reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

dziewczyny,
wybaczcie jesli temat byl wczesniej poruszany ale nie mam w ogole czasu na przegladanie teraz:-(
chodzi o skorke mojej malej-na poczatku miala gladziutka, kapana byla juz kilka razy w oilatum tylko, od 2 dni smaruje ja oliwka hipp i dzis przy przebieraniu zauwazylam ze na brzuszku szczegolnie ma strasznie sucha skore-jak ja natluscilam oliwka to luszczy jej sie strasznie (jak po opalaniu schodzi)
a czym wy smarujecie swoje pociechy zeby nie mialy suchej skorki? co polecacie? do kapieli cos dodatkowo? moze oliwke zmienic na cos innego?

u mnie sucha skórka była na rączkach i stópkach w dużych ilościach i troszkę na brzuszku ale wykapałam małego kilka razy w krochmalu i pomogło z brzuszka zeszło po pierwszej kąpieli a z raczek i stópek troszkę później ... porostu do wanienki wlałam łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w szklance wody (stary babciny sposób) - trzeba tylko uważać jak się kapie bo dzidzia strasznie śliska podczas kąpieli się robi ... sposób skuteczny i w przeciwieństwie to oliatum nie wystąpiła po zastosowaniu potówka ....

Nataliak ---> gratuluje odwagi, fajnie że już wszystko wraca na właściwą drogę ... u nas tez był problem z przybieraniem na wadze ale już się rozwiązał ... na ostatniej wizycie u pediatry w środę (26 maja) okazało się że mały w 5 dni przybrał 360g co dało nam wagę 3720g ;-) a wypisowa waga ze szpitala z 21 maja to 3360g ...

Ostatnia edycja:
reklama
Nataliak super,że Wam tak gładko poszło z tym pobieraniem i,że z wagą jest ok ;-).Ja pamiętam jak starszemu pobierałam kiedyś siuśki do tego woreczka i też ciężko było,ale ponoć jeszcze gorzej dziewczynkom niż chłopcom złapać,także podziwiam :-)
U nas ważenie będzie w środę.Też się martwię,czy mały dobrze przybiera,czy z moim pokarmem ok,zobaczymy...

Ja na łuszczący brzuszek stosowałam bephanten,szybko zeszło.A teraz nóżki i rączki to już tylko oliwką traktuję.Wolniej złazi,ale chociaż mały się cały nie lepi,jak po maści.Już dużo zresztą nie ma tej skórki.

Matunio też czasami pocharczy i jak u Chrupci-w czasie jedzenia albo po.

Mój Antoś tez charczy po jedzeniu więc to chyba normalne... aż czasami myslę że nosek ma zapchany ale po paru minutach zaczyna oddychać normalnie...

co do chraczenia - u nas też to zjawisko zaobserwowałam i tez mnie zmartwiło - tyle, ze tak jak pisze Chrupcia - przy jedzeniu. Najwyrażnie mój model tak już ma :-)
co do wagi - no ja Wam powiem, że jestem wręcz przerażona - Tosia zrobiła się taka klucha, ma już drugą brodę, poliki jak bochny chleba no i ważenie na wadze domowej wskazuje, ze waży 4,200 kg - czyli 1,2 kg powyzej wagi urodzeniowej (w szpitalu straciła jedynie 40 g).. więc Młoda szaleje z wagą

co do łuszczącej się skórki - ja stosowałam bepathen + oliwkę - no i przeszło

dziewczyny, czy u którejś z waszych maluchów połozna przyuważyła coś w stylu "przepukliny pępkowej" bo ostatnim razem położna właśnie stwierdziła, że u nas się zaczyna (pępuszek wyłazi na zewnątrz) i trzeba używać wysoko zapinanych pieluszek i często leżeć na brzuszku????
a i miałam was zapytać, czy stosujecie już "szerokie pieluchowanie" by zapobiec problemom z biodrami?
bo pediatra mi zaleciła ostatnio a ja na razie nnic z tym nie zrobiłam

dziewczyny, czy u którejś z waszych maluchów połozna przyuważyła coś w stylu "przepukliny pępkowej" bo ostatnim razem położna właśnie stwierdziła, że u nas się zaczyna (pępuszek wyłazi na zewnątrz) i trzeba używać wysoko zapinanych pieluszek i często leżeć na brzuszku????
a i miałam was zapytać, czy stosujecie już "szerokie pieluchowanie" by zapobiec problemom z biodrami?
bo pediatra mi zaleciła ostatnio a ja na razie nnic z tym nie zrobiłam

Lilka tez miala przepukline ale pediatra powiedziala ze powinno smo ustąpić, zapinam wysoko pileuszke i tyle
co do pieluszkoania to tego nie robie, usg wykazało ze wszystko ok

a my ważymy 3970:))), waga wyjściowa ze szpitala to 3300, czyli wyszło, że przybieramy 130 g tygodniowo. Rewelacji nie ma, ale przynajmniej wiem, że Młody nie głoduje na moim mleczku:)

no nataliak wyczyn godny pochwały :yes:

malina my nie pielu****emy.. położna stwierdziła, że decyzję w tej sprawie podejmie lekarz przy okazji badań na bioderka, a to dopiero za 3 tyg..

jutro wybieramy się do lekarza.. nie czekamy na wizytę patronażową bo mamy już mnóstwo pytań więc jedziemy sami :yes:

PYTANIE ODNOŚNIE KĄPIELI: my cały czas kąpiemy młodego "na sucho" tzn. najpierw na przewijaku a dopiero później do wanny celem opłukania.. zastanawiam się czy nie przenieść już całego rytuału tylko do wanny.. pępek odpadł prawie tydzień temu więc chyba już można :sorry2:
jak to u Was wygląda?

reklama
Do góry