reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Awru u nas było takie odparzenie, że wyskoczyły małe czerwone krostki i je było najciężej zlikwidować, bo zaczerwienienie zeszło od Bepanthenu i Alantanu Plus, a te krostki to dopiero po Tormentiolu zeszły szybciutko.

stosowałam - nie działa :no:

Awru, Corina, wypróbujcie bepanthen na te odparzone pupcie. U nas rewelacja! :)

dzięki, tak chyba zrobię..
a tak nawiasem mówiąc mam już niezłą kolekcję różnych kremów i maści na odparzenia :-D

reklama
Jak możecie polecić jakiś łagodny, najlepiej tak łagodny że bez recepty - kosmetyczny specyfik na tego typu rzeczy to byłabym wdzięczna, bo sterydów to ja sama sobie bym na twarz nie zaaplikowała a co dopiero noworodkowi...

a moze sprawdzone metody: krochmal, nadmanganian potasu albo rumianek?

ntaliak a jak aplikować ten krochmal czy nadmanganian? bo to wygląda tak że on rano ma np 3, góra 4 czerwone plamki w okolicach brody i nic więcej, a po 2 godź to znika, więc kąpiel w sumie nie jest konieczna. Właściwie to ja sama na to nawet nie zwróciłam uwagi tylko ta lekara.
Wypróbuję najwyzej ten rumianek - będę mu przemywać buziaka - dzięki

Ostatnia edycja:
Moje dziecię w poniedziałek dostało tradziku niemowlęcego... Byliśmy tego dnia u pediatry ale krostek było dosłownie kilka wtedy i stwierdziła, że to skutek zbyt rzadkiego mycia buzi dziecka i piersi (heh dostało nam się za brak higieny;)
Ale wieczorem cała buzia była juz zsypana. Teraz już ładnie schodzi bo akurat był 48h na mm. Zobaczymy co będzie przy powrocie do cyca...

Trądzik niemowlęcy i inne wypryski na twarzy niemowlęcia - jak je rozróżnić i zwalczyć?

Trądzik niemowlęcy to bezbolesna dolegliwość skóry, która występuje w pierwszych miesiącach życia dziecka i ustępuje samoistnie. Są to pojedyncze krostki, czerwone lub różowe, mogą pojawić się w grupach, ale nie zlewają się. Krostki trądzikowe "wędrują", czyli znikają i pojawiają się co chwila w innym miejscu: na twarzy, szyi, czole. Trądzik jest bardziej widoczny gdy jest ciepło, a gdy skóra się ochłodzi, trądzik przybiera kolor skóry i staje się niewidoczny. Trądziku się nie leczy.

Zmiany alergiczne na skórze - wypukłe czerwone lub różowe plamki, bez czubków. Mogą się zlewać, jest ich dużo w jednym miejscu. Ręką wyczuwalna jest chropowata powierzchnia skóry. Leczenie polega na
wyeliminowaniu z pożywienia ub otoczenia czynnika alergizującego.
Potówki - są ro różowawe lub żółte krostki. Pojawiają się gdy dziecko jest przegrzane i poci się, gdy w pokoju jest za ciepło lub jest za ciepło ubrane. Potówki pojawiają się przede wszystkim na twarzy, szyi, karku, plecach i klatce piersiowej. Aby uniknąć powstania potówek, nie przegrzewaj dziecka, ubieraj je stosownie do temperatury panującej na zewnątrz, a w pokoju utrzymuj temperaturę nie wyższą niż 20 st. C.
Jeśli już jednak pojawią się potówki, zadbaj by dziecko miało krótkie paznokcie i nie zadrapało się, możesz je wykąpać w wodzie z dodatkiem krochmalu lub nadmanganianu potasu. I ubieraj maluszka rzeczy z naturalnych, oddychających materiałów.
Odparzenia - to czerwone, przeważnie rozległe plamy, o chropowatej powierzchni, powstałe w wyniku przegrzania lub nieodpowiedniej higieny okolic pośladków. Aby zapobiec odparzeniom, dokładnie spłukuj po kąpieli mydełko, wycieraj do sucha skórę w pachwinach, często zmieniaj pieluszki, stosuj kremy ochronne, wietrz dziecku pośladki.

Jeśli pojawią się odparzenia, dbaj szczególnie o tę okolice: przemywaj wacikiem nasączonym w wodzie lub naparze rumianku ( może uczulać) lub nadmanganianie potasu, osuszaj dotykowo, jak najczęściej wietrz pośladki, smaruj kremami lub maściami na odparzenia, często zmieniaj pieluszkę.
Pokrzywka - to lekko wypukłe czerwone bąble. Jest dokuczliwa i swędzi. Mogą ją wywołać niektóre pokarmy, światło słoneczne lub leki. Powinna ustąpić po ok 4 godz, jeśli nie ustępuje, nasila się i/lub pojawia się często, należy skonsultować się z lekarzem.
Prosaki - małe białe grudki, najczęściej pojawiają się wokół noska, na policzkach, czasami na brodzie. Przyczyną powstania prosaków są nie działające w pełni gruczoły łojowe dziecka. Prosaków się nie leczy, niczym nie smaruje i absolutnie nie wolno ich wyciskać! Po kilku dniach lub tygodniach znikną same.
Łojotokowe zapalenie skóry - czerwone krostki zakończone żółtymi, ropnymi pęcherzykami. Mogą się pojawić na owłosionej części główki maluszka, wtedy mówimy o ciemienuszce. Aby złagodzić podrażnienia, przemywaj skórę dziecka przegotowaną wodą, nie używaj mydła. Leczniczo można stosować maść cynkową. Jeśli krostki nie znikają - idź z dzieckiem do lekarza, który przypisze odpowiednie preparaty.
Elżbieta Skoworodko-położna

podpisuję się pod bephantenem :tak: - ale maść nie krem - maść wyleczyła odparzenie w 1 dobę i wróciliśmy z powrotem do mustelki - do dziś pupcia piękna.
Jasiek ma na buźce kilka krostek - takie białe i ponoć to trądzik niemowlęcy, ale coś długo nie znika, natomiast po przebudzeniu ma też kilka takich czerwonych plamek które znikają po godzinie, dwóch - pediatra to zobaczyła (bo byliśmy u niej wcześnie rano) i okazało się że to kontaktowa wysypka, ustaliłam że od mjej krochmalonej pościeli do której biorę Jaśka na nocne karmienie. Zapisała krem i małż dziś poszedł kupić, jak to przyniósł to wkurzyłam się na maxa, bo krem to maść sterydowa, a w całej litanii skutków ubocznych napisane jest że u małych dzieci może zaburzyć rozwój - i że wolno stosować od 2 rż. - normalnie wariatka jakaś. Dla kilku plamek które znikają po godzinie (a teraz kładę go na pieluszce więc wogóle problemu nie powinno być) zapodała sterydy :szok:
Jak możecie polecić jakiś łagodny, najlepiej tak łagodny że bez recepty - kosmetyczny specyfik na tego typu rzeczy to byłabym wdzięczna, bo sterydów to ja sama sobie bym na twarz nie zaaplikowała a co dopiero noworodkowi...

ja szczerze polecam sprawdzoną "lipobase". świetny kremik, dostępny bez recepty w aptekach i wszelkiego rodzaju niedoskonałości znikają bardzo szybko.. także te alergiczne...

wiolan ja mam do Ciebie pytanko. wiem ze w niemczech sa takie specyfiki z dodatkiem ziol ktorymi mozna smarowac maluchy, maja konsystencje twardej wazeliny i sa w takich pudelkach jak sudocrem. kojarzysz cos takiego?

reklama
Do góry