reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Zmiany usg

Skazuje na wysyp głupot od osób, ktore sie na tym nie znają. Ale to Twoje ryzyko. Powodzenia!
A co ty myślisz że ja pójdę w poniedziałek się kłócić z lekarzem, że pierdzieli glupoty Bo dostałam inna diagnozę na babyboom? 😂 bez odbioru, masz jeszcze milion innych tematów do przeglądnięcia i napisania, że trzeba iść do lekarza.

reklama
Jakie losowe zdjęcie? Przecież widać na usg jakąś zmianę. To że ty nie miałaś czegoś takiego, nie oznacza że nie znajdzie się kobieta na forum, której usg też tak wyglądało. Lekarz kazał mi przyjść na kontrole w poniedziałek, bo zrobiłam wspominane badania oraz na ponowne usg. Umówiłam się dodatkowo na prywatna wizytę. Nie wszystko da się wykryć ot tak. Nie zostawiłam tego problemu tak sobie tylko działam dalej. Kobiety wielokrotnie konsultują swoje problemy na forach wstawiając różne wyniki badań czy zdjęcia usg i nie widzę nic w tym złego o ile nadal szukają problemu u lekarza. Jak nie miałaś nigdy czegoś takiego ani obecnie nie masz to po prostu nie odpowiadaj. Nie wiesz co jest na usg, to do czego Ci informacja na temat tego po co byłam u lekarza i jakie badania miałam zrobione skoro i tak nie zamierzasz pomoc.
Myślę, że żadna z Nas nie ma pojęcia co może oznaczać Twoje USG - jeżeli masz jakieś objawy myślę, że możesz jechać również na SOR

Zupełnie szczerze - widać szarą plamę, miejscami ciemniejszą, miejscami jaśniejszą. I miałam tak wiele razy - właśnie widziałam dokładnie takie coś, może ewentualnie w innej konfiguracji plam...:-)
Dopytam jeszcze z ciekawości - co powiedział lekarz? Po prostu: nie wiem, co tu pani ma, proszę przyjść jeszcze raz? Trochę szok...
do czego Ci informacja na temat tego po co byłam u lekarza i jakie badania miałam zrobione skoro i tak nie zamierzasz pomoc.
To tutaj już naprawdę musimy być lepsze od lekarza, bo on chociaż miał takie informacje do dyspozycji, jak mniemam...

Ale skoro nie mamy takiego komfortu, to proszę bardzo, diagnoza następująca:

Na przedstawionym obrazie USG dopochwowego widać charakterystyczny ciemny obszar (hypoechogeniczny) w jamie macicy, który może sugerować obecność pęcherzyka ciążowego bez widocznego zarodka – co może być zgodne z tzw. ciążą bezzarodkową (anembrią).

(Napisałaś, że robiłaś betę "i wszystko jest OK", co oznacza... nie wiadomo co, bo nie wiemy, czy ta beta ujemna czy dodatnia?)

To może oznaczać:
  • bardzo wczesną ciążę (przed pojawieniem się zarodka i echa czynności serca),
  • lub niestety – ciążę, która się nie rozwija prawidłowo.
Jednak interpretacja USG zawsze zależy od kontekstu klinicznego (ale tu go niestety nie możemy mieć...) – ważne są:
  • poziomy beta-hCG,
  • długość trwania ciąży na podstawie daty ostatniej miesiączki,
  • objawy pacjentki (np. bóle, krwawienie),
  • oraz ewentualne kolejne badania kontrolne (czasem po kilku dniach pęcherzyk ciążowy powinien się rozwinąć i powinien być widoczny zarodek z czynnością serca).

reklama
Do góry