reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zwolnienie L4 ciąża

Nie musisz, szkoda mi czasu na wasza frustrację na temat l4 autorki. Szczególnie jeśli nie mieszkasz w Polsce.
Czekałam na ten argument 😁 cóż, nadal podtrzymuje swoje zdanie w którym nijak nie oceniłam działania autorki 🤷🏽‍♀️ ale ciężko to zrozumieć jak się tylko czekało żeby się przyjebać 😁😁😁

reklama
Tak, ró
O tym słyszałam, że np. można przenieść pracę do biura i część pracodawców tak robi i też znam takie historie, ale co jeżeli nie ma takiej opcji? No bo bardzo często nie ma.
Czy ktoś z Was zna pracodawcę, który wypłacał pensje kobiecie, która była w ciąży a nie ZUS? I nie mówię jak to powinno działać w teorii tylko z czystej ciekawości pytam czy ktoś zna taki przypadek w Polsce w praktyce?
Tak, również mój pracodawca.

Prawda jest taka że dopóki system daje się wykorzystać to kobiety będą go wykorzystywać 🤷🏽‍♀️niestety stracą na tym wasze córki w przyszłości jak wejdą na rynek pracy ... jeśli wejdą... 🤷🏽‍♀️

Ale kto o tym myśli 🤷🏽‍♀️
A to nie jest tak, ze to właśnie pracodawcy wykorzystują system a nie kobiety? Bo jeżeli nie jesteś w stanie dostosować warunków pracy to powinieneś za to po prostu zapłacić z punktu prawa, a wiadomo jak jest w praktyce. Myślę, ze jakby kobiety miały możliwość pracowania w dostosowanych warunkach do ciąży to raczej większość chętnie by pracowała i ilość L4 zmniejszyłaby się o jakieś 50-70 %

wtedy ich się też nie ratowało, jezli było słabsze to nie nie dało rady przeżyć. Ja nie mówię, że mamy iść w ciąży na pole, ale fakt że się trochę pieścimy ze sobą, ja wiem trzeba uważać na siebie, ale widzę często że jest popadanie ze skrajności w skrajność.
W pierwszej ciąży się ze sobą nie pieściłam i mam dziecko na cmentarzu.

Ja byłam na pierwszej wizycie 2 dni po zrobieniu testu ciążowego,musiałam iść z tego względu ze poprzednia ciąża była pozamaciczna ale nie było nic widać na usg,pracowałam normalnie (a pracowałam fizycznie) przez 2 tygodnie po czym udałam się znowu do gina gdzie potwierdził ciąże i sam zaproponował czy chce L4 tak wiec się zgodziłam.

Ja byłam na pierwszej wizycie 2 dni po zrobieniu testu ciążowego,musiałam iść z tego względu ze poprzednia ciąża była pozamaciczna ale nie było nic widać na usg,pracowałam normalnie (a pracowałam fizycznie) przez 2 tygodnie po czym udałam się znowu do gina gdzie potwierdził ciąże i sam zaproponował czy chce L4 tak wiec się zgodziłam.

Zjedzą Cię 😅

reklama
Niestety nie. Skala wyłudzania zwolnień zmniejszy się tylko jeśli wysokość zasiłku w ciąży zostanie obniżona.

nawet w mojej pracy masa kobiet woli iść na zwolnienie, żeby opiekować się starszym dzieckiem czy odpoczywać.
A to nie jest tak, ze to właśnie pracodawcy wykorzystują system a nie kobiety? Bo jeżeli nie jesteś w stanie dostosować warunków pracy to powinieneś za to po prostu zapłacić z punktu prawa, a wiadomo jak jest w praktyce. Myślę, ze jakby kobiety miały możliwość pracowania w dostosowanych warunkach do ciąży to raczej większość chętnie by pracowała i ilość L4 zmniejszyłaby się o jakieś 50-70 %

Do góry