reklama
Hej, ja miałam 1:650 ale z uwagi na wiek powyżej 35 roku życia zdecydowałam się na nifty. Mimo że ryzyko nie było duże jak u Ciebie byłam szczęśliwa że się zdecydowałam na to badanie bo od 15 tyg ciąży mam spokoj- wiem że urodzę zdrową córeczkę
I też myślę aby zrobić sobie to badanie nifty i wiedzieć na 100% czy będzie zdroweHej, ja miałam 1:650 ale z uwagi na wiek powyżej 35 roku życia zdecydowałam się na nifty. Mimo że ryzyko nie było duże jak u Ciebie byłam szczęśliwa że się zdecydowałam na to badanie bo od 15 tyg ciąży mam spokoj- wiem że urodzę zdrową córeczkę
I jak to badanie wygląda czy to badanie jest bezpiecznego dla dziecka?I też myślę aby zrobić sobie to badanie nifty i wiedzieć na 100% czy będzie zdrowe
blanny
Fanka BB :)
To jest badanie z Twojej krwi. Bezpieczne dla dziecka. Ale dalej statystyczne, z tym, że ma dużą czułość.I jak to badanie wygląda czy to badanie jest bezpiecznego dla dziecka?
Natomiast nie rób nifty tylko dlatego, że ktoś zrobił albo lekarz poleca. Poczytaj, jakie są testy NIPT i różnice między nimi. Co badają, jakie są ceny. Są badania o mniejszym lub większym zakresie albo mniejszej lub większej czułości.
Ja robiłam Sanco.
Też myślałam o sanco ale w moim mieście bardziej dostępne było nifty. Wynik jest jednoznaczny także nie żałuję. Faktycznie różnica w cenie było ok 400 złTo jest badanie z Twojej krwi. Bezpieczne dla dziecka. Ale dalej statystyczne, z tym, że ma dużą czułość.
Natomiast nie rób nifty tylko dlatego, że ktoś zrobił albo lekarz poleca. Poczytaj, jakie są testy NIPT i różnice między nimi. Co badają, jakie są ceny. Są badania o mniejszym lub większym zakresie albo mniejszej lub większej czułości.
Ja robiłam Sanco.
Maris01
Przez mój wpis pewnie zaraz wyleje się fala hejtu itd ale powiem co ja myślę o tym badaniu, zrobiłam go raz i nigdy więcej bym się na to nie zgodziła, nie nazwę tego badaniem a jedynie statystystka, i tak szczerze wynik o niczym nie świadczy, miałam ryzyko na ZD 1:26 ile to zdrowia i nerwow kosztuje to wie tylko ktoś kto miał podobnie, byłam zapisana na różne fora badań amniopunkcji itd, i tak były Panie które miały wynik np 1:1500 i dziecko urodziło się chore a były Panie które miały 1:4 i dziecko zdrowe, testy nifty itp też są oparte na statystyce i nie dają 100% pewności, lekarze z którymi rozmawiałam zgodnie twierdzili ze tylko.amniopunkcja jest w stanie powiedzieć czy maluszek będzie zdrowy czy chory i to jest nazywane badaniem, i nawet na zachodzie już się odchodzi od testow podwójnych
blanny
No ale przecież to wciąż prawdopodobieństwo. Jeśli masz 1:26, to wciąż oznacza, że jedna kobieta z takimi wynikami urodzi dziecko z zD, a 26 urodzi dzieci bez zD. Tak samo przy 1:1500 łatwiej być jedną z tych 1500, ale tą jedną z chorym też ktoś będzie przecież.Przez mój wpis pewnie zaraz wyleje się fala hejtu itd ale powiem co ja myślę o tym badaniu, zrobiłam go raz i nigdy więcej bym się na to nie zgodziła, nie nazwę tego badaniem a jedynie statystystka, i tak szczerze wynik o niczym nie świadczy, miałam ryzyko na ZD 1:26 ile to zdrowia i nerwow kosztuje to wie tylko ktoś kto miał podobnie, byłam zapisana na różne fora badań amniopunkcji itd, i tak były Panie które miały wynik np 1:1500 i dziecko urodziło się chore a były Panie które miały 1:4 i dziecko zdrowe, testy nifty itp też są oparte na statystyce i nie dają 100% pewności, lekarze z którymi rozmawiałam zgodnie twierdzili ze tylko.amniopunkcja jest w stanie powiedzieć czy maluszek będzie zdrowy czy chory i to jest nazywane badaniem, i nawet na zachodzie już się odchodzi od testow podwójnych
To jest badanie przesiewowe, ma wskazać ewentualne podejrzenia i umożliwić ich rozwianie bardziej szczegółowymi badaniami lub wdrożenie leczenia zapobiegawczego (jeśli np wyjście ryzyko zahamowania wzrastania płodu).
reklama
Maris01
Czyli tak jak napisałam to jest tylko i wyłącznie statystykaNo ale przecież to wciąż prawdopodobieństwo. Jeśli masz 1:26, to wciąż oznacza, że jedna kobieta z takimi wynikami urodzi dziecko z zD, a 26 urodzi dzieci bez zD. Tak samo przy 1:1500 łatwiej być jedną z tych 1500, ale tą jedną z chorym też ktoś będzie przecież.
To jest badanie przesiewowe, ma wskazać ewentualne podejrzenia i umożliwić ich rozwianie bardziej szczegółowymi badaniami lub wdrożenie leczenia zapobiegawczego (jeśli np wyjście ryzyko zahamowania wzrastania płodu).