reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zespół policystycznych jajników

jaga21 tylko z drugiej strony co to znaczy gotowa ? :) Instynkt, zapewnienie dobrobytu, gotowość do podjęcia ogromnej odpowiedzialności itd. mogą się pojawiać, ale zawsze pojawia się obawa czy sobie ze wszystkim poradzimy, myślę że każda z kobiet się nad tym zastanawia :)

reklama
Hej dziewczyny niedawno dowiedziałam się , że prawdopodobnie cierpię na zespół policystycznych jajników.Pani ginekolog stwierdziła to, po tym jak zobaczyła na usg moje jajniki. Od tej pory dużo czytałam o tej chorobie, obraz usg się zgadza ale mam przecież regularne miesiączki , nie mam nadwagi czy też złej cery.... zresztą nie w tym teraz rzecz . Chodzi o to , że niepokoi mnie że dostałam tylko skierowanie na dwa badania ...mianowicie OB i marker CA-125 i właśnie to ostatnie mnie przeraża. Chciałam wiedzieć czy na początku wykrycia u was PCOS też dostałyście na podobne badania???? Z tego co się naczytałam powinnam zrobić więcej badań aby się upewnić czy na pewno jestem na to chora... Proszę o opisanie jak to było u Was

Cherry - o, dopiero zobaczylam, ze do mnie napisalas :D ja Ci nie bede mowic, co to znaczy byc gotowa! Ile masz miec lat, ile zarabiac, byc po slubie czy nie.. Ty masz to czuc i wiedziec, ze tego chcesz :) a skoro wahasz sie czy teraz a w sumie moze 2 lata jeszcze... To powiedzialam, zebys sama sie najpierw zastanowila :)

Madzia - ja mialam zrobic lh fsh prolaktyne tsh progesteron w 23 dc i lh i fsh w 3dc
wyszedl mi obnizony prg i podwyzszona prl. Przy pco wazny jest stosunek lh:fsh w 3dc, jesli jest wiekszy niz 1.5 to sugeruje PCO (powinien byc zblizony do 1)
te badania, ktore wymienilas to nie mam pojecia na co...
I nie daj sobie wkrecic pcos po samych jajnikach policystycznych!

Ja tu glosze wszem i wobec ze pcos to nie to samo co pco!! :)

Dzięki za odpowiedź. To pierwsze badanie to OB czy badanie krwi które sprawdza czy nie mamy jakis stanów zapalnych w organizmie a co do drugiego CA-125 jest to badanie na obecność jakiś białek rakowych i dlatego się boję... i chciałam się dowiedzieć czy też może dostałyście na takie badanie. Mam nadzieję ,że zalecono mi to badanie profilaktycznie a nie wydano na mnie wyroku... Pozostaje tylko czekać i mieć nadzieję ,że badania wyjdą dobre niedługo mam iść po odbiór wyników masakra... dziwi mnie więc dlaczego nie dostałam skierowana na szerszy zakres badań skoro stwierdziła u mnie PCO bo do PCOS nie może mieć pewności bez dokładnych badań...???????????

Ajj ob, no pewnie ;) durna ja, nie skojarzylam :)
wiesz, co do tego co zalecil ci gin nie bede sie odnosic, bo nie jestem lekarzem. Pytanie czy starasz sie o dziecko czy nie, bo jesli nie to lekarka moze nie widziala sensu zebys latala na badania, bo pco(s) leczy sie tylko przy staraniach, aby udalo sie zaciazyc, w innym wypadku dostajesz tabletki anty i jajniki sobie 'zasypiaja' :)

Madziu sluchaj Jagi poklony dla nie przeczytala chyba caly Internet o PCO :D
a tak na powaznie to tez nie robilam tych markerów, tylko takie badania jak Jaga.
Daj znac jakie wyniki Ci wyszly

Może i tak ...jeszcze się nie staramy z narzeczonym o dziecko ale nie ukrywam ,że niedługo będę chciała je mieć:tak: także strasznie się zmartwiłam tym co usłyszałam od Pani doktor. Nie mniej jednak czekam na wyniki i muszę się zgłosić na wizytę. Mam nadzieję ,że powie mi co dalej...ale i tak wszystko będzie zależało od wyników:-( (żeby mnie jakieś raczysko nie zaatakowało). Ja osobiście chciałabym porobić już wszystkie badania( te które wy robiłyście) ponieważ chcę wiedzieć na czym stoję...

Ok Dotka dam znać... dzięki za troske:-) Przyznaję,że ja ostatnio też śledzę wszystko na ten temat. Od tej mojej feralnej wizyty u ginekologa nie mogę przestać o tym wszystkim myśleć.

hej dziewczyny! kilka dni temu dowiedziałam się że cierpię na PCO. Widzę że jest tu dużo osób z Wrocławia, więc uściślę, że wybrałam się do doktora Myszczyszyna, podobno jeden z najlepszych specjalistów we Wro. Liczyłam na to, że powie, że moje "dziwne" miesiączki to nic poważnego i jak wyjaśnił mi o co chodzi byłam w kompletnym szoku :( Jestem załamana, nie potrafię myśleć o niczym innym. planowaliśmy z narzeczonym gromadkę dzieci, a tu okazuje się że mogą wystąpić nieprzewidziane problemy :( Lekarz powiedział mi że rozpoczniemy leczenie po badaniach krwi, zrobiłam je dzisiaj, następna wizyta niestety dopiero 17 lutego i jestem cała w nerwach :( Przede wszystkim odradził mi zwlekanie z macierzyństwem. Chciałam poczekać do ślubu ale teraz to już sama nie wiem. Uroczystość mamy zaplanowaną dopiero na 1.09.2012. Bardzo chciałabym mieć dziecko oczywiście ale boje się reakcji rodziny i generalnie ludzi, wiecie o co mi chodzi. Proszę poradźcie co Wy byście zrobiły, może dodacie mi trochę pewności w tym co z tym zrobię :(

Ostatnia edycja:
reklama
maritek ja bym zaczela juz dzis, nie tak latwo robi sie dzieci, uwierz, ja nie mam PCO, ale mam inne badziewie, wiec gdybym czekala do slubu, to bym sie w zyciu nie doczekala, zwlaszcza ze nie zamierzam sie chajtac, ale to juz story na inny watek:-p
Akurat do slubu nauczysz sie mierzyc i interpretowac tempke obserwowac sluz i szyjke macicy;-) hehehhe
Posluchaj nas starych staraczek i do dziela!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jaga dotka mam racje??? No

Do góry