medycznie, ginekologicznie nie dbają o rozwój dziecka?

Bardzo chętnie poczytam badania (mogą być w języku polskim, angielskim lub po łacinie), które o tym mówią, że leżenie, zwolnienie w fizjologicznej ciąży pozwala dbać o dziecko. Mam teraz słaby czas więc chętnie zajmę głowę, możesz podesłać na priv :)

To akurat takie generalizowanie. Ja znam ich bardzo dużo i żadna nie przepracowała nawet tygodnia po tym jak dowiedziała się, że jest w ciąży. ;)

Śmieszna Pani jest. Płace podatki różne ubezpieczenia to mi się chyba należy. Ma Pani dzieci? Bierze Pani 500+ i inne dodatki? Jak tak to dlaczego?

Omg nie lubię tego hasła "500 plus". mogłabym rzec biore, bo mi sie należy... ch...j ze to moje pieniądze przemielone. A inne dodatki to jakie ?

nie odpowiedziała Pani na pytanie,tylko zaczęła mnie tu Pani pouczać
Ale na jakie pytanie?
O 500+? Tak, pobieram 500 plus należne na dziecko (nie na mnie) - bo takie są założenia programu i robię to w 100% zgodnie z przepisami (a że z programem się nie zgadzam i wolałabym by go nie było to inna sprawa). Różnica jest taka, że te pieniądze dostaje zgodnie z założeniami programu.

Założenie zwolnienia chorobowego jest takie że dostaje je kobieta ciężarna która ze wskazań zdrowotnych tego zwolnienia potrzebuje i tego nie neguje nikt. Neguje się korzystanie z niego w celu odpoczynku/celebracji ciąży/ lenistwa czyli wyłudzenia nienależnych zasiłków.
To trochę jak pobieranie 500+ na dziecko które by nie istniało.

Należy to się wtedy kiedy spełniasz kryteria.
Masz dzieci dostajesz 500+.
Jesteś chora to należy ci się zwolnienie chorobowe. Ciąża to nie choroba. Jakby na to nie patrzeć.
Chorobowe zależy od tego czy się ma zatrudnienie a nie od faktu czy się płaci podatki.
Co byś zrobiła gdyby zwolnienie na ciąże było bezpłatne?

reklama
Do góry