reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Wiesz co, nie sprawdzałam, ale wydaje mi się (choć dobrze byłoby to sprawdzić), że liczy się cały dochód rodziny (i twój i partnera) podlegający rozliczeniu z urzędem skarbowym więc wszelkiego rodzaju umowy, bo przecież każda z nich przynosi Ci jakiś dochód ( czyli wszystko co potem dostajesz od pracodawcy na PIT-11, albo umieszczasz np na pit36,37, pit28)

Ostatnia edycja:
reklama
ponieważ ja mam dużo umów zlecenie i o dzieło to powiem, co wiem - do becikowego liczy się dochód, jaki ujawniasz w PICie, a to znaczy, ze wszystko jest uwzględnione cokolwiek zarobiłaś bez względu na rodzaj umowy...a do tego w przypadku umów o dzieło dochodu utracić nie można, czyli nie ma możliwości wykazać, ze już go nie otrzymujesz i ze to było np. tylko w 2012r.

Mi takim sposobem przyblokowało się becikowe przy pierwszym dziecku, bo za duży był dochód, a udowadnianie, ze umowy o dzieło i zlecenia już nie występują nie miało żadnych podstaw prawnych do uwzględnienia...

Salli, Aga, dzięki za odpowiedzi. Z tego, co czytałam próg dochodu nadal pozostanie na poziomie 1922 zł, muszę wreszcie odkopać pity 2012 i wyliczyć, chociaż nie wydaje mi się, żebyśmy się załapali...

Hej dziewczyny, głównie cześć Salli :DD

Pytanko - o becikowe składa się w MOPS tak? Zaświadczenie biorę z ZUS - to jest płatne? A jeśli tak, to ile kosztuje?
I w przypadku, gdy partner w 2012 nie uzyskał żadnych dochodów, żadnej umowy w sensie nie miał, to też takie zaświadczenie mam wyciągać czy po prostu zgłosić, że nie było dochodów?

Tak Antinetka, próg póki co się nie zmienia, nadal jest to 1922zł/m-c/osoba. Pamiętaj że bierze się pod uwagę nie tylko rodziców, ale wszystkich członków rodziny łącznie z dziećmi (także tymi, za które się ubiegasz o becikowe.). Zamiast odkopywać PIT (choć przy tym składasz tylko oświadczenie o dochodach za dany rok), możesz też wystąpić do US o wydanie zaświadczenia o wysokości osiągniętego dochodu za rok 2012 na potrzeby becikowego.

Bandytko, składa się do MOPSu, ale nie zaświadczenie z NFZ potrzebujesz tylko z Urzędu Skarbowego - o wysokości dochodu. ZUSowi nic do tego. I nic mi nie wiadomo żeby trzeba było za to płacić. Dodoatkowo musisz mieć zaświadczenie od lekarza (może o to Ci chodziło?) - albo napisane odręcznie albo np na druku ze strony resortu zdrowia, że conajmniej od 10 tygodnia ciąży pozostajesz pod opieką lekarza i że conajmniej raz w każdym trymestrze byłaś badana. Lekarz nie może od Ciebie wymagać żebyś sama taki druk mu przyniosła, ale że wielu lekarzy głupieje jeśli chodzi o te nowe przepisy, dobrze się w niego zaopatrzyć ;) Co ważne, druk taki może wystawić lekarz rodzinny, na podstawie udokumentowanych wizyt z karty ciąży (przynajmniej tak było kiedyś z tego co wiem. Jeszcze sprawdzę)
Do wniosku należy dołączyć oświadczenie o dochodach (lub papier z US), skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, oświadczenie o tym, że tylko jedno z rodziców zglosi się o becikowe :) Nie jestem pewna, ale chyba jeszcze zaświadczenie o składkach na ubezpieczenie chorobowe za rok poprzedzający urodzenie dzieck.
Jak coś, informacje masz na stronie Becikowe 2013 - jakie dokumenty? - Becikowe - Dziecko i prawo - Infor.pl

Tfuu, US nie ZUS, machnęłam się o jedną literkę :) Dzięki Salli za wyjaśnienie. Zastanawiałam się tylko czy te oświadczenie o dochodach za 2012 US wydaje odpłatnie czy za darmo, no i czy od ręki czy się czeka.

Dzięki :)

Nie powinni pobierać opłat za taki świstek. I ja bym stawiała na to, że można czekać. Ale nie wydaje mi się żeby czekało się dłużej niż ok 2 tygodni. Na szczęście na zgłoszenie się po becikowe mamy 12 miesięcy od porodu ;)

Milusia jak długo ciągniesz zwolnienie? Ja przekroczyłam 180dni, i dzis od mojej ginki brałam zaswiadczenie o stanie zdrowia -ze nie jestem zdolna do pracy/ Lekarz orzekający ma albo powplac mnie na komisje, albo na podstawie zaswiadczenia mojej ginki przyzna "zaocznie" ze faktycznie nie jetem zdolna do pracy i beda dalej płacić/././ Ciekawa jestem jak to z tą komisją, myslalam moze ze ktos przerabial cos podobnego

reklama
Hej dziewczyny :)
Ja to mam takie inne pytanie. Jak to jest z tym macierzyńskim. Ile dokładnie ono trwa? Mam wlasną działalność i chcę pracować do końca, do porodu. Więc jak urodzę to automatycznie przechodzę na macierzyński czy jak to jest? W ogóle się nie orientuję :D

Do góry