reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Oj, jak ja zazdroszczę spokojnej kąpieli.
U nas jest wrzask od samego początku, dosłownie wrzask, skrzeczenie jak papuga :((
Gdyby Natalia Joanna była moim pierwszym dzieckiem, to chyba z tej traumy bym nie kąpała....
Na koniec jestem cała spocona ;))
Próbowałam różnych sposobów i nic...Muszę chyba przeczekać i mieć nadzieję, ze szybko polubi kąpiel.

A jak często Wasze Maleństwa robią kupkę?
Moja po smółce, która skończyłą sie w środę, robi kupkę 1/dz, albo nawet co drugi dzień.
Niby to norma, ale zawsze martwi....
Gazy idę, że hej. Kupiłam już probiotyk, możze coś ...?

probowalas kapieli z lezaczkiem? u nas jak leniuszek sobie lezy sama w wanience to jest bardzo spokojna i cierpliwie poddaje sie wszystkim kapielowym zabiegom.
a kupki na poczatku byly przy kazdym przewijaniu, teraz sa 3-4 dziennie.

reklama
hej dziewczyny u nas kąpiel jest oki spokojna i sie jej podoba ale nie za długo...to robi tatuś...
jesli chodzi o kupki to sporo 5-7 na dobe albo i wiecej zalezy...
ale mam pytanko wiem że rozprawialyscie cos o szczepieniach maluszków..i sama nie wiem czy szczepić ja teraz na te pneumokoki i rota??bo napewno bedzie miec ta 5 w 1 , ale co z tymi dodatkowymi???poradzcie co Wy robicie??

a czy Wasze dzieciaczki tez jak sie budza to od razu płączą?
niestety tak, wyje strasznie i wkłada rączki do buzi, dopóki cyca nie dostanie to płacze
dziewczyny jak Wasze maluchy zaczęły ssać smoki? ..
ja mojemu nie dawałam jeszcze narazie jest cycuś:-)
A jak często Wasze Maleństwa robią kupkę?
po każdym jedzeniu i nawet w między czasie.. gdybym mieła go od razu przewijać, to z 20 pieluch dziennie by poszło :szok:
obecnie uzywamy pampersów tych w białym opakowaniu, tam jest fajna siateczka i trochę wodnistej kupki tam wpada :-D
Skierowanie na USG bioderek daje lekarz rodzinny w przychodni, najczęściej na 1-szej wizycie. Przychodnie często współpracują z prywatnymi oddziałami, które robią bezpłatnie to badanie w ramach NFZ, a na podstawie skierowania właśnie.
Tak przynajmniej było w naszym przypadku z Olą i Alą i teraz też tak będzie, już wiem.
my byliśmy już u pediarty a skierowania nie dostaliśmy :-( wczoraj położna powiedziała, że musimy mieć skierowanie, bo inaczej nie zrobią nam usg bioderek- chyba, że właśnie prywatnie..
i teraz nie wiem, czy małego rejestrować do pediarty, czy po prostu tam pójść sama i poprosić od lekarki to skierowanie?

niestety tak, wyje strasznie i wkłada rączki do buzi, dopóki cyca nie dostanie to płacze

ja mojemu nie dawałam jeszcze narazie jest cycuś:-)

po każdym jedzeniu i nawet w między czasie.. gdybym mieła go od razu przewijać, to z 20 pieluch dziennie by poszło :szok:
obecnie uzywamy pampersów tych w białym opakowaniu, tam jest fajna siateczka i trochę wodnistej kupki tam wpada :-D

my byliśmy już u pediarty a skierowania nie dostaliśmy :-( wczoraj położna powiedziała, że musimy mieć skierowanie, bo inaczej nie zrobią nam usg bioderek- chyba, że właśnie prywatnie..
i teraz nie wiem, czy małego rejestrować do pediarty, czy po prostu tam pójść sama i poprosić od lekarki to skierowanie?

My dostałyśmy skierowanie na kontrolę bioderek, a na usg nie bo takie skierowanie dał by lekarz ten który kontrolował czy wszystko jest OK, a że jest dobrze to nie dostałyśmy skierowania:no:
Następna kontrola jak mała skończy 4miesiące.

Pierwsza kąpiel była okropna Wojtaszek płakał jak szalony....Maż był przerażony, zaraz rano na drugi dzień pojechał po materacyk z gąbki do kąpania i teraz jest świetnie. Wojtek przestał płakać, tylko podstawą u nas jest trzymanie palca podczas kąpieli- dlatego ja daje palca małemu a mąż kąpie:-)

Wojtek dostał smoczka już w szpitalu, tak radziły mi pielęgniarki i pediatra, bo mały jest strasznym ssakiem, ciągle coś musi mieć w buzi:-):-)

Co do kupek to są po każdym karmieniu, pampersy "idą jak woda":-)

USG - nasz pediatra powiedział, że nie może dac skierowania na USG bioderek, bo nie jest refundowane przez NFZ i potem przychodnia musi za to płacic, więc oni dają skierowanie do poradni ortopedycznej lub prelaksacyjnej i dopiero tam lekarz na wizycie kieruje na USG bioder. Niestety to nie rozwiązuje problemu kolejek... - ponoc to USg powinno się zrobić gdy dziecko skończy miesiąc, a u nas najbliższy wolny termin na 19 lipca :/ więc idziemy prywatnie (100 zł wizyta u ortopedy razem z USG bioder i opisem).

kupki - Jagoda robi ok. 7 dziennie

kąpiel - bardzo lubi pod warunkiem, że jej ciepło, więc sprawdził się patent z ręcznikiem (jak ją rozbiorę z ciuszków, to szybko zawijam w mały ręcznik i z nim wkładam do wanienki. potem na tym ręczniczku leży sobie w wanience. po kąpieli tez szybko zawijam w suchy ręcznik. no i nagrzewamy przed kąpielą pokoik farelką).

smoczek - do kitu! Jagoda nie chce smoka! A by się przydało czasem, żeby sobie pociumkała... :/ Z butelki tez pic nie umie i nie chce... :/ Tylko CYC ;)

A czy Wasze maluchy tez się tak napinaja i prężą gdy chcę zrobic kupkę albo puścić bączka? Bo Jagoda strasznie! Robi się cała czerwona, stęka i czasami nawet płacze... Martwie sie, że może ma z tym trudności... Podejrzewam, ze ma to związek z tym co jem... już nie wiem co mam jeść żeby jej ulżyć. Położna poradziła mi picie herbatki PLANTEX. Wiecie coś na ten temat?

Afi - moja Krysia przy kupie tak śmiesznie "pokrząkuje" :) czasem napina sie, robi sie czerwona jak burak - a potem wydala z siłą wodospadu - ostatnio z takim ciśnieniem, ze i mamie sie oberwało, bo akurat nie miała pieluszki...:)

Jesli dzieciaczki przy tych kupkach sie prezą, płaczą itd - to swiadczy najczesciej o niedojrzałości układu trawiennego - lub koleczkach - i niekoniecznie tych klasycznych - 3 godz płaczu wieczorem.. sprobujcie podac kilka kropel...
wody koperkowej - grip water lub kropli bobotic...

lepiej sie dziecko odgazuje i kupka łatwiej przyjdzie...

Afi - moja Krysia przy kupie tak śmiesznie "pokrząkuje" :) czasem napina sie, robi sie czerwona jak burak - a potem wydala z siłą wodospadu - ostatnio z takim ciśnieniem, ze i mamie sie oberwało, bo akurat nie miała pieluszki...:)

Jesli dzieciaczki przy tych kupkach sie prezą, płaczą itd - to swiadczy najczesciej o niedojrzałości układu trawiennego - lub koleczkach - i niekoniecznie tych klasycznych - 3 godz płaczu wieczorem.. sprobujcie podac kilka kropel...
wody koperkowej - grip water lub kropli bobotic...

lepiej sie dziecko odgazuje i kupka łatwiej przyjdzie...

mam herbatkę koperkową z Hippa dla niemowląt - może być?

Afiliacja mi już nie jedna położna ją polecała z tym, że to Ty ją pijesz ;-)

reklama
Awru, no cos Ty? Serio? Na mojej jest napisane, że to herbatka dla niemowląt? :/ jest na niej napisane: "HiPP - Herbatka z kopru włoskiego z domowej apteczki od 1. tygodnia."

Ostatnia edycja:
Do góry