reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zmiana imienia, dziecko 3 lata.

Myślę, że przesadzasz. Moja młodsza córka ma na imię Irena, a całe otoczenie mówi do niej "Dzidzia" lub "Gigi". Mój wuj ma na imię Wawrzyniec, a wszyscy mówią do niego Rysiek i tyle. Co w papierach to trudno, życie życiem.

reklama
Myślę, że przesadzasz. Moja młodsza córka ma na imię Irena, a całe otoczenie mówi do niej "Dzidzia" lub "Gigi". Mój wuj ma na imię Wawrzyniec, a wszyscy mówią do niego Rysiek i tyle. Co w papierach to trudno, życie życiem.
Córka ma ksywki i to jest w porządku :) Moje dzieci też je mają, ale ty chodzi o imię.
Dziwi mnie, że wujek nie zmieni sobie po prostu na Rysiek.

Córka ma ksywki i to jest w porządku :) Moje dzieci też je mają, ale ty chodzi o imię.
Dziwi mnie, że wujek nie zmieni sobie po prostu na Rysiek.
Ale po co? Wybacz, ale są w życiu ważniejsze problemy niż imię. Piszesz, że się martwisz. Dla dziecka pójście do przedszkola to tak wielkie przeżycie, że lepiej martw się, żeby się szybko zaaklimatyzował niż tym, jak ma w papierach imię wpisane. Moim zdaniem problem z czterech liter.

Ale po co? Wybacz, ale są w życiu ważniejsze problemy niż imię. Piszesz, że się martwisz. Dla dziecka pójście do przedszkola to tak wielkie przeżycie, że lepiej martw się, żeby się szybko zaaklimatyzował niż tym, jak ma w papierach imię wpisane. Moim zdaniem problem z czterech liter.
Dla jednych może problem z 4 liter, ale dla mnie to jednak ważne.

Mam znajomego, który w papierach ma Ryszard a wszyscy mówią na niego Wojtek. A to dlatego,że jak się urodził to ojciec rejestrował go w USC i pani urzędniczka pyta "imię" (w domyśle chodziło oczywiście o imię dziecka) a świeżo upieczony tata myślał,że pani pyta o jego imię i powiedział Ryszard. W papierach tak już zostało ale miał być Wojtkiem i czasami nawet nikt nie zna jego prawdziwego "papierowego" imienia. Nie jest to dla nikogo problemem.

Trochę się dziwie że daliście chłopcu na imie Adrian a mówicie do niego Adaś.
Dziwne rzeczy.
A jak już tak zaczęliście do niego mówić to mogliście zmienić mu to imie.
Widać że to trwa już parę lat 😉

Ja znam osobe co ma dwa imiona i każdy mówi do tej osoby drugim imieniem.
Tu jeszcze jakiś sens widzę.

Może dopisać na drugie imie Adam ?

Nie wiem gdzie z tym się udać?
Urzad stanu cywilnego?

Nie mam pojęcia.

Imię mozna zmienić w każdym wieku. Koleżanka zmieniała ok. 30 roku życia. Drażniło ja jej pierwsze imię więc urzędowo zmieniła je na drugie. Nie żałuje:) już się nie musi męczyć z wiecznymi błędami w dokumentach (miała imię w stylu: Radosława, Jarosława etc.)

Pytanie raczej brzmi czy to przeszkadza dziecku czy wam ?
Bo w czym problem, żeby zacząć mówić do niego Adrian żeby nię przestawił ?
Bo jak rozumiem jest przyzwyczajony już do Adasia.
Do września parę dobrych miesięcy więc w czym problem, by zacząć wymawiać jego prawdziwe imię.
To wszystko zależy od waszego dziecka.

Każdy zna kogoś z innym imienie.
Mój dziadek miał w papierach Paweł, ale całe życie wszyscy mówili mu Ginter ( niemieckie imię ).
Koleżanka nazywa się Gabrysia, a dopiero po latach dowiedziałam się że w dokumentach ma wpisane Ewa.

A dookoła inni ludzie jak do niego mówia, poza rodziną?
Ważne raczej jest to czy reaguje na Adriana, czy będzie wiedział że to o niego chodzi gdy Panie będą go wołać.

Ostatnia edycja:
reklama
Pytanie raczej brzmi czy to przeszkadza dziecku czy wam ?
Bo w czym problem, żeby zacząć mówić do niego Adrian żeby nię przestawił ?
Bo jak rozumiem jest przyzwyczajony już do Adasia.
Do września parę dobrych miesięcy więc w czym problem, by zacząć wymawiać jego prawdziwe imię.
To wszystko zależy od waszego dziecka.

Każdy zna kogoś z innym imienie.
Mój dziadek miał w papierach Paweł, ale całe życie wszyscy mówili mu Ginter ( niemieckie imię ).
Koleżanka nazywa się Gabrysia, a dopiero po latach dowiedziałam się że w dokumentach ma wpisane Ewa.

A dookoła inni ludzie jak do niego mówia, poza rodziną?
Ważne raczej jest to czy reaguje na Adriana, czy będzie wiedział że to o niego chodzi gdy Panie będą go wołać.
Ja też mam w rodzinie dwie ciocie które używają innych imion, a inne mają w papierach. Totalnie nie rozumiem dlaczego ich nie zmienią na takie jakimi się posługują, mnie to osobiście drażni, bo lubię mieć porządek..
Myślę, że jeśli Panie w przedszkolu będą wołać Adrian to nie będzie rozumiał, że o niego chodzi. Ma 3 lata, więc ciężko wytłumaczyć mu, że w papierach ma inne imię.

Do góry