reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwolnienie L4 ciąża

Wsadzę może trochę kij w mrowisko, ale... kiedyś nie było, że ciąża to nic nie mogę robic, nasze babki w ciąży szły w pole i jeszcze mając dzieci w wózkach. Nasze pokolenie zrobilo się delikatne, najlepiej zaraz po teście ciążowym iść na l4. Ja wiem, że teraz chorób jest więcej, większa świadomość.

A ile z tych naszych babek straciło przez to ciążę? Ile z tych dzieci urodziło się i umarło? O tym już się nie mówi a prawda jest taka, że ogrom ciąż zostało straconych właśnie przez to poszła w pole.
Nasze babki chodziły w pole nie dlatego, że były mniej wrażliwe a zwyczajnie dlatego, że nie było innego wyjścia.

reklama
Wsadzę może trochę kij w mrowisko, ale... kiedyś nie było, że ciąża to nic nie mogę robic, nasze babki w ciąży szły w pole i jeszcze mając dzieci w wózkach. Nasze pokolenie zrobilo się delikatne, najlepiej zaraz po teście ciążowym iść na l4. Ja wiem, że teraz chorób jest więcej, większa świadomość.
Kiedyś to kobiety nie miały prawa głosu ;)
Ja mam 90 % rodziny na wsi i prawie każda z tych kobiet, która w ciąży pracowała w polu ma swój nagrobek dziecięcy na cmentarzu. Także ja wolę tak jak teraz a nie tak jak kiedyś...

"wtedy ich się też nie ratowało, jezli było słabsze to nie nie dało rady przeżyć" tak to odebrałam.
to źle zrozumiałaś. Kiedyś nie ratowało się słabszych bo nawet nie mieli takich możliwości. Nigdzie nie napisałam że to dobrze ze tak się działo. Proszę nie dodawać sobie, tylko przez to że napisałam że kiedyś babki szły w pole i żyły.

Kiedyś to kobiety nie miały prawa głosu ;)
Ja mam 90 % rodziny na wsi i prawie każda z tych kobiet, która w ciąży pracowała w polu ma swój nagrobek dziecięcy na cmentarzu. Także ja wolę tak jak teraz a nie tak jak kiedyś...
ja absolutnie nie twierdzę, że musimy tak żyć.

A ja znam, moja pracownica miała dostosowane warunki pracy do 6 miesiąca ciąży i wtedy dopiero poszła na zwolnienie. Pracowała tylko 4h dziennie, płacone miala za cały etat. Zwolniona była z pracy z ekranem, z dźwigania itp. I nie, nie była to praca biurowa 🤷🏽‍♀️
I miała też swoje dedykowane krzesło, miękkie, obrotowe, na którym mogła sobie odpocząć wtedy kiedy potrzebowała.
To podziwiam :) Ale bardziej chodziło mi o miejsce pracy, które się nie da dostosować i za które pracodawca musi wypłacać pensje a nie ZUS czy ktoś zna taki przypadek?

Prawda jest taka że dopóki system daje się wykorzystać to kobiety będą go wykorzystywać 🤷🏽‍♀️niestety stracą na tym wasze córki w przyszłości jak wejdą na rynek pracy ... jeśli wejdą... 🤷🏽‍♀️

Ale kto o tym myśli 🤷🏽‍♀️

Prawda jest taka że dopóki system daje się wykorzystać to kobiety będą go wykorzystywać 🤷🏽‍♀️niestety stracą na tym wasze córki w przyszłości jak wejdą na rynek pracy ... jeśli wejdą... 🤷🏽‍♀️

A kto myśli o tym, aby nie wymuszać zasiłków, ostatnio o tym pisałam. Jakoś nikt nie spuszcza swoich negatywnych emocji nad tym. Tylko na l4 nad ciężarnymi. A nad typowymi nierobami i patologią nikt nie zastanowi sie. Zła jest ciężarna, bo wziela l4.

A i ciekawe co powies córce jak wezmie kiedys l4 ? Bo ona moze rzec ze to jej sprawa, bedzie dorosła

reklama
A kto myśli o tym, aby nie wymuszać zasiłków, ostatnio o tym pisałam. Jakoś nikt nie spuszcza swoich negatywnych emocji nad tym. Tylko na l4 nad ciężarnymi. A nad typowymi nierobami i patologią nikt nie zastanowi sie. Zła jest ciężarna, bo wziela l4.
Nikt tu nie pisze o zasiłkach bo to nie jest temat o zasiłkach?
Załóż taki temat i zobacz jakie będą reakcje 🤷🏽‍♀️
A i ciekawe co powies córce jak wezmie kiedys l4 ? Bo ona moze rzec ze to jej sprawa, bedzie dorosła
Spoko, raczej nie weźmie, bo po pierwsze w drodze mam syna A po drugie raczej nie będzie mieszkać w PL 🤷🏽‍♀️

Do góry