Tak
Antinetka, próg póki co się nie zmienia, nadal jest to 1922zł/m-c/osoba. Pamiętaj że bierze się pod uwagę nie tylko rodziców, ale wszystkich członków rodziny łącznie z dziećmi (także tymi, za które się ubiegasz o becikowe.). Zamiast odkopywać PIT (choć przy tym składasz tylko oświadczenie o dochodach za dany rok), możesz też wystąpić do US o wydanie zaświadczenia o wysokości osiągniętego dochodu za rok 2012 na potrzeby becikowego.
Bandytko, składa się do MOPSu, ale nie zaświadczenie z NFZ potrzebujesz tylko z Urzędu Skarbowego - o wysokości dochodu. ZUSowi nic do tego. I nic mi nie wiadomo żeby trzeba było za to płacić. Dodoatkowo musisz mieć zaświadczenie od lekarza (może o to Ci chodziło?) - albo napisane odręcznie albo np na druku ze strony resortu zdrowia, że conajmniej od 10 tygodnia ciąży pozostajesz pod opieką lekarza i że conajmniej raz w każdym trymestrze byłaś badana. Lekarz nie może od Ciebie wymagać żebyś sama taki druk mu przyniosła, ale że wielu lekarzy głupieje jeśli chodzi o te nowe przepisy, dobrze się w niego zaopatrzyć
Co ważne, druk taki może wystawić lekarz rodzinny, na podstawie udokumentowanych wizyt z karty ciąży (przynajmniej tak było kiedyś z tego co wiem. Jeszcze sprawdzę)
Do wniosku należy dołączyć oświadczenie o dochodach (lub papier z US), skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, oświadczenie o tym, że tylko jedno z rodziców zglosi się o becikowe
Nie jestem pewna, ale chyba jeszcze zaświadczenie o składkach na ubezpieczenie chorobowe za rok poprzedzający urodzenie dzieck.
Jak coś, informacje masz na stronie
Becikowe 2013 - jakie dokumenty? - Becikowe - Dziecko i prawo - Infor.pl