reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Dzięki etna.
Właśnie kiedys kupilam nurofen ale mały po nim miał wysypkę, kurczę wywalilam bo on tylko 6 msc moze byc otwarty ale moze bym z innym smakiem sprobowala a nie wiem jaki mielismy. Ibum rzeczywiscie nie zbijał mu gorączki dobrze, ale Oli nie mial aż tak dużej i dobrze sie czuł wiec czopek byl niepotrzebny.
Nam lekarz prywatny niedawno przepisal (jak Oli zabkował i bolało go uszko) eferalgan (paracetamol) 300 mg ale kazał odciąć troszkę. Nie dawałam mu tego i nie czytalam ulotki ale czopki wykupilam :) na wszelki. Kurczę czytam a tutaj ze dla dzieci w wieku o masie ciala 15-24 stąd kazałó nam odciąć. Wgryzę się w ulotkę jak będzie taka koniecznosc. Kazał nam podawać w razie koniecznosci Ibum w syropie plus czopek.
termometr elektroniczny też mamy ale nie wiem jak on dziala, chyba zaniża. Na podczerwien tez mamy ;P ale najpierw musze zmierzyc rtęciowym a potem mierzę na podczerwien i patrze w ktorym msc mam mierzyc zeby temperatura byla mniej wiecej porownywalna, przeważnie to klatka piersiowa, bo kiedy maly ma gorączkę nawet niewielką skronie są bardzo ciepłe, czółko zimne, i na skroniach pokazauje wtedy z 39-40 kiedy pod paszką jest o wiele niższa.
W pupie nigdy nie mierzylam bo nie przetrzymam go tyle jak rtęciowym.
A czemu do 17 tylko inhalacje?
My robimy ze 3 razy po 5 ml staram sie.
A syrop na katar to mucosolwan, bo chyba jest tez jego odmiana na katar zalegający? Napisz proszę jaka nazwa na przyszłość.
U nas dzis kolejna poprawa. Zmasowany atak na katar znowu dziala :) Olis spał w dzien 3h :)

Wierzę ze bedzie lepiej z każdym dniem.
Z syropkow ja polecam Bufenik o smaku smietankowym - u nas sie sprawdza, dziala, smakuje i zbija duzzzzzą goraczke lepiej niz czopek, a jest silny tzn forte i zamiast na ponad 10 kg 5ml wystarczy podac 2,5ml.
Jesli chodzi o syropek to: Ketotifen HASCO
A do inhalacji kropelki: MUCOSOLVSAN-INHALACJE to łagodzi kaszel i ułatwia odkrztuszanie i dlatego żeby kaszel go nie meczyl w nocy trzeba to robic do godziny 17. Dostaje tego 8 kropli i 1,5ml soli fizjologicznej 2xdziennie. Lekarka mowila że wogole dobrze robic do 17.

Co do termometru to kup sobie w aptece taki prosty; Termometr Microlife MT 16C2 do NPR - PROMOCJA! (1371377357) - Aukcje internetowe Allegro
wsadzasz do tylka 3 sekundy i po sprawie

reklama
My po kardiologu, nie wyjaśniło się nic, tylko potwierdził szmery w sercu, to i druga pediatra usłyszała... poza tym echo serca trzeba zrobić, żeby było wszystko jasne. Oczywiście państwowo to możemy zapomnieć, bo takie terminy, więc polecimy prywatnie....:wściekła/y:
ZDROWIA NASZYM DZIECIOM !!!

Z syropkow ja polecam Bufenik o smaku smietankowym - u nas sie sprawdza, dziala, smakuje i zbija duzzzzzą goraczke lepiej niz czopek, a jest silny tzn forte i zamiast na ponad 10 kg 5ml wystarczy podac 2,5ml.
Jesli chodzi o syropek to: Ketotifen HASCO
A do inhalacji kropelki: MUCOSOLVSAN-INHALACJE to łagodzi kaszel i ułatwia odkrztuszanie i dlatego żeby kaszel go nie meczyl w nocy trzeba to robic do godziny 17. Dostaje tego 8 kropli i 1,5ml soli fizjologicznej 2xdziennie. Lekarka mowila że wogole dobrze robic do 17.

Co do termometru to kup sobie w aptece taki prosty; Termometr Microlife MT 16C2 do NPR - PROMOCJA! (1371377357) - Aukcje internetowe Allegro
wsadzasz do tylka 3 sekundy i po sprawie

dzięki Etna jak bede u lekarza wspomnę o tych lekach. u nas dzis doszedł kaszel...lekarz na zwolnieniu, w przychodni przyjmuje tylko jeden, ktory ech......na ziarniniaka pepka mowił ze jest tylko operacja....gowno sie zna i tyle.
My nie mamy zadnych lekow od kaszlu jedynie drosetux...maly nam wogole nie choerował. te wszystkie mucosolwan i inne sa dosc silne i nie moge mu sama podawac i kupic nic, ech..... tak samo mucosolvan inhalacje, bez lekarza nic nie mogę podać :(

dziewczyny pisalam ze u Pawla wychodzi przepuklina i znalazlam temat na BB o tym i tam jedne radza a drugie odradzaja zaklejac pępek ... jedna mama dała fajny pomysl zeby uzywac wysokich pampersów dla dzieci i zaslaniac pępek... pytanie moje wiec takie JAKIE SĄ NAJWYŻSZE PAMPERSY ??? chodzi mi dokladnie o firme ??

Kasiula Oli tez ma przepukline pepkowa ale tutaj nic z tym nie robia do 7 ropku zycia. Mowili ze jak zacznie rosnac a dzieciecy brzuszek wklesac to pepek sam moze wrocic na swoje miejsce a jak nie to do 7 roku zycia zrobia zabieg.

Kurczę moze i ja sie wybiorę do lekarza, bo trzymam juz dziecko parę dni.
U nas nos całkowicie zapchany ze Oli jesc nie moze. dzis jest znowu gorzej. Katar narazie zółty. Brak apetytu juz dawno.
Zawsze mi wmawiano tutaj ze ja panikara a zawsze z lekarzem zwlekam i jeszcze nie poszłam...ech....
chyba jutro sie wybiore na ogledziny.

My po kardiologu, nie wyjaśniło się nic, tylko potwierdził szmery w sercu, to i druga pediatra usłyszała... poza tym echo serca trzeba zrobić, żeby było wszystko jasne. Oczywiście państwowo to możemy zapomnieć, bo takie terminy, więc polecimy prywatnie....:wściekła/y:
ZDROWIA NASZYM DZIECIOM !!!
Dużo zdrówka
Mysmy trafili na wspaniałych lekarzy i to na NFZ, Paweł mial ECHO 2 razy, a ten drugi raz na specjalistycznym sprzecie w Gdańsku i bez skierowania, tak na poprawe badania na gorszym sprzecie u nas w osrodku. Miał EKG i w poniedzialek juz umowiona wizyta u specjalisty-kardiologa w poradni kardiologicznej w Gdansku i to w ciagu miesiaca, wiec ja tylko moge na razie chwalic NFZ i naszych lekarzy.
Anawawka nie dosataniesz sie na echo panstwowo? teraz nowy rok w NFZ to moze jest szansa?
my tez mielismy echo- bez problemu na nfz
Co u Was wyszło? Już po wszystkim? co to byly za szmery
Na 13 wizyta u lekarza z Asią. Katar zielony i brak apetytu:-(a no i rzyg był znowu wieczorem, bo nie pozwoliłam Julki walić po głowie:eek:

UUUUUUUUUUUUuuuuuuu u nas tez zielony gluciasty katar, postep taki że juz jako tako daje sobie robic te inhalacje. Te nerwy to ja tez skądś znam, tylko moj nie ma siotry, ale ma zęby i nie wacha się ich użyć :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Martolinka , etna - powiedział kardiolog, że długo się czeka, a dopóki Gośka spokojna przy badaniach, to należy korzystać, Hanka ryczy, nie da się prawie ją zbadać..., więc stąd myśl o prywatnym... szczególnie, że mąż miał dziiury w sercu a ja mam niedomykalność zastawki i przerost tkanki, dzięki temu szybciej się męczę
Ok. 10 Gocha dostała gorączki, konsultacja z panią pediatrą , oczywiście tą co do nas przyjechała przy Hance prywatnie, na razie dziecko wariuje... gorączka spadła. ufffffffff
ZDROWIA JESZCZE RAZ ŻYCZĘ!

reklama
My po lekarzu, osłuchowo czysto, gardło czyste , na wszelki dostała pulneo 2-3 razy dziennie, on jest też przeciwwymiotny więc mam nadzieję że będzie dziś spokój.

Do góry