reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Czyli są opłacane składki tylko za mamę i tatę. A nie mogłaś dopisać się, jako domownik i płacić składki za siebie?? JA mieszkam gdzieindziej, jestem mężatką, ale mam ten sam adres zameldowania co rodzice, dlatego mogę być domownikiem

reklama
Czyli są opłacane składki tylko za mamę i tatę. A nie mogłaś dopisać się, jako domownik i płacić składki za siebie?? JA mieszkam gdzieindziej, jestem mężatką, ale mam ten sam adres zameldowania co rodzice, dlatego mogę być domownikiem
Na to jest za późno,bo chyba jest jakaś kadencja...
JA też jestem domownikiem,składki opłacają rodzice

Monika dowiedz się jeszcze,popytaj podzwoń jak to tak naprawdę jest...bo jesli jesteś pod rodzicami,to chyba tez powinnaś się do tego wliczać...Dlatego myślę że powinnaś zadzwonić w parę miejsc i się dokładnie dowiedzieć...

MONIKA nie koniecznie moze byc za pozno. Abys byla zgloszona i skladka byla za ciebie zaplacona. Nie ma okresu karencji. Mi mowili zeby tylko gospodarstwo mialo powyzej 1 ha.

U nas to jest tak, ze wszystko figuruje na tate, choc on pracuje i jest w zus. A do KRUS jestem zgloszona ja i mama i tylko za nas sa placone skladki. Wazne jest to zeby skladka byla placona. Bo z tego co MONIKA piszesz za ciebie nie sa placine skladki masz tylko ubezpieczenie zdrowotne przy rodzicach

Niestety nie miałam jeszcze okazji, bo przez tel nie zabardzo chcą coś powiedzieć poza tym że mi się nie należy a nie miałam czasu jechać do oddziału KRUSu... :( mam nadzieję że mi się uda w tym tyg

dobra pewnie gdzies to juz bylo ale zapytam

chcialabym skorzystac z prawa do wczesniejszego maciezynskiego i teraz pytanie...co ja mam napisac...podanie o urlop macierzynski od tam 1 stycznia przykladaowo i co dac zaswiadczenie od lekarza o terminie porodu? bo na takowy mozna przejsc 6 tygodni przed terminem a ja chce 4 dokladnie bo termin mam na 31 styczen...i gdzie mam zawżec to na co sie decyduje..chodzi mi o to czy chce 80 % poborow czy najpierw 100 a potem 60......

dzieki za jakielkolwiek odpowiedzi

Diabliczko, Ty masz własną działalność czy jesteś zatrudniona? Bo nie pamiętam...
Jeśli jesteś zatrudniona to idziesz do działu kadr i tam oni dają Ci papiery które musisz złożyć albo oni wysyłają do ZUS. Wraz chyba z ksero karty ciąży z wpisanym terminem porodu.
Jeśli masz działalność, to załatwiasz to tak jak normalnie po porodzie czyli składasz:

- wniosek (nie musi być żaden druk, może być odręcznie coś w stylu (przerób sobie to jakoś bo to pisane na szybko bez myślenia ;P )
Proszę o udzielenie zasiłku macierzyńskiego na okres 4 tygodni przed porodem dziecka wyznaczonym przez lekarza na dzień ..... Cały urlop macierzyński zamierzam wykorzystać w wymiarze 26+26 tygodni (lub tylko 26 tygodni jak nie chcemy korzystać z tego rodzicielskiego na warunkach macierzyńskiego) w wysokości 80% (lub 100% i 60% po pół roku) świadczenia."
- ksero karty ciąży (+ bierzesz kartę do wglądu ZUS i poświadczenia z oryginałem)
- Oświadczenie matki czy ojciec dziecka będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego (w oświadczeniu musi się znależć mię, nazwisko, pesel ojca dziecka)
- druk ZUS Z-3 - zaświadczenie płatnika składek na którym wpisujesz na jakie konto lub adres ma wpływać macierzyński

Możesz zadzwonić na informację ZUS i oni Ci wszystko powiedzą (dobrze żebyś zweryfikowała to co napisałam, bo mogłam coś pominąć. Nie interesowałam się wcześniej braniem macierzyńskiego przed porodem, bo ja idę od 20.12 na L4 a macierzyński dopiero po porodzie)

Jeśli masz działalność, zastanów się czy np L4 nie będzie lepsze dla Ciebie przed porodem (to w przypadku opłacania chorobowego przez 90 dni bez spóźnienia) bo:
1. nie tracisz macierzyńskiego przed porodem ergo masz go o 4 tyg więcej (bo powiększone o L4)
2. chorobowe jest płatne w przypadku ciąży 100% czyli dostaniesz zasiłek chorobowy w pełnej wysokości (gdy np macierzyński przy braniu tego na 52 tygodnie, masz 80%)

powodzenia :)

reklama
Marika może i mogą, pewnie nie byłoby z tym problemu, tylko wiąże się to z jazdą do Krusu, mój tato jest po udarze mózgu i jest niesprawny fizycznie a mama nie ma prawa jazdy a sam punkt jest oddalony o jakeś 30 km :/ nie jest to zatem takie proste zwłaszcza że teraz święta a ja się już nie mieszczę za kierownice :p :(Jeśli się nie uda to trudno, będzie żal bo trochę kasy przepadnie :(

Do góry