reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Nie ma za co:) Niby Wasze oświadczenia powinny MOPS-owi wystarczyć, ale wiem że niekiedy sobie dodatkowo życzyli takiego zaświadczenia ze skarbówki czy ZUS-u bo niby bardziej wiarygodne:) W ZUSie na miejscu powinni Ci powiedzieć co i jak, może nawet od ręki to dostaniesz a jak nie to (przynajmniej u mnie) czeka się góra tydzień:)

reklama
Bandytka, przepraszam, ale czy ty myślałaś, że przyjdziesz, powiesz, że chcesz becikowe i ci po prostu dadzą? to chyba normalne, że do spraw urzędowych potrzebne są jakieś dokumenty i nie trzeba się denerwować tylko o wszystko wypytać :)

a jak się studiuje, to chyba żadne składki nie są odprowadzane, jest się "podpiętym" pod ubezpieczenie rodzica

a z tym Krusem to rzeczywiście słabo macie z tym okresem zasiłkowym, myślałam, że tam jest tak samo jak w Zusie

Malinka - odnośnie becikowego i innych spraw, które załatwić mogę u siebie w mieście, gdzie będę w okresie okołoporodowym, interesuję się odpowiednio wcześniej, bo później nie będę jeździć tylko po to, żeby załatwić jeden świstek. O ile wszystkie dokumenty mam już podrukowane i jedynie wymagają podpisania, czy jak w przypadku zaświadczenia o zarobkach za 2012 - jedynie pójścia po takowe zaświadczenie, tak to ze składkami zdrowotnymi wyskoczyło mi jak filip z konopii, gdzieś to przeoczyłam, nie doczytałam. A że mam możliwość wypytania tutaj zanim dalej zacznę coś załatwiać - dlaczego z tego nie korzystać?

Bandytka, przecież właśnie piszę, żeby się wszystkiego dobrze dowiedzieć w urzędzie i nie denerwować bo wiadomo przecież, że jakieś dokumenty trzeba złożyć na wykazanie urodzenia maluszka i wysokości dochodów... po prostu zadzwoń tam jeszcze raz i zapytaj, o co chodzi z tym ubezpieczeniem zdrowotnym zamiast się tym stresować bo to nie pomaga Tobie ani maluszkowi...

Cześć Dziewczyny,
Czy któraś z Was orientuje się, z której pozycji w PIT-37 za 2012 r. (62 - "Dochód" czy 103 -" Dochód po odliczeniach") należy wpisać kwotę do oświadczenia o dochodach we wniosku o becikowe? Oprócz tego należy podać osobno wysokość składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne oraz podatek należny.
Nie chce mi się biegać do US po zaświadczenie skoro mogę sama napisać oświadczenie, ale nie chciałabym popełnić błędu, żeby mnie potem nie ścigali, bo u mnie o przyznaniu becikowego rządowego może zadecydować niewielka kwota :(

Mam pytanko jak będziecie składać wnioski o urlop macierzyński, to jest możliwe aby złożyć przed tym wnioskiem wniosek o opiekę ( 2 dni)? Bo jeśli ja chcę roczny maciezrzyński, to praktycznie jeśli nie wezmę teraz to mi przepadnie, bo nie przejdzie na 2015r.

kurcze dziewczyny, Wy już załatwiacie takie sprawy? To ja to jestem w proszku totalnym....spiszę sobie wszytsko tylko na kartce co trzeba załatwić I potem po pordzie będę tylko odhaczac..a większości tak M może załatwic....

Byłam w KRUSie i nic mi się nie należy :/ ubezpieczają mnie rodzice i mogę liczyć tylko w razie wypadku i pobytu w szpitalu . Bardzo niefajnie .

Monika9 a jaki masz status? Ja place za siebie skladki 400zk raz na 3 msce. Mam status domownika i zwolnienia mi sie naleza. Za porod tez mam dostac pieniadze

reklama
Składki opłacają za mnie rodzice ze względu na to że jeszcze studiuję i niestety mi się nie należy... Płacą co 3 miesiące ok 800 zł ( rodzice + ja + młodszy brat)

Do góry