reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Brak miesiączki - test negatywny - karmię piersią

Karmienie piersią nie wyklucza możliwości zajścia w ciążę, chociaż u niektórych kobiet laktacja może wpływać na owulację i cykl miesiączkowy. To, że masz już miesiączkę, sugeruje, że cykl owulacyjny powrócił, ale może być jeszcze nieregularny, szczególnie w okresie karmienia piersią.

Jeśli owulacja rzeczywiście miała miejsce 6 stycznia, to mogłaś trafić w dni płodne. Negatywny test ciążowy 5 dni po spodziewanej miesiączce może być wynikiem tego, że owulacja przesunęła się i jeszcze jest za wcześnie, aby test wykazał ciążę. Hormon hCG, wykrywany w testach, wzrasta stopniowo i przy dłuższych cyklach lub późnej owulacji może być widoczny dopiero po kilku dniach opóźnienia. Możesz zrobić badanie krwi na poziom beta-hCG i wtedy będziesz miała pewność.

reklama
Karmienie piersią nie jest metodą antykoncepcji więc jak najbardziej da się zajść w ciążę karmiąc.
Jednakże kiedy tego nie wie nikt. Są mamy które zajdą w kolejną ciążę już pp połogu. Są takie, które nawet nie dostaną pierwszej miesiączki po ciąży. Ale są też takie które nie zajdą w te ciążę nawet mając reguralny okres i karmiąc raz dziennie 4latka.

Oczywiście możesz robić sobie testy owulacyjne, mierzyć temperaturę czy nawet chodzić na monitoring cyklu ale musisz pamiętać, że przy KP może to nic nie mówić. Miesiączka nie musi być reguralnie, owulacje nawet jak są mogą być słabej jakości, a endometrium cienkie.

Nie pozostaje nic innego ja po prostu kochać się na zdrowie i próbować 🙂
Jak Bóg da, to będzie!❤️🙏🏻🥰

Karmienie piersią nie wyklucza możliwości zajścia w ciążę, chociaż u niektórych kobiet laktacja może wpływać na owulację i cykl miesiączkowy. To, że masz już miesiączkę, sugeruje, że cykl owulacyjny powrócił, ale może być jeszcze nieregularny, szczególnie w okresie karmienia piersią.

Jeśli owulacja rzeczywiście miała miejsce 6 stycznia, to mogłaś trafić w dni płodne. Negatywny test ciążowy 5 dni po spodziewanej miesiączce może być wynikiem tego, że owulacja przesunęła się i jeszcze jest za wcześnie, aby test wykazał ciążę. Hormon hCG, wykrywany w testach, wzrasta stopniowo i przy dłuższych cyklach lub późnej owulacji może być widoczny dopiero po kilku dniach opóźnienia. Możesz zrobić badanie krwi na poziom beta-hCG i wtedy będziesz miała pewność.
Tak, tak zgadza się. Zobaczymy jak będzie po ostatnim teście za kilka dni i wtedy pójdę na badanie. Dziękuję!

Dzień dobry ☺️,

Karmię piersią już prawie rok, od dwóch miesięcy mam miesiączkę i z Mężem staramy się o kolejne Dzieciątko. Miesiączka spóźnia się już 5 dzień, a test niestety negatywny. Zastanawiam się czy mogę zajść w ciąży karmiąc, a może przy 3 miesiączce po porodzie starania to za wcześnie? A może owulacja się przesunęła, a cykle od zawsze mam dość długie 39 dni.. Może jest jeszcze szansa, że wyjdzie z opóźnieniem. Jak myślicie? Ktoś spotkał się z taką sytuacją? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie ❤️ 🌹

Ps. Bóle brzucha są, temperatura podwyższona 37,1°C, oczywiście brak miesiączki. Załóżmy, że owulacja wystąpiła 6 Stycznia, a 9-10 Stycznia miałam najmocniejszej bóle brzucha, jajników w tym cyklu, więc można zakładać, że owulacja jednak była w tych dniach. Ostatni akt małżeński był właśnie 6 Stycznia.
Zaszłam w ciążę karmiąc piersią 15 msc dziecko ;) miesiączka przyszła po około 9 miesiącach od porodu, początki były nieregularne - okres co 2 msc, uregulował się po paru miesiącach i wtedy się udało.
Chociaż pisząc, że się uregulował to też za dużo powiedziane, bo w cyklu w którym zaszłam w ciążę owulacja była w około 22-23 dc. A byłam pewna, że owulacja była tydzień wcześniej.
Teraz zaczyna się 11 tc i nadal karmię synka. Liczę jednak na samoodstawienie w najbliższym czasie 🤭
Powodzenia!

Zaszłam w ciążę karmiąc piersią 15 msc dziecko ;) miesiączka przyszła po około 9 miesiącach od porodu, początki były nieregularne - okres co 2 msc, uregulował się po paru miesiącach i wtedy się udało.
Chociaż pisząc, że się uregulował to też za dużo powiedziane, bo w cyklu w którym zaszłam w ciążę owulacja była w około 22-23 dc. A byłam pewna, że owulacja była tydzień wcześniej.
Teraz zaczyna się 11 tc i nadal karmię synka. Liczę jednak na samoodstawienie w najbliższym czasie 🤭
Powodzenia!
Super, gratuluję!🥰 Wszystkiego dobrego życzę!☺️ Miejmy nadzieję, że u nas też się uda😀🌹.

reklama
Ale jeżeli ostatni sex był 6 stycznia to nie ma szans, że po tylu dniach test był negatywny a jednak byłaby ciąża. Więc moim zdaniem nie ma co się łudzić i próbować dalej w kolejnych cyklach.

Do góry