reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zespół policystycznych jajników

Od kilku m-cy moje cykle są regularne. Jajniki nie bolą mnie podczas miesiączkia a bolały...od pachwin ból promieniował aż do kostek... Nie wiem czemu mam opory aby pójść do gina mężczyzny. Od zawsze nawet w ciąży chodziłam do kobiety. Teraz mama ma fajnego ginekol-endokrynologa więc może się przemóc...

Moje Badanie:
4.05.2010r.
WYNIKI BADANIA USG (AparatLOGIQ 7)
Ocena narządu rodnego
W badaniu sondą TV:
Jajnik prawy o wym: 34×25 i objętości 9,4 ml, z licznymi, drobnymi pęcherzykami o wielkości 9-11mm
Jajnik lewy o wym: 36×22mm i objętości 9,3, z licznymi,drobnymi pęcherzykami wielkości 8-10mm

Badania hormonów (3 dc)
LH 3.20 mIU/ml
FSH 5.50 mIU/ml
Estradiol 47.5 pg/ml

Ostatnia edycja:
reklama
Witaj Majeczko wynik usg wskazuje na PCO, dziwi mnie tylko stosunek lh:fsh, przy PCO wynosi zazwyczaj powyżej 1,5, natomiast u Ciebie 0,58 hmmm
pojedynczo lh i fsh w normie, estradiol ok :)

leczyć już jakoś PCO?

Witaj Majeczko wynik usg wskazuje na PCO, dziwi mnie tylko stosunek lh:fsh, przy PCO wynosi zazwyczaj powyżej 1,5, natomiast u Ciebie 0,58 hmmm
pojedynczo lh i fsh w normie, estradiol ok :)

leczyć już jakoś PCO?

O nawet nie wiedziałam o tych stosunkach...czyli wyniki z krwi mogą wzkazywać na coś innego niż obraz z usg?
Nie leczę się na razie wogóle. Moja Dr. stwierdziła,że będziemy czekać,ale ja się boje,ze im dłużej czekam tym następne dziecko jest coraz dalej ode mnie...

najlepiej jak pokazesz gince swojej wyniki, albo skonsultujesz je u jakiegos nowego ginka, który ma w gabinecie usg i obejrzy Cie na swiezo :)

Moze masz policystyczne jajniki ale bez calego zespolu? ;) Usg wskazuje na PCO. Sprawdz w necie, ja mam podwyzszone lh i znalazlam na ten temat o wiele mniej mniej niz o takim stosunku jak Ty masz - czyli lh:fsh mniejsze niz 1 ;) nie chce Ci tu teraz motac, ale wygoogluj sobie :)

...Moze masz policystyczne jajniki ale bez calego zespolu? ;) Usg wskazuje na PCO. Sprawdz w necie, ja mam podwyzszone lh i znalazlam na ten temat o wiele mniej mniej niz o takim stosunku jak Ty masz - czyli lh:fsh mniejsze niz 1 ;) nie chce Ci tu teraz motac, ale wygoogluj sobie :)

heja Majeczka

Po Twoim usg można stwierdzić że masz pcos ,,faktycznie przy pcos stosunnek LH do FSH jest inny niż u Ciebie ale ja pamiętam że 4 lata temu też miałąm taki stosunek i chorowałam na pcos ...Widocznie masz miej objawów pcos.....szkoda że nie zrobiłaś sobie testosteronu lub andriostendionu.....

Iwonko a co myślisz o moich wynikach:

DHEA-SO4 - 182 N: 9,88 - 340,00
Testosteron - w normie
stosunek Lh do Fsh = 1,4
Estradiol - w normie
Androstendion: 3,17ng/ml N: 0,30 - 3,30
Prolaktyna: 10,1ng/ml N: 4,8 - 23,3

na usg widoczne pecherzyki

Ostatnia edycja:
heja dotka

po winikach widać zę masz pcos
stosunek LH do FSH jest zły i masz wysoki andriostendion - grunt ze jest w normie jeszcze
twoje usg jest marne bo masz pęcherzyki ....typowe dla PCOS ..
nie wiem co jeszcze chcesz wiedzieć ...

Ostatnia edycja:
reklama
Dzieki za opinie,
androstendion robilam w 9dc a ponoc im blizej srodka cyklu tym on wyzszy wiec nie wiem czy nie za pozno robilam
do gina ide w lutym albo marcu zobaczymy, musi sie udac z pco tez mozna miec dzieci przeciez :)

Do góry