reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

zespół policystycznych jajników

ja wczoraj zaczęłam robić pranie rzeczy dla malucha... muszę zrobić miejsce w sypialni na łóżeczko... torbę mam ale jeszcze nie spakowaną, myślę na razie nad tym... czuję się dobrze, czas mi leci a myślałam że jak będę siedzieć w domu to będzie się dłużyc... przygotowuje się psychicznie :-) ale powiem wam że poród mniej mnie przeraża niż karmienie piersią :szok: po szkole rodzenia mam wizję że pierwsze dwa tygodnie będę siedzieć lub leżeć i tylko karmić... a spać jak mały...

reklama
Hej dziewczyny. Bardzo proszę Was o kilka informacji. Jestem mamą Lenki która w grudniu skonczyla 2 latka. Udało się w 2gim cyklu:) Ciąża idealna, mala zdrowa jak rybka. Miesiac temu niestety poronilam 2ga ciążę. Przeżyłam to strasznie mimo że był to początek (4/5 tydzien) Tak samo zaszłam w ciążę w 2gim cyklu. Po miesiącu poszlam na kontrole do lekarza ktory prowadzil pierwszą ciążę. Powiedział mi że wątpi w to że byłam w ciąży, że wynik beta hcg wyszedl mi za niski nawet jak na to ze poronilam dzien przed badaniem (wynik 5,33) a to że na obu testach ktore zrobilam mialam 2 krechy tlumaczy tym że mam zaburzone hormony. Zrobil mi usg dopochwowe i moje jajniki sa jak ser szwajcarski. Stwierdzil ze moze to byc zespol policystycznych jajnikow. Poza USG nie mam objawów. Miesiaczka regularnie co 28 dni. Jak sie spoźnila to max 2 dni. Nie mam nadmiernego owlosienia, nie wypadaja mi włosy z głowy. Jedynie co to mam mocno przetłuszczajaca sie twarz i zanieczyszczoną ale nie ropne pryszcze mam moze ze 2 na twarzy. Nie wiem sama co mam myslec. Dał mi teraz 3 miesiace na zajscie w ciaze a jesli sie nie uda to będziemy "coś z tym robić"
Nic z tego nie rozumiem. Czy jest możliwe że mimo braku objawów mam PCO?? Dostałam teraz lek na obniżenie prolaktyny o nazwie castagnus. Bralam bromergon ale tylko kilka dni bo skutki uboczne mnie pokonały. Dodam że od półtora roku nie karmie a pokarm zalega mi nadal. Doradzcie mi co to może byc. I co ciekawe czytalam ze przy pco sie tyje a ja mam 49 kg przy wzroscie 164 cm. Nie tyję wręcz przeciwnie kilka miesiecy temu schudlam 3 kg.

magda ja pierwsze slysze ze przy pco sie tyje ja cale zycie mialam niedowage a te paszkwile sie juz za mna ciagna dlugo:confused2: ja na pocz\atku tez nie wiedzialam ze to pco dopiero jak wyladowalam z cysta ktora pekla w szpitalu to bylo wiadomo i wyszlo tez ze mam endometrioze. czasem mialam bokesne miesiaczki z wiekiem byly co raz bardziej bolesne na tyle ze mdlalam z bolu i faszerowalam sie tonami tabletek przeciwbolowych:zawstydzona/y:jesli zalega ci pokarm powinnas dostac od gina tableki na zatrzymanie laktacji tak mysle. moze lekarz ma racje i ciazy wogole nie bylo? czasem sie zdarza ze torbiele daja pozytywny wynik ciazowy -sfalszowany i wtedy organizm wytwarza male jednostki hormonu ciazowego. z tym nie pomoge bo ja takich nigdy nie mialam to doswaidczenia nie mam. i czasem sie zdaza tzw puste jajo plodowe czyli falszywa owulacja puste jajo ktore moze sie rozwijac na poczatku jak coaza ale jest bez zarodka w srodku wtedy beta szybko spada albo wolno przyrasta. wiem ze przykre pytanie zadam ale jak wygladalo twoje poronienie? ile czasu kwawilas? ja juz to przechodzilam pierwsza ciaze stracilam w ok 5-6 tyg znam bol zarowno fizyczny jak i psychiczny z tym zwiazany:(

Ostatnia edycja:
generalnie psco występuje u osób otyłych... ale to nie jest reguła... jak mi się zaczynały problemy z okresem to mimo że nie zmieniałam jedzenia trochę przybrałam, nawet tego nie zauważyłam... ja miałam okres rozregulowany... co miesiąc dłuższy... myślę że musisz spróbować a jak się nie uda to wtedy działać... w ciążę zaszłaś więc myślę że jest duża szansa... a miałaś badane hormony??

Dzięki za szybką odpowiedz. Moje poronienie... więc tak. W dniu spodziewanej miesiączki zaczelam lekko plamic. Bylo tego tyle że ledwo na bieliznie zauwazylam. Nic mnie nie bolalo, troche czulam nacisk na krzyż. Generalnie tak plamilam przez 5 dni. W piątym dniu zaczelam nagle krwawic. Testy robilam w dniu spodziewanej miesiaczki i 2 dni później. Na początku lekarz mnie uspokajał że w dniach kiedy miala pojawic sie miesiaczka lekkie plamienie moze sie zdarzać i że na razie mam sie nie martwic. Nie dostalam zadnych leków. Z biegiem czasu przypominam soie że przy Lenie też pojawilo się na poczatku ciąży plamienie ale szybko sie skonczylo.
Co do okresu- Zawsze trwa tyle samo czyli 5 dni, jak się spóźni to max 2 dni ale to malo kiedy. Przed okresem nie jestem nerwowa, nic mnie nie boli, jedynie ten krzyz zawsze odczuwam. Przy porodzie również mialam bole krzyzowe.

Ostatnia edycja:
lekarz powinien ci zrobic komplet badan:tak: pelen posiem z hormonami i do tego pozbyc sie tych paszkwili zjajnikow:sorry:zapewne przepisze hormony anty bo pomagaja wchlonac torbiele ale to juz lekarz oceni.i moze przejdz sie do innego gina po druga diagnoze bo jesli mowil ze watpi w ciaze to jakis lipny doktorek chyba.skonsultuj sie jeszcze z innym lekarzem i zycze powodzenia:tak:trzynam kciuki za pozytywne rozwiazanie twoich problemow:tak:

witaj Magda :-) myślę że na tym etapie nie da się już stwierdzić czy ciąża była czy nie bo tak niska beta nie daje żadnej odpowiedzi; co do PCO to objawy są różne i mogą ale nie muszą występować, sama z resztą widzisz że każda dziewczyna tutaj ma/miała inaczej, jeśli chodzi o mnie to całe życie z niedowagą a cykle bez anty przeróżne z tendencją do wydłużania się
najważniejsze to powinnaś zrobić badania! hormony!
azorku a jak tam u ciebie? jak się czujesz? jakie masz objawy?
abed pakuj tą torbę bo nie ma na co czekać :tak: lepiej niech sobie stoi w kącie i czeka

kasia.natka dzwonilam dos zpitala jutro ide na skan szybciej bo mam klucia w jajniku lewym i boja sei ze albo cycta albo pozamaciczna. ale nie krwawie nie plamie wiec predzej infekcja drog moczowych. ale na skan udalo mi sie szybciej wkrecic:-) bo tak to pierwszy bym miala dopiero 28 marca:tak:a tak jutro o 12 zobacze sie z fasolinkiem:-D

reklama
dziewczęta tak do dyskusji o PCO
są tak zwane przeze mnie choroby worki "pco" jak u kobiet są problemy z jajnikami, hormonami a u dzieci ostatnio lekarze chętnie każdą zmianę na skórze nazywają "atopowe zapalenia skóry" tak że część z nas może mieć inne objawy
a jeśli chodzi o plamienie w ciąży, po drugim tygodniu zajścia w ciąże zagnieżdza się zarodek w macicy i wtedy można plamić, ja plamiłam w ciąży bo miałam 2 zarodkki a jeden się nie "przyjął" tak że ja byłam pewna że miesiączkę miałm i nawet o ciąży nie pomyślałam ;-)

azorek84 i jak tam po wizycie?

Do góry