reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porozmawiajmy o szczepieniach ochronnych.

a tak wyglada norweski system szczepien

WIEK............. SZCZEPIONKA

3 m-ce .......... Di-Per-Te, Polio, Hib

5 m-cy .......... Di-Per-Te, Polio, Hib

11-12 m-cy .... Di-Per-Te, Polio, Hib

15 m-cy ........ MMR (odra,swinka,rozyczka)

6-8 lat ........... Polio

11-12 lat ....... Blonica, tezec

12-13 lat ....... MMR

13-15 lat ....... Polio, gruzlica

Krotki slowniczek szczepionek:
Di-Per-Te - DTP
Diferi - Blonica
Stivkrampe - Tezec
Kikhoste - Krztusiec
Mesliger - Odra
Kusma - Swinka
Røde hunder - Rozyczka
Tuberkulose - Gruzlica

szczepionka na pneumokoki weszla od polowy 2006 roku ...nie wiem czy to ten DI-PER-TE??? bede musiala sie zapytac co to jest na wizycie

reklama
ok
mam aktualizacje!!! czyli tak wyglada obecnie system szczepien

3 måneder:

# Difteri, stivkrampe (tetanus) og kikhoste (DTP)
# Haemophilus influenzae type B (Hib)
# Poliomyelitt (IPV)
# Pneumokokksykdom (PKV)

5 måneder:

# Poliomyelitt (IPV)
# Pneumokokksykdom (PKV)

11-12 måneder:

# Poliomyelitt (IPV)
# Pneumokokksykdom (PKV)

15 måneder:

# Meslinger, kusma og røde hunder (MMR)

6-7 år:

# Poliomyelitt (IPV)

12-13 år:

# Meslinger, kusma og røde hunder (MMR)

13-14 år:

# Tuberkulose (BCG)

15-16 år:

# Difteri og stivkrampe (tetanus) (DT)
# Poliomyelitt (IPV)

Mamcie to ile jest w końcu tych szczepień jak się wybierze szczepionki skojarzone??

Bo ja już cała głupia z tego jestem a w końcu chyba bedziemy brali te szczepionki.

A i czym się roznia te 6w1 a te 5w1 ?
I jaka jest cena jeśli któraś mamcia wie??

dziewczyny mam pytanko, moja dzidzia po urodzeniu miała żółtaczkę, nie była ona na tyle duża że by siedzieć dłużej w szpitalu pod lampami ale i tak spora (stężenie bilubiryny 223,8 w 4 dobie) po czterech tygodniach na początku grudnia to stężenie spadło do 97 a norma jest 17 i teraz mam dylemat bo przed nami pierwsze szczepienie na początku stycznia nie spieszę się do nich, wizytę u lekarza mamy planowaną na 21 XII nie wiem co lekarka powie ale ja wolałabym odwlec szczepienie do lutego żeby całkowicie tą bilubirynę mała wypłukała z organizmu, a co wy sądzicie?

planuję szczepić mała szczepionką 5w1 Pentaximem Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć)

a u mnie dzis byla health vistor i dala mi plan szczepien maluszkow do 13 miesiaca zycia po polsku hihi takze jestem bardzo zadowolona bo juz wiem co i jak :-)
i widze ze nawet szczepionka na pneumokoki jest w standardzie za free wiec jestem superrrr zadowolona, w ogole mialam dzis super dzien :-) :-) :-)

my tez infanrix plus jeszcze rotawirusy, nie wiem czy dobrze zrobilismy ale juz za pozno na ewentualne zalowanie:tak: u nas na wiosne biegunka rotawirusowa po prostu szalala:no:mnustwo dzieci ladowalo odwodnionych w szpitalach-cztero letni wujek Marysi tez:sorry2:dlatego wolelismy sie zabezpieczyc, nie wiem czy slusznie:sorry2:

reklama
a ktora z was mi powie co to sa w ogole te jakies rotawirusy:confused: bo ja to kompletnie zielona jestem :baffled: a widze ze tu w angli nie ma zadnej szczepionki obowiazkowej na te wirusy

Do góry