reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Dziewczyny, ja z innej beczki. Nie wiem czy juz o tym rozmiawiałyście, ale chciałam zapytać was o szczepionke po 13 miesiącu (orda, różyczka i świnka).

Ktora z was juz jest po? My dzisiaj się zaszczepiłyśmy i boje się troche o skutki uboczne. Miałyście gorączke, zapalenie górnych dróg oddechowych lub inne nieprzejemne skutki? Jezeli tak to czy długo to trwało i kiedy one w ogóle wystąpiły?

P.S.
Pianistka , Maxwell - sporo Maryś się jakoś ostatnio na świecie namnożyło. :/ Tez to zauwazyłyście?
Ja jeszcze przed - Marysia non stop, albo katarek, albo kaszelek..wolałąbym, żeby była zdrowa na szczepieniu..
Co do Maryś - ja nie zauważyłam:-D:-D..ale tak jak pisała Pianistka, Marysia to bardzo ładne imię (moja babcia i babcia mojego Seby tak miały na imię), więc niech się mnoży, heheh;-)

reklama
Co do Maryś - ja nie zauważyłam:-D:-D..ale tak jak pisała Pianistka, Marysia to bardzo ładne imię (moja babcia i babcia mojego Seby tak miały na imię), więc niech się mnoży, heheh;-)

Z popularnoscią imion wszystko zalezy od miasta :). Ja pamiętam jak wybierałam imię Alicja sparwdzałam na takiej stronce statystycznej listę najpopularniejszych imion w polscie i w warszawie. Alicja nie była w ścisłej czołówce - ale np. jak jedziemy do Lublina, to tam okazuje się Ala na Ali :)

---------

Dziewczyny mam pytanie o syropy na kaszel. Jaki podajecie dzieciom ? U Alicji teraz każdy katar końszy się mocnym kaszlem. Dziś w nocy biedna całe gardło sobie zdarła - z jednej strony gluty jej spływają do gardła a z drugiej też trochę ją dusiło.
Ja daję Prospan - kiedyś mi znajoma lekarka poleciła, ale chciałam jak ejst u was ?

My mamy zapisane szczepienie na środę, juz raz było przekładane bo Hania brała antybiotyk.... ale wczoraj przyplątał jej siękatar, dziś leci bardzo :/
Jestem ciekawa czy z katarkiem mogą zaszczepić?! Słyszałam ze sa takie szczepionki które mozna podawac nawat przy przeziebieniu... wiecie cos o tym??

żadnej szczepionki nie powinno sie dawać gdy jest chociazby katar!! dziecko musi byc całkowicie zdrowie, szczególnie przy tej szczepionce bo ona ma jakies zywe bakterie czy coś. Ja takia opinie słyszałam przy naszym szczepieniu....i sie z tym zgadzam

aha.. moja siostra sie troche na tym zna, ale nie pamietała która szczepionke można pogadac z katarem!
To co mam wogóle nie isc?
Cyz isc to chociaz mi Hanie zmierza i zwarża??

widzisz mama ja tez uwazam ze przy katarze nie zaszczepiłabym dziecka ale na naszym forum są mamy, ktore uważają ze katar nie jest chorobą i nie jest przeciwskazaniem....ja tego nie komentuję juz bo dla mnie katar to zwiastun albo infekcji albo wiekszej choroby. Niby na ulotkach szczepionek jest napisane ze mozna zaszczepic przy katarze (tak bylo w infarixie) ale ja w zyciu bym nie zaszczepila. U nas dziewczyny chyba szczepily ale nie wiem czy akutar szczepionką MMRII bądz priorix.

Ja bym nie zaszczepila! ;)

jA UFAM BARDZO MOJEJ LEKARCE!
ZObacze co ona powie...
ale zastanawiam się czy nie bedą złe pielegniraki ze przychodze z dzieckiem z katarem do dzieci zdrowych!? I teraz nie wiem co mam robic!
Kurcze wkoncu musze ja zaszczepic...

A tak wogóle, to czy jak Wasze pociechy maja katar to wychodzicie z nimi na dwór??

mowi sie ze kiedy tylko jest katar a nie ma gorączki a dziecko dobrze sie czuje wskazane jest spacerowanie, poniewaz dziecku wtedy lepiej sie oddycha, obkurcza sie sluzowka noska.
My zwykły katar mielismy ze 3 razy i mały był wtedy maleńki.
Teraz z kataru wyszło zapalenie krani i tchawicy, zapalenie oskrzeli i juz dzis chyba 15 dzien choroby, 7 dzien antybiotyku a katar ciagle w nosie jest głęboko, siedzielismy 2 tygodnie w domku (czytalam ze tez powinno sie spacerować ale ta pogoda taka chlapowata wiec tego nie robilam ale wietrzylam mieszkanie) wczoraj wyszlam z malym na 15 minut, dzis spytam sie lekarza bo boję sie ze nam choroba sie pogorszy :(

jA UFAM BARDZO MOJEJ LEKARCE!
ZObacze co ona powie...
ale zastanawiam się czy nie bedą złe pielegniraki ze przychodze z dzieckiem z katarem do dzieci zdrowych!? I teraz nie wiem co mam robic!
Kurcze wkoncu musze ja zaszczepic...

A tak wogóle, to czy jak Wasze pociechy maja katar to wychodzicie z nimi na dwór??

tak, sam katar nie zatrzymal nas przed spacerem... a na swiezym powietrzu, jak jest chlodniej,to nawet latwiej sie malemu oddycha :)

reklama
NO właśnie różnie to mówia.. ta pogoda jeszcze jest taka ze pełno w niej zarazków :(
moja mama mówi ze kiedys słyszala ze dzieco z katarem powinno siedziec w domu!... ja zawsze wietrze mieszkania, i z Hania w taka pogode nie wychodze, no chyba ze jest koniecznosc!

Do góry