reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Dziewczyny, dzwoniłam do ZUS dowiedzieć się o kilka rzeczy bo wpadło mi w oczy że żeby otrzymać zasiłek macierzyński na okres roku na 80% trzeba zgłosić to wcześniej. Fałsz. Okazało się, że nie trzeba. Mamy 14 dni od dnia porodu na złożenie kompletu papierów do ZUS w sprawie macierzyńskiego i wybór czy chcemy mieć przez rok 80%, czy 100% + 60% po pół roku, czy tylko pół roku 100%. A jeśli takiego wyboru nie dokonamy, to ZUS z automatu przyznaje 80%.
Jeśli chodzi o termin wypłaty zasiłku, to od zlożenia kompletu dokumetów, ZUS ma 30 dni na wydanie decyzji i wypłacenie zasiłku na konto lub przekazem.
Jeśli chodzi o komplet dokumentów to wymagane są (to przy działalności, bo etatowe chyba do kadr skladają, i już pracodawca się tym zajmuje i kadry ale dopytajcie):
- wniosek - nie musi być żaden druk, może być odręcznie coś w stylu:
Proszę o udzielenie zasiłku za okres urlopu macierzyńskiego w związku z urodzeniem dziecka w dniu .... w wymiarze 26+26 tygodni (lub tylko 26 tygodni jak nie chcemy korzystać z tego rodzicielskiego na warunkach macierzyńskiego) w wysokości 80% (lub 100% i 60% po pół roku) świadczenia."
- Skrócony akt urodzenia dziecka - oryginał. W ZUS sobie zrobią xero i poświadczą z oryginałem.
- Oświadczenie matki czy ojciec dziecka będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego (w oświadczeniu musi się znależć mię, nazwisko, pesel ojca dziecka)
- druk ZUS Z-3 - zaświadczenie płatnika składek.

I to wszystko co nas czeka:) no prócz 30 dni oczekiwania na to aż ZUS ruszy się do roboty ;)

A i jeszcze najważniejsze :) Zmiany na razie nie wchodzą jeśli chodzi o wyższy macierzyński ;) są plany, ale dopiero w styczniu. Z tym że jeśli by w styczniu uchwalili, to muszą wpisać do dziennika ustaw, a potem jeszcze 3 miesiące vacato legis zanim zacznie obowiązywać (bo musi być wpisane do DZ.U i dopiero po pewnym czasie może wejść w życie), więc po raz kolejny ZUS potwierdza, że zmian jeszcze nie ma ;)

reklama
Ja jeeeeb.... sorry, ale się wkurzyłam, bo mamy po becikowym. Mariusz, stary chłop, ale w 2012 roku kurna nie wiem, nie był nigdzie ubezpieczony zdrowotnie w sensie. Dostałam odpowiedź z MOPS, bo wysłałam zapytanie, jakie dokumenty i co i jak i tak dalej. I odpisali mi

W nawiązaniu do Pani pisma z dnia 05.11.2013 r. (data wpływu), wysłanego drogą elektroniczną, informuję iż w przypadku ubiegania się przez Panią o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka w okresie zasiłkowym 2013/2014 należy przedłożyć:
- wypełniony wniosek o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka
- kserokopię odpisu skróconego aktu urodzenia
- kserokopię dowodu osobistego
- zaświadczenie lekarskie potwierdzające pozostawanie pod opieką medyczną nie poźniej niż od 10 tyg. ciąży
- zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o uzyskanym dochodzie w 2012 r. od Pani i ojca dziecka
- oświadczenia o dochodzie niepodlegającemu opodatkowaniu za 2012 rok Pani i ojca dziecka
- oświadczenie o wysokości składek na ubezpieczenia zdrowotne za 2012 rok Pani i ojca dziecka
- kserokopię dokumentów potwierdzających uzyskanie lub utratę dochodu z 2012 roku do chwili obecnej (tj. umowy o pracę, świadectwa pracy, umowę zlecenie, dzieło, decyzja ZUS o przyznaniu prawa do renty)
- zaświadczenie z MOPS Zawiercie o nie ubieganiu przez ojca dziecka o jednorazową zapomogę
- numer rachunku bankowego
Informuję, że w przypadku kserokopii dokumentów załączonych do wniosku należy przedłożyć oryginały do wglądu.
W razie pytań proszę o kontakt telefoniczny na nr (32) 388 95 46.

Bandytko, ale jedynym kryterium przyznawania becikowego jest wysokość dochodów - żeby nie przekroczyło 1922zł na członka rodziny, a nie to czy było się czy nie ubezpieczonym.

Bandytko - może jest to dodatkowo jeśli się płaciło takowe składki, no bo jeśli nie był człowiek nigdzie zatrudniony to nie może dostać, myślę że to by było coś nie tak...

Też tego cholerstwa nie czaję, ktoś mi gdzieś już mówił/pisał, że mogą wymagać dowodu opłacania składek zdrowotnych za 2012.

Powiem Wam, że lista jaką mi wysłali, co mam przynieść tak irytuje, że się odechciewa. Jeśli o zniechęcenie im chodziło - udało się!

Bandytka, nie daj się! Im właśnie o to chodzi - im więcej osób zniechęcą, tym mniej mają roboty, więc zrób im na złość i walcz o swoje. Z tego, co ja znalazłam, też wynika, że konieczny jest ten papier o składkach za ubezpieczenie zdrowotne, ale może to was jednak nie dyskryminuje? Mam znajomą prawniczkę, podpytam ją, jak to wygląda i postaram się jutro coś napisać :)

Bandytko źle to zrozumiałaś, nie martw się na zapas - w takiej sytuacji piszesz po prostu oświadczenie, że w 2012 r. nie były odprowadzane te składki na zdrowotne i normalnie becikowe Wam przysługuje. Ewentualnie możecie wystąpić do ZUS o zaświadczenie stwierdzające, że w 2012r. nie były odprowadzane te składki (to pisze Twój Mariusz), albo w Twoim przypadku (przez to że masz rentę po tacie) o zaświadczenie o wysokości odprowadzonych składek na ubezpieczenie zdrowotne z tytułu pobieranej renty i ewentualnie jakiegoś stażu, zatrudnienia, umowy zlecenia itp. i wtedy dostaniecie wszystko czarno na białym, ale to że Mariusz nie miał żadnych zarobków więc nikt za niego nie opłacał tych składek Was nie skreśla:tak:

reklama
Jaguś - dzięki wielkie! Rentę po ojcu mam od marca. W 2012 cały czas pracowałam na umowę zlecenie, studentką byłam, a zdrowotne chyba mama opłacała. Pójdę do ZUS jak będę w Bytomiu i mam nadzieję wszystkiego się dowiem.

Antinetka - no w przypadku osób takich jak ja, którym się nie chce dociekać, szukać, to łatwo zniechęcić. Dupki.

Do góry