reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zielona Góra i okolice

Wesolutka z tym trzymaniem główki i podnoszeniem się na łokciach to naprawde różnie bywa ,jedne dzieciaczki to robią szybciej inne pózniej .Moje dziewcze jak pamiętam na łokciach to wspierała sie ok 4 miesiaca ,samą głowę to podnosiła szybciej ale na krótki chwile ,też nie lubiła tej pozycji,a to co pisza w tych wszystkich ksiązkach to często lekka przesada,i radzę patrzeć na nie z lekkim przymrużeniem oka, co wiem dopiero teraz jak Emi ma te 17 miechów ;)
OGÓLNIE NIE LUBIŁA PODNOZENIA GŁÓWKI NA BRZUSZKU ale często spała w dzień na brzuszku to o dziwo lubiła i po przebudzeniu musiała ten swój łepek podnosić
Agutka jak mogę Ci cos doradzic w sprawie zakupów to kup sobie takie duże podpaski ale nie takie zwykłe trzeba w aptece zapytać jak mi odeszły w nocy wody i lało sie ze mnie jak z kranu to taka sobie wkładkę założyłam i w samochodzie wszystko suchutkie było,a te koszule do karmienia w ogóle sie nie przydają ,w szpitalu i tak daja słuzbowe, a w domu to koszulka i już.to tak z mojego skromnego doświadczenia.

reklama
Noelia,sliczne dzieki za rady. :) Wlasnie mama mi mowila o duzych podpaskach,a ja slyszalam tez o tym,ze dobrze miec lignine,bo jest ogromna i nigdzie nie ma prawa wycieknac nic. :p Jesli chodzi o koszule,to wlasnie sie zastanawialam,czy u nas w ZG w szpitalu mozna byc w swojej... Tak,czy inaczej kupic sobie jakas musze,albo koszule,albo pizamke jak najbardziej rozpinana,bo nie wiem,czy po porodzie szybko wejde w ktoras swoja. :p Obecnie spie w gatkach i staniku,wiec luzik,ale jak przyjdzie zima,to fiu fiu. ;)

agutka cudowna z Ciebie mama, niejedno malenstwo moze Zuzce pozazdroscic :) Jesli moge wtracic swoje 5 groszy (bez obowiazku korzystania ze "zlotych rad", rzecz jasna ;)) to jesli nie masz oporow przed kupowaniem w lumpeksach, moze warto poszukac koszul tam? ja za grosze kupilam kilka fajnych, rozpinanych wlasnie (wcale nie musza to byc te "profesjonalne", z pionowymi rozcieciami na piersiach) Z wielkich podpasek polecam pieluszki Bella kupowane w aptece (big, prostokatne, o tyle fajne, ze nie lepia sie, jak lignina, ok 3.5zl za paczke). Dobrze tez miec jednorazowe gatki, tu zdecydowanie polecam siatkowane - super sie rozciagaja, smialo mozna je przeprac w razie czego i korzystac. Przez caly ten czas zuzylam tylko 2 pary.

ach, i upewnij sie, czy w szpitalu mozna nosic pizame, w niektorych tylko koszule. W sumie jest to zasadne - jak czlowiek jest obolaly, ma szwy itd., ciezko jest wskakiwac i wyskakiwac ze spodni na kazdy akord (np obchod) No i o cyrkulacje powietrza chodzi.

Wesolutka,ja sobie na ciaze kupilam taka koszule do spania (jak jeszcze bylo chlodniej) w lumpeksie i pare ciuszkow,bo nie bylo sensu wydawac majatku na ubrania,ktore pozniej beda na mnie za duze,wiec oporow,co do tych sklepow nie mam. ;) Jesli chodzi o gatki i wkladki,to wlasnie dzis pani w szkole rodzenia nam o nich mowila i zamierzam sobie wlasnie te rzeczy kupic. :D Dziekuje w ogole za komplemencik w zwiazku z moim "macierzynstwem". :D :-*

odebralam wyniki wymazu z oczka adasia. Obecne: paciorkowce zieleniejace i drozdzaki +3, cokolwiek to znaczy. na ile zmienila sie postac rzeczy i czy okulista podtrzyma swa diagnoze okaze sie 16.08 - dopiero wowczas mam wizyte :mad: Chyba, ze znajde prywatnego speca zawczasu, bo normalnie dziecka mi szkoda :( :( :(

a dziecko tak w ogole to od 3dni zle spi. Rzuca sie przez sen, charczy i wzdycha, rzuca raczkami, kopie w przewijak, wedruje po lozeczku, wpycha piastki do buzi. Niby nie placze, ale ewidentnie sie meczy... :( nie wiem, co jest ??? majowki sugeruja problemy z kupka albo bakami, ale, kurcze, nie wydaje mi sie... moze zeby, choc to malo prawdopodobne...?

a tak w ogole PIEKNA POGODA, co :laugh: normalnie brakowalo mi melancholijnego, szaro - stalowego nieba, kropel rozbijajacych sie o szyby, mokrych nogawek :) Chce mi sie czytac wiersze, wdychac zapach ksiazek i pic z majestatycznego kubka w roze :) :)
No. Ale gora za trzy dni chce widziec slonce!

Wesolutka,taaak slonko poszukiwane,ale bez takich upalow,jak ostatnio. :D Chociaz dzisiaj bardzo fajnie spacerowalo mi sie po miescie,gdy kapal na mnie deszczyk. z kolega z dziecinstwa,ktory zreszta mieszkal jeszcze niedawno w Twoich okolicach,hihi. :D
Ucmokaj Adasia biedaczka od Nas. :( :-*

Cześć lubuszanki :)
muszę wam coś polecić,a może już macie?
kupiłam sobie właśnie ksiąkę JĘZYK DWULATKA i to jest super ksiązka ,czytam ja teraz i zupełnie zmieniłam polądy na temat wychowywania dzieciątka.duzo by tu pisac więc polecam ją tez dla was,dla młodszych dzieciaczków jest JĘZYK NIEMOWLAT,ja tej nie miałam i już żałuję ,ale trudno będę stosować się do tego co jest w tej
przeczytałam pierwszy rozdział i sprawą która najczęściej pojawia się w nim jest to że dziecko trzeba szanować i jeszcze raz szanować,ale jak tak się słyszy to każdy powie że szanuje i za bardzo nie wie się o co tak kąkretnie chodzi ,dopiero jak sie przeczyta to się to uzmysławia,no i juz ciut zmieniłam swoje podejście do Emi ;D

Noelia,ja mam wlasnie ten "Jezyk niemowlat" na komputerze,tylko kurde nie mam zbytnio jak sobie go wydrukowac,ale kawalek czytalam i bardzo ciekawie sie zapowiada,no i to prawda,ze ksiazka wiele uczy - slyszalam same pozytywne opinie na jej temat. :D

reklama
wow, to ja nawet nie wiedzialam o takich publikacjach! agutka, a da rade wyslac mi te ksiazke w mailu albo jakos tak? chetnie bym zobaczyla, co to takiego...

weekend, tradycyjnie, spedzilam u tesciowki. fajnie bylo. po powrocie zrobilam porzadek w adasiowej szafce i normalnie doznalam szoku. to dziecko ma wiecej ciuchow niz ja i tomek razem wzieci!
spioszki/pajace - 15
koszulki z krotkim rekawem - 25
z dlugim rekawem - 18
spodnie/spodenki 14
body - uwaga - 30!
pizamki 3
a z innych rzeczyuzytku codziennego:
przescieradla - 10
posciel do lozeczka - 4
baldachimy - 3
kocyki - 4

Kiedy sie tyle tego nazbieralo???