reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Blanka u no to trochę problem chyba...Ja mam od października więc nie przekroczę,ale faktycznie tak jest że masz tylko 180dni,co jest dla mnie trochę nie zrozumiałe,i co wg nich nich masz teraz w 9mies iść do pracy???chore!
Branie też pod uwage tylko powyżej 30 dni też jest dla mnie nie zrozumiałe,bo co kiedy ktoś ma grypę?wystarczy mu tydzień zw i żaden lekarz nie chce wystawiać na te 30dni...

reklama
Milusia no niestety w KRUSIE nie jest tak kolorowo. Pierwsze zwolnienie musi mieć 30dni, a następne już nie, musi być tylko zachowana ciągłość
Blanka nie mam pojęcia jak jest na takiej komisji z ciążą. Ja mam zwolnienie wystawiane od końca września

Milusia, to nie do końca tak z tymi 30 dniami. Do 33 (chyba tyle teraz jest) dni wynagrodzenie chorobowe płaci pracodawca, a powyżej płaci ZUS i jest to nazwane zasiłkiem chorobowym. Więc każde zwolnienie ma swój oddźwięk jeśli chodzi o wynagrodzenie czy zasiłek. Nawet te 3-4 dniowe.

Jeśli zaś chodzi o Blankę, to faktycznie mogą wezwać Cię na komisję, ale w tym stanie, z opinią lekarza prowadzącego ciążę (o tym jak ją znosisz, jakie masz choroby współistniejące, czy masz np skracającą się szyjkę) nikt nie zmusi Cię do pracy przez ostatni miesiąc :) Najprawdopodobniej przedłużą Ci zwolnienie do dnia porodu a potem automatycznie przejdziesz na macierzyński.

Po cichu liczę,ze lekarz orzeknie niezdolność do pracy na podstawie świstka od mojej prowadzącej. I po żadnych komisjach ciągana nie bedę.

Marika, Milusia rzeczywiście krótko jesteście na zwolnieniu.

Sali w krusie jest inaczej,jak masz zw na 7dni to nikt Ci za to nie da kasy(pierwsze musi być min 30dni a dalej tylko ciągłośc) i to dostajemy 10zł dziennie...więc na miesiąc ok300zł

Dziewczyny, ale przy ciąży zasiłek chorobowy przysługuje przez 270 dni.

info ze strony ZUS (Serwis ZUS - Zasiłek chorobowy)

Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy, nie dłużej niż przez 182 dni, a w przypadku gruźlicy (oznaczonej przez lekarza w zaświadczeniu lekarskim kodem "D") - nie dłużej niż przez 270 dni. Od 1 stycznia 2009 r. również ubezpieczone, których niezdolność do pracy przypada na okres ciąży mają prawo do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni.

Ostatnia edycja:
Kaha, przepraszam, jakoś umknęło mi twoje pytanie :zawstydzona/y: I już spieszę z tłumaczeniem.
Z macierzyńskim teraz jest tak, że możesz wziąć go więcej ;) Przysługuje Ci macierzyński i wychowawczy płatne, w sumie trwające max rok. Jak urodzisz, od tego momentu jesteś na macierzyńskim (no chyba, ze zdecydujesz się wziąć macierzyński 2 tygodnie przed porodem). Ale to nie jest tak łatwo, że urodzisz i już. Czeka Cię po porodze papierologia i składanie dokumentow w ZUS żeby zaczęli Ci wypłacać (tak jak z L4, też musisz dostarczyć do pracodawcy papierek od lekarza a ten musi wysłać go do ZUS żeby ZUS się tym zajął).
Jeśli chodzi o wysokość świadczeń to w przypadku gdy decydujesz się tylko na ten podstawowy macierzyński (26 tygodni z tego co pamiętam) to przysługuje Ci zasiłek w wysokości 100% miesięcznie. Jeśli po tym czasie zdecydujesz się być dalej na zasiłku, kolejne pół roku to zasiłek w wysokości 60%. Jeśli od początku określisz się, że chcesz być na zasiłku cały rok, to świadczenia masz na wysokości 80% przez cały rok.
Czy mam Ci napisać jak się oblicza wysokość zasiłku jaki będzie wypłacany w zależności od wysokości podstawy ubezpieczenia społecznego ( z której to się oblicza)?

Malinka ma rację, wyraźnie na stronie ZUS jest napisane że ciężarnym przysługuje 270 dni, więc trzeba się kłócić. Bo w takim wypadku nie powinni wysyłać na komisję tylko z automatu przełużyć.

Ostatnia edycja:
reklama
Dam Wam znać , jak sie sytuacja rozwinie :)

Babka w krusie była tak uprzejma jakby ze swojego portfela mi za zwolnienia płaciła:p Ale potem powiedziala ze jak lekarz bedzie fajny to z opisu mojej lekarki przedłuży i bedzie płacone,. No mam nadzieje, a jak bedzie niebawem sie okaze. Napisze Wam. Gorzej jak lekarz uzna ,ze jestem do pracy jak najbardziej zdolna :)

Do góry