Diabliczko, Ty masz własną działalność czy jesteś zatrudniona? Bo nie pamiętam...
Jeśli jesteś zatrudniona to idziesz do działu kadr i tam oni dają Ci papiery które musisz złożyć albo oni wysyłają do ZUS. Wraz chyba z ksero karty ciąży z wpisanym terminem porodu.
Jeśli masz działalność, to załatwiasz to tak jak normalnie po porodzie czyli składasz:
- wniosek (nie musi być żaden druk, może być odręcznie coś w stylu (przerób sobie to jakoś bo to pisane na szybko bez myślenia ;P )
Proszę o udzielenie zasiłku macierzyńskiego na okres 4 tygodni przed porodem dziecka wyznaczonym przez lekarza na dzień ..... Cały urlop macierzyński zamierzam wykorzystać w wymiarze 26+26 tygodni (lub tylko 26 tygodni jak nie chcemy korzystać z tego rodzicielskiego na warunkach macierzyńskiego) w wysokości 80% (lub 100% i 60% po pół roku) świadczenia."
- ksero karty ciąży (+ bierzesz kartę do wglądu ZUS i poświadczenia z oryginałem)
- Oświadczenie matki czy ojciec dziecka będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego (w oświadczeniu musi się znależć mię, nazwisko, pesel ojca dziecka)
- druk ZUS Z-3 - zaświadczenie płatnika składek na którym wpisujesz na jakie konto lub adres ma wpływać macierzyński
Możesz zadzwonić na informację ZUS i oni Ci wszystko powiedzą (dobrze żebyś zweryfikowała to co napisałam, bo mogłam coś pominąć. Nie interesowałam się wcześniej braniem macierzyńskiego przed porodem, bo ja idę od 20.12 na L4 a macierzyński dopiero po porodzie)
Jeśli masz działalność, zastanów się czy np L4 nie będzie lepsze dla Ciebie przed porodem (to w przypadku opłacania chorobowego przez 90 dni bez spóźnienia) bo:
1. nie tracisz macierzyńskiego przed porodem ergo masz go o 4 tyg więcej (bo powiększone o L4)
2. chorobowe jest płatne w przypadku ciąży 100% czyli dostaniesz zasiłek chorobowy w pełnej wysokości (gdy np macierzyński przy braniu tego na 52 tygodnie, masz 80%)
powodzenia