reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Ula Oli jest na antybiotku i to zupełnie inna historia. My jeszcze zadnego antybiotyku nie bralismy wiec nawet nie wiem jakie sa zalecenia co do spacerowania.
Asia my teraz dużo wdychamy jodu na plaży , bo latem raz , że go nie ma , a dwa Ci przekleci tusryści ;) (piszę to troche pol-żartem , pół-serio, ale latem ruszamy na plaze do Skowronek , pod rosyjska granice gdzie ludzi bardzo mało

reklama
Ja uwazam ze spacery sa bardzo wazne, nawet jak jest -10. Ja to nawet wole jak jest zimno niz taka chlapa paskudna, ze nawet pies z domu nie chce wyjsc. Dziś slonko za oknem wiec tylko czekam az mala wstanie, jemy obiadek i na plaże hehe.

ja też mam czasem lenia i nie wychodzę z Igim.Ale tak to bardzo chętnie.Wczoraj było ładnie to 2 h .Igi nie chce chodzić po dworze.Hm..nie wiem czemu.Zrobi parę kroków i na rączki.Zimno mu?A może mało wygodnie w kombinezonie?Sama nie wiem.

Co do chorowania to Igorek też( odpukać) nigdy nie chorował.Ew. katarek czy mały kaszelek.Ale nie było żadnych antybiotyków itp.jakieś syropki i witaminki.A z tym hartowaniem to coś w tym musi być ciut prawdy.My się hartujemy i nie chorujemy:-Dse wyrymowałam:-D

żadnej szczepionki nie powinno sie dawać gdy jest chociazby katar!! dziecko musi byc całkowicie zdrowie, szczególnie przy tej szczepionce bo ona ma jakies zywe bakterie czy coś. Ja takia opinie słyszałam przy naszym szczepieniu....i sie z tym zgadzam

Jakieś można szczepić z katarem , a jakieś nie. Ale nie pamiętam. Asia dwa razy była szczepiona z katarem i powikłań ani nic podobnego nie było.

A tak wogóle, to czy jak Wasze pociechy maja katar to wychodzicie z nimi na dwór??

Ja wychodzę nawet jak kaszlą. Właściwie nie pamiętam kiedy na dworzu nie byłam:confused:Asia zalicza obecnie dwugodzinną drzemkę na dworzu bez względu na pogodę. Nawet jak leje.

Zresztą mam przykład bardzo blisko - Miłek nie wychodzi na dwór przy byle zachmurzeniu bo brzydko, bo nieprzyjemnie i choruje non stop. A Asia jeszcze ani razu nie była na antybiotyku.

I uważam że tak jak Dziubasek powiedziała, lepiej wyjść na mróz niż jak jest +2 czy +5 i nieciekawie. A zapalenie górnych dróg oddechowych aż się prosi o wyjście na dwór.

No i my po lekarzu, lekarz nie kazał wychodzić bo pogoda taka wilgotna.
Oli jeszcze cos tam ma w oskrzelach, ale pewnie gdyby porządnie odkaszlnął byłoby po problemie, antybiotyk mamy nadal brac do pt czyli 11 dni i na kontrolę.
Moje dziecko ma dosc lekarza, zawsze grzeczne itd a przy tej chorobie juz 3 razy bylismy, jak tylko weszlismy z babcią był lekki strach i pojękiwanie, potem badanie słuchaweczką i juz banie sie ze lekarz do buzi zajrzy a jak tylko wziął patyczek to juz był krzyk...tak krzyczał ze babcia musiala z nim wyjsc bo ja jeszcze obgadac chcialam parę rzeczy, a OLi ze wyszla babcia bez mamy tak sie darł ze lekarze z pokoi i pielęgniarka powychodzili...z tego wszystkiego nie dopytalam sie o to i owo i musialam zawieźć OLinka do domu i znowu do lekarza jechac sama.
Tak wiec antybiotyk do pt, pytalam sie o katar, wykupilam ketotifen to syrop na alergię (Etna go stosuje) ale kolezanka ktora ma aptekę mowila ze ona go nie stosuje bo dosc mocny jest, lekarz mowil ze on przynosi rezultat po dlugim okresie stosowania, i zeby na początku dac mniejsza dawkę a potem zwiększac bo moze wystepować sennosc itd. cos chyba wspomnial o 2,5 ml etna a ile Wy ketotifen stosowaliscie i jaka dawkę?

dziunka ja przy katarze bym nie zaszczepila, nie mówie ze cos by było ale lepiej nie kusic losu. takie moje zdanie ale kazdy robi jak uwaa za słuszne :) co do miłka.......wiesz mój tez nie wychodzi codziennie a nie raz jak trzeba to idziemy w brzydka nieraz w ładna pogode [tu czesciej duzo dłuzszy spacer], jak sie trafi. Czasem zamiast spodni od kombinezonu na jeansy czasem kombinezonowe. nieraz wytargał tak czapke ze jej prawie na głowie nie miał i co? jakos mi nie choruje ani razu przeziebienia juz nie mowiac o antybiotyku. nie jest powiedziane ze jak dziecko bedzie przesiadywac non stop na dworze to bedzie zdrowe a te co mniej to chore. To chyba nie do konca od tego zalezy.

ula moj stosowal ketotifen hasco. na przelomie wiosny/lata bo dostal katarku i 3 tyg skubany nie schodzil. zastosowalam syrop i drugi dzien nic nie bylo wiec odstawilam i po problemie. nic nie wrocilo.

Ostatnia edycja:
Po 1 dniu przeszło????? Na nim jest napisane ze stosowany dlugotrwale dopiero pomaga. Moze to u Was przypadek.
ja kupiłam ketitofen wzf ale podobno to to samo tylko firma inna

Ostatnia edycja:
reklama
Po 1 dniu przeszło????? Na nim jest napisane ze stosowany dlugotrwale dopiero pomaga. Moze to u Was przypadek.
ja kupiłam ketitofen wzf ale podobno to to samo tylko firma inna

tak po jednym dniu, mozliwe ze to zbieg okolicznosci ale akurat w ten dzien? skoro 3 tyg nic nie schodziło......
podałam mu 3 dawki i katar przeszedł - po południu zauwazylam, pewnie dałam jeszcze wieczorem [dawka 2 x 2,5 ml]. No i na kolejny dzien juz nie dawałam. Takze po jednym dniu przeszło a ja dawałam dwa dni,, czyli 4 dawki. Tak to dokladnie bylo.

Do góry